Expertens guide till att mala kaffebönor

Vill du lära dig att mala kaffebönor som ett proffs? Kaffebönor som blivit malda på rätt sätt är nämligen hemligheten bakom välsmakande och aromrikt kaffe. Beroende på vilken bryggmetod du använder så kräver kaffebönorna olika malningsgrad.

Här nedan får du lära dig skillnaden mellan de olika malningsgraderna och vilket kaffe du ska använda till vilken bryggningsmetod.

Fördelen med att mala sina egna kaffebönor

Färdigmalet kaffe i all ära, men genom att mala kaffebönor själv så försäkrar du dig om att kaffet är så färskt som det kan bli. Det finns många fördelar med att mala kaffebönor hemma.

1. Kaffets aromatiska oljor försvinner inte lika snabbt

När du maler ner kaffebönorna så försvinner de oljor som funnits i kaffebönorna ganska omgående. Med andra ord så kan ett redan färdigmalet kaffe som du köper sakna vissa smaker som du får genom att själv mala bönorna.

2. Kaffet riskerar inte att förstöras av syre lika lätt

Malet kaffe är betydligt känsligare för syre och förlorar snabbt sina aromer och smak om de kommer i kontakt med syre för länge. Syre bryter ner de naturliga smakerna i kaffet, så om du maler kaffet precis innan du ska dricka det så slipper du oroa dig för det.

Tänk på förvaringen! Trots att malet kaffe är känsligare för syre så bör inte heller kaffebönor utsättas för syre. Förvara alltid kaffe och kaffebönor tätt förslutet från syre på en torr och sval plats.

3. Njut av färskt kaffe varje dag

För vem vill inte starta dagen med en riktigt kopp rykande färskt kaffe? Nymalet kaffe kommer alltid att smaka bättre, och doften när du precis malt ditt kaffe påverkar även smaken positivt.

Välj rätt kaffekvarn

Långt tillbaka i tiden var en manuell kaffekvarn det man använde för att mala kaffebönor. Idag används fortfarande samma metod men sedan en tid tillbaka finns även elektriska kaffekvarnar som maler kaffet snabbt, effektivt och utefter den malningsgrad du vill ha.

Manuell kaffekvarn

En manuell kaffekvarn ger dig bra kontroll över malningsprocessen och är verkligen ett hantverk. Nackdelen med en manuell kaffekvarn är att det tar både mer tid och kraft i jämförelse med en elektrisk som gör jobbet åt dig. Manuella kaffekvarnar har oftast konformade kvarnstenar som ger något jämnare resultat i malningen än platta kvarnstenar, dessutom avger koniska kvarnstenar mindre värme.

Elektrisk kaffekvarn

Idag finns det ett enormt utbud av olika elektriska kaffekvarnar. Fördelen med en elektrisk är att du enbart behöver hälla i rätt mängd kaffebönor och ställa in vilken malningsgrad som du önskar. Därefter gör kaffekvarnen jobbet åt dig.

För att få ett så jämnt resultat med en elektrisk kaffekvarn som möjligt så bör du välja en kaffekvarn med platta eller koniska malskivor. Många kaffekvarnar som säljs idag är så kallade Blade kvarnar med knivformade malskivor och nackdelen med dem är att resultatet kan bli mer ojämnt än vad det blir med koniskt formade malskivor eftersom dom snarare skär kaffebönorna istället för att mala kaffebönorna.

Så maler du kaffebönor

Det första du ska tänka på innan du sätter igång och maler dina kaffebönor är att inte mala mer kaffe än du behöver. Nymalet kaffe är bättre ju mer nymalet det är och tappar snabbt sin färskhet. Nymalet kaffe tappar över 50% av sina aromer i kontakt med syre efter bara 30 min. Du kan använda kaffebönor som redan är rostade eller varför inte rosta dina egna kaffebönor hemma.

Steg 1 – väg rätt mängd kaffebönor

Väg rätt mängd kaffebönor. Beroende på om du ska göra kaffe som räcker till flera koppar i en kaffebryggare eller en enkel espresso så skiljer sig mängden åt. 60 gram malet kaffe per liter vatten är ett bra riktmärke till att göra bryggkaffe. Till espresso är riktvärdet 7-8 gram kaffe till 3cl vatten och det dubbla för dubbel espresso.
Tips! Om du ändå upplever att kaffet är för svagt så kan du byta till mer mörkrostade bönor, snarare än att ta mer kaffe då det kan påverka bryggtiden negativt.

Steg 2 – häll kaffebönorna i kaffekvarnen

Häll kaffebönorna i kaffekvarnen. Ställ in rätt malningsgrad om du har en elektrisk kaffekvarn. Med en manuell kaffekvarn får du kontrollera då och då att bönorna blir så malda som du vill ha dem.

Steg 3 – använd det nymalda kaffet omgående

Som nämnt ovan så håller sig det nymalda kaffet sig inte färskt allt för länge i kontakt med syre. Se därför till att använda kaffet omgående efter att du malt det.

Rätt malningsgrad till rätt bryggmetod

Rätt bryggmetod kräver rätt malningsgrad på kaffet. Om du använder fel malningsgrad till kaffet så kan smaken bli antingen för svag, för stark eller smaka bittert. En bra regel att utgå ifrån är att ju kortare tid som vattnet är i kontakt med kaffet, desto mer finmalet ska kaffet vara för att kaffet ska smak bra. En espresso som är i kontakt med vattnet i 20-30 sekunder behöver mer finmalt kaffe än t. ex. kokkaffe som är i kontakt med vatten i flera minuter.

Grovmalet kaffe

Grovmalet kaffe passar till bryggmetoder där vatten och kaffet blandas samman i flera minuter. Eftersom vattnet rinner igenom grovmalet kaffe snabbare så krävs det en längre bryggningsmetod för att kaffet ska få tillräckligt med smak.
Beroende på vilken typ av bryggmetod du använder så varierar det mellan grovmalet kaffe till extra grovmalet.

Tips! Visste du att extra grovmalet kaffe passar bra till Cold brew och kokkaffe. Medan medium-grovt till grovmalet kaffe passar bland annat till bryggmetoder som perkulator, chemex och presskaffe.

Medium- till finmalet kaffe

Medium till finmalet kaffe passar bryggningsmetoder där kaffet bryggs mer långsamt med filter. Till exempel bryggmetoder som bryggkaffe, AeroPress och pour over kaffe.

Tänk på! Om du använder för finmalet kaffe till bryggmetoderna som är nämnda här ovan så blir bryggprocessen för lång och kaffet riskerar att smaka bittert. Är kaffet för grovmalet så rinner vattnet igenom för snabbt och då hinner inte kaffet absorbera tillräckligt med smak.

Fin- till extra finmalet

Fin- och extra finmalet kaffe passar till kaffesorter som dels är extra starka, såsom espresso, moka samt turkiskt kaffe. Eftersom bryggtiden är snabbare för dessa kaffesorter så krävs det att kaffet är finmalet. Ju mer finmalet det är, desto längre tid tar det för vattnet att passera kaffet. Man vill alltså dra ut på den snabba processen genom att förhindra vattnet att gå igenom för snabbt.

Smaka dig fram!

Alla kaffeälskare har olika preferenser på hur ett kaffe ska smaka. Vissa föredrar ett starkt bryggkaffe medan andra hellre dricker lättare och svagare kaffe. För att du ska få till ditt bästa kaffe så måste du testa dig fram. Här är några riktlinjer att gå efter om du inte är helt nöjd med smaken:

Smakar kaffet bittert och starkt? → Välj en grövre malningsgrad eller kortare bryggtid.

Smakar kaffet surt och tunt? → Välj en finare malningsgrad eller förläng bryggtiden.

Upplever du att kaffet smakar för svagt och saknar fyllighet? → Välj en mörkare rostning på kaffet.

Njut av färskt kaffe varje dag!

Med en kaffelösning från Convini får kan du njuta av smakrikt kaffe på jobbet varje dag. Våra kaffemaskiner maler kaffet till perfektion och serverar dig rykande färskt kaffe i alla dess former. Njut av en cappuccino, espresso eller en klassisk kopp bryggkaffe. Låt någon av våra kaffeexperter hjälpa er att sätta ihop den bästa lösningen för just er arbetsplats!

Läs våra kundcase för att se vad våra kunder tycker om oss!

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag