AeroPress kaffe – hur fungerar det?

AeroPress är en stor favorit bland kaffeälskare världen över. Så låt oss ta reda på varför bryggmetoden blivit så populär och hur du brygger kaffe med en AeroPress!

Hur fungerar en AeroPress?

Med en AeroPress brygger du ditt kaffe för hand genom att pressa vatten och malet kaffet genom en cylinder. Vid första anblick kan utrustningen se ut som något från kemilektionen men det är ungefär där likheterna slutar.

En AeroPress består av tre delar:

1. En kammare där filtret och det malda kaffet placeras. Här kan du välja mellan både filter i metall och runda engångspappersfilter.

2. Ett lock som håller kaffefiltret på plats.

3. Och sist men inte minst – själva pressen.

Kaffet som framställs ger en aromrik kopp som har blivit en favorit hos många kaffedrickare. Med hjälp av lufttrycket från AeroPressen frigörs mer oljor som förändrar smaken på den slutgiltiga kaffekoppen. Dessutom kan det gå riktigt snabbt. Det tar ungefär 1 minut om du använder finmalet kaffe, exklusive koktiden för vattnet.

Vilket kaffe passar den här bryggmetoden?

Så vilken malningsgrad på kaffet passar till AeroPress? Det är faktiskt så enkelt som att du kan köra på det kaffe och den malningsgrad du själv föredrar. För den här bryggmetoden passar varierad malningsgrad. Från nästan grovmalet kaffe som för en presskanna till extra finmalet som för en mockabryggare. Men se till att anpassa bryggtiden efter din valda malningsgrad och låt din smakpreferens styra!

Smakpreferens:

Kraftigare kaffe likt espresso = mer finmalet kaffe – 1 min bryggtid

  • Vattnet rinner långsammare igenom finmalet kaffe. Det förlänger extraktionstiden och kaffet får starkare smak.

Lättare kaffe likt bryggkaffe = mer grovmalet kaffe – 2-3 min bryggtid

  • Vattnet rinner snabbare genom grovmalet kaffe, vilket ger ett lättare och mindre bittert resultat.
  • För mörkrostade bönor brukar smaken bli bäst om man kör med ett grovmalet kaffe.

 

Vad mer kan påverka smaken?

Kaffets fyllighet kan även påverkas av hur länge du låter kaffet dra, innan vattnet pressas genom det malda kaffet och filtret. Ju längre kaffet drar, desto mer smak på kaffet.

Även värmen på vattnet kan påverka smaken. Olika kaffesorter kan vara olika känsliga för höga temperaturer. Använder du en känsligare kaffesort kan för varmt vatten göra att kaffet smakar bränt.

Allt från malningsgrad, bryggtid, kaffesort, temperatur på vattnet och även rostning kan påverka hur din AeroPress kaffekopp kommer smaka. Med AeroPress kan du alltså brygga dig en kopp helt efter tycke och smak. Så prova dig fram och se vilken variant du föredrar!

aeropress-kaffe-bryggmetod

Så använder du en AeroPress

Steg 1:
Koka vatten (cirka 85-95 grader) och mal kaffebönor till önskad malningsgrad. Det går bra att använda färdigmalet kaffe. Kaffet du använder till din vanliga kaffebryggare brukar fungera fint.

Steg 2:
Mät upp 17 gram kaffe, vilket är en AeroPress-skopa. Eller 3 teskedar om du inte har någon skopa. Ställ AeroPressen upp och ned, lägg i det malda kaffet och sätt fast filtret.

Steg 3:
Häll i vattnet sakta och rör lätt för att få bort klumpar. Mängden vatten beror på vilken styrka du vill ha. För en vanlig kopp kan du fylla på strax under kanten. Låt vattnet och kaffet dra en kort stund.

Steg 4:
Ta fram en kopp, vänd på AeroPressen igen så att filtret är nedåt och att gummidelen är ovanpå koppen.

Steg 5:
Tryck pressen långsamt till botten under ungefär 25-30 sekunder. Kaffet bryggs direkt i koppen och är därefter redo att avnjutas!

Varför har AeroPress kaffe blivit så populärt?

Bland kaffenördar världen över är AeroPress en populär bryggmetod. Många kaffeälskare menar till och med att AeroPress är den bästa bryggmetoden i världen. Och vi på Convini kan förstå varför. Eftersom att du med väldigt enkla medel kan få till ett kaffe med helt olika arom och styrka så ger det utrymme för att experimentera.

På sätt och vis är AeroPress en 3-i-1 bryggmetod. Med likheter som för tankarna till espresso, droppkaffe och presskaffe. Och du slipper garanterat kaffesump i koppen! Inte konstigt att bryggmetoden är så populär.

Om vi ska lyfta en nackdel med AeroPress så är det att den bara brygger en kopp åt gången. Därmed kanske det inte är en bryggmetod som passar på kontoret med många anställda, men ett ack så trevligt morgonkaffe hemma i köket att starta dagen med!

Njut av kaffe i världsklass på jobbet

Upptäck Convinis världsledande kaffemaskiner för företag! Vi erbjuder skräddarsydda kaffelösningar där du får experthjälp av våra baristor. Imponera på kunder eller starta arbetsdagen tillsammans med kollegor och en riktigt god kopp kaffe på jobbet!

Nyfiken på vad våra kunder tycker om våra kaffelösningar? Läs våra kundcase!

Författare:

Mer läsning

Så gör du en cortado kaffe

Så gör du en klassisk caffé latte

Hur mycket är ett kaffemått? Så doserar du kaffet rätt!