Hur mycket koffein är det i kaffe?

Svenskar är, tillsammans med finländarna, de största konsumenterna av kaffe i världen och vi dricker i snitt 3,2 koppar kaffe per person om dagen. Många av dessa koppar dricks på arbetsplatser och många skulle inte klara en arbetsdag utan uppiggande kaffe. Men hur mycket koffein är det då i allt kaffe vi dricker? Det enkla svaret är “det beror på”. Läs vidare så får du reda på vad som påverkar mängden koffein i kaffet.

Vad är koffein?

Koffein är en substans som finns naturligt i bland annat kaffe, te och även kakao. Det finns även tillsatt i till exempel energidrycker och vissa kosttillskott.

På kort sikt kan koffein motverka trötthet och göra oss mer fokuserade men för stora intag kan ge bland annat illamående och hjärtklappning.

Mängden koffein varierar

Det finns inget universellt svar på frågan hur mycket koffein det är i kaffe utan det beror på vilka kaffebönor kaffet är gjort av, hur det är rostat samt bryggmetod.

  • Bönor – På den svenska marknaden är det främst två typer av kaffebönor som dominerar: Arabica och Robusta och de skiljer sig i mängden koffein. Generellt kan man säga att Arabica innehåller ca 1,5% koffein och Robusta 2,7%. Robusta förekommer dock oftast i vissa espressoblandningar.
  • Rostning – Även rostningen påverkar mängden koffein i kaffet. Ljusrostat kaffe innehåller ofta mer koffein än mörkrostat då en del koffein försvinner i själva rostningsprocessen.
  • Bryggmetod – Olika bryggmetoder ger olika mängd koffein. Kaffebryggare, mokabryggare och espressomaskin ger alla olika koffeinmängd och det beror på att bryggningstiden påverkar mängden koffein i den färdiga koppen. Ju kortare bryggtid desto mindre mängd koffein i kaffet.
  • Dosering – Ju mer kaffe som är doserat per kopp desto mer koffein innehåller den. Till en normalstor kopp bryggkaffe brukar man säga att doseringen är ungefär 10 gram kaffe. En enkel espresso innehåller cirka 8 gram kaffe och en dubbel espresso runt 18 gram kaffe.

Hur mycket koffein är det i en kopp kaffe?

Hur mycket koffein det är i 1 kopp kaffe beror förstås på hur stor kaffekopp du dricker ur, hur mycket kaffe som är doserat och vilken typ av kaffe du dricker. Enligt Livsmedelsverket innehåller en normalstor kopp (15 cl) vanligt bryggkaffe cirka 70 mg koffein, vilket motsvarar cirka 47 mg koffein per 100 ml kaffe. En dubbel espresso (6 cl) är ju starkare och innehåller runt 150 mg koffein.

Uppiggande kaffe på jobbet från Convini!

Vi vet hur viktigt bra och uppiggande kaffe är på arbetsplatsen. Så låt oss hjälpa er servera det allra bästa i kaffeväg till kollegor och kunder! Vi på Convini erbjuder en helhetslösning för kaffe på jobbet där våra baristor hjälper er välja rätt kaffemaskin utifrån era preferenser. Dessutom har vi ett brett sortiment av certifierat och uppiggande kaffe.

Kontakta oss så hjälper vi er på vägen till bättre kaffe!

Läs även vad våra kunder tycker om vårt kaffe!

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag