Hur många koppar kaffe per dag kan man dricka?

I Sverige dricker vi nästan mest kaffe i världen, 3,2 koppar om dagen. Bara i Finland dricker man mer. Men eftersom kaffe innehåller koffein som har en påverkan på kroppen kan man undra hur många koppar kaffe per dag vi egentligen kan, och bör, dricka. Det vore ju enkelt att kunna säga att x koppar kaffe om dagen är det bästa, men riktigt så enkelt är det inte. Här nedan går vi igenom olika faktorer som påverkar hur många koppar kaffe som är optimalt.

Kaffets effekter på kroppen

Kaffe innehåller koffein, som är ett stimulerande medel som på kort sikt kan motverka trötthet och hjälpa dig hålla fokus på jobbet och i vardagen. Enligt forskning kan kaffet även bidra till att motverka depression och minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Du får också i dig många bra antioxidanter!

Råkar du dricka för stora mängder kaffe kan du få till exempel hjärtklappning, magbesvär eller yrsel. Men du behöver dricka väldigt många koppar kaffe på en dag för att det ska bli direkt farligt för kroppen.

Vad avgör hur många koppar kaffe jag kan dricka?

Vad är det då som avgör hur mycket kaffe man kan dricka på en dag? Det snabba och enkla svaret är “det beror på”. Men vad beror det på? Här listar vi några av de faktorer som avgör:

Storleken på kaffekoppen

Låt oss börja med att reda ut hur stor en kopp kaffe egentligen är. Vissa nöjer sig med en liten kopp medan andra tycker att en kaffebalja är det enda rätta. Livsmedelsverket refererar till en kopp kaffe som 15 centiliter, vilket är det vi kommer att räkna som en kopp kaffe i den här artikeln.

Koffeinhalten i kaffet

En annan viktig aspekt är hur mycket koffein kaffet innehåller. Hur mycket koffein det finns i kaffe varierar och beror bland annat på:

  • Kaffebönan – olika sorter innehåller olika mängd koffein.
  • Rostning – ljusrostat kaffe innehåller ofta mer koffein än mörkrostat.
  • Bryggmetod – kaffebryggare, mokabryggare och espressomaskin ger alla olika koffeinmängd.

Tips! Läs vår artikel “Hur mycket koffein är det i kaffe?”.

Din vikt

Du behöver dricka stora mängder kaffe innan koffeinet har en direkt skadlig påverkan på din kropp. Men ungefär som med alkohol så klarar din kropp olika mycket koffein beroende på hur mycket du väger. Förenklat kan man säga att den person som väger mer klarar mer koffein.

Personliga faktorer

Olika personer är olika känsliga för koffein. Vissa verkar kunna dricka hur mycket kaffe som helst, och när som helst, medan andra dricker väldigt lite och undviker kaffe på eftermiddagen och kvällen för att kunna sova bra. Det finns också de som inte dricker kaffe alls för att de inte mår bra av koffein.

Graviditet

Enligt Livsmedelsverket bör gravida inte dricka mer än två till tre koppar kaffe om dagen, eller max 200 milligram koffein, för att koffeinet inte ska påverka graviditeten eller fostret.

Så här många koppar kaffe per dag kan du dricka

Enligt flera experter är 2-3 koppar kaffe lagom på en dag för att kaffet ska hjälpa dig att prestera på topp på jobbet, och helst ska man inte dricka fler än 4 koppar kaffe på en dag. Men som vi har kommit fram till här ovan, är det individuellt hur mycket kaffe ens kropp klarar av, men det ska till ganska mycket kaffe innan det blir direkt skadligt för dig. Men så länge du är uppmärksam på kroppens signaler kan du fortsätta dricka den mängd kaffe som du tycker är bäst för dig. Om du till exempel har svårt att sova på kvällen kan det vara en bra idé att fundera över hur mycket kaffe du dricker och under vilka tider på dygnet du dricker det. Tänk också på att det finns koffein i annat, till exempel te, cola-drycker, energidrycker och i vissa kosttillskott.

Antal koppar kaffe per dag Mängden bryggkaffe Mängden koffein
1 kopp kaffe ca 15 cl ca 70 milligram
2 koppar kaffe ca 30 cl ca 140 milligram
3 koppar kaffe ca 45 cl ca 210 milligram
4 koppar kaffe ca 60 cl ca 280 milligram

Convinis kaffe piggar upp er arbetsplats

Vi vet hur viktigt det är med bra och uppiggande kaffe för dina kollegor. Så låt oss på Convini hjälpa er att servera det allra bästa i kaffeväg på arbetsplatsen! Vi erbjuder en helhetslösning för kaffe på jobbet där våra certifierade baristor hjälper er välja rätt kaffemaskin utifrån era önskemål. Dessutom har vi ett brett sortiment av certifierat och uppiggande kaffe samt personlig och snabb service.

Kontakta oss så hjälper vi er på vägen till bättre kaffe!

Läs gärna mer om vad våra kunder tycker om vårt kaffe!

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag