Morgonkaffe – när är det som mest effektivt?

Kaffe är en av världens mest populära drycker och även om våra kaffevanor ser annorlunda ut världen över så är det många som dricker kaffe på morgonen. För många är morgonkaffet till och med nödvändigt för att vakna till och komma igång inför arbetsdagen. Men vilken tid på morgonen har kaffet egentligen störst effekt?

Kaffe på morgonen

Kaffe är på många sätt bra för kroppen och det finns flera bra hälsoaspekter till att dricka kaffe. Men det finns faktiskt flera anledningar till att vänta med din första kopp kaffe till senare på morgonen för att få ut största möjliga effekt av koffeinet i kaffet. Låt oss förklara varför!

Koffein kan störa din naturliga dygnsrytm

Vi människor har ett stresshormon i kroppen som heter kortisol, som hjälper oss att hålla oss pigga och alerta under dagen. Under de första timmarna på morgonen är nivån av kortisol som högst och under den tiden behöver du inte koffein för att bli pigg. Faktum är att om du dricker kaffe när kortisolet är högt så trubbas effekten av kortisolet av och kroppen förlitar sig på koffeinet istället. Detta gör att du får en högre tolerans för koffein och behöver mer kaffe för att bli pigg. Det blir till slut som en ond cirkel där din naturliga dygnsrytm blir störd.

Drick ditt morgonkaffe efter frukosten

Att dricka kaffe direkt på morgonen, innan frukost, kan vara negativt för magen. Om du dricker ditt morgonkaffe utan att ha ätit något innan kommer koffeinet att sätta igång produktion av magsyra, utan att den har något att bryta ned. Detta gör att magsäcken blir irriterad och du kan få sura uppstötningar. Se därför till att inte hoppa över frukosten innan du intar ditt morgonkaffe.

Så vilken tid är då ultimat för vårt morgonkaffe?

Forskning visar att den ultimata tiden för att inta sin första kopp kaffe för dagen är mellan 9.30 och 11.30. Anledningen är att stresshormonet kortisol då är som lägst i kroppen och därför är man mer mottaglig för koffeinet. Det finns alltså anledning att vänta med morgonkaffet tills man kommer till jobbet!

Tips! Läs också vår artikel om hur många koppar kaffe du kan dricka om dagen.

Gott morgonkaffe från Convini

Se till att kollegor och kunder kan ta sin första kopp kaffe för dagen på kontoret genom att erbjuda högklassigt kaffe från Convini. Vi erbjuder en skräddarsydd helhetslösning för kaffe på jobbet där våra baristor hjälper er välja rätt kaffemaskin utifrån era önskemål och preferenser. Missa inte heller att kombinera morgonkaffet med en god och hälsosam frukost!

Kontakta oss så hjälper vi er med riktigt gott morgonkaffe på jobbet!

Läs även vad våra kunder tycker om våra kaffelösningar!

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag