Robusta kaffe – vad är det?

Robusta kaffe är världens näst mest odlade kaffe. Förr kallades även kaffesorten för “kongokaffe” då den upptäcktes i belgiska Kongo men går mest under namnet Robusta. Det latinska namnet är Coffea Canephora. Sedan upptäckten av kaffesorten har populariteten blivit ett faktum och idag är det ett vanligt inslag i espressoblandningar, framförallt italiensk espresso

Vad är Robusta?

Det välkända Robusta kaffet har sitt ursprung från kaffe-kontinenten Afrika och odlas idag mest i den västra delen av Afrika men även i Asien, särskilt mycket i Vietnam och Indonesien. Tillsammans med Arabica kaffebönor utgör de båda kaffesorterna majoriteten av all kaffeproduktion i världen. Robusta själv står för cirka 30% av världsproduktionen av kaffe.

I vilken kaffedryck används Robusta?

Robustas kraftiga smak gör att det i regel passar bäst i espressoblandningar. Robusta av lite lägre kvalité brukar också användas som billigare varianter av snabbkaffe eftersom smaken inte är lika viktig. Medan kaffesorter som Arabica används i bryggkaffe men även vanlig i espressoblandningar.

Robusta och Arabica – vad är skillnaden?

Robusta och Arabica är som tidigare nämnt de två bönor som utgör störst andel av allt kaffe som säljs idag. Men har du någon gång funderat över vad skillnaden faktiskt är? Hur lika är kaffebönorna och hur skiljer det sig åt? Här är 4 saker som skiljer de två olika kaffebönorna åt:

1. Smaken

En tydlig skillnad mellan de två kaffesorterna är smaken. Man kan säga att hur markant skillnaden är beror lite på hur mycket av en finsmakare du är. Även om det är svårt att definiera smaken på två bönor som växer i så stor utsträckning och på så många olika platser världen runt, så finns det ändå några karakteristiska drag hos bönorna som gör det möjligt att skilja på dem.
Robusta har en mer sträv och bitter smak. Robustabönorna har också en fylligare smak och är mer kryddig i smaken. Så kryddig att smaken nästan kan likna trä eller jordsmak. I jämförelse med Arabica som ofta beskrivs som ett mildare kaffe med söt och mjuk smak, ofta med fruktiga inslag.

2. Odlingen

Robusta och Arabica härstammar båda från Afrika och odlas idag utspritt i stora delar av världen. De båda kaffesorterna kräver väldigt specifika odlingsförhållanden som skiljer sig från varandra:

Robusta kan odlas på flera platser. Robusta kräver fukt, regn och högre temperaturer för att växa. Därav odlas Robusta kaffe i regel i Indonesien, Vietnam och västra Afrika. Till skillnad från Arabica som behöver en lägre temperatur och inte lika mycket regn. Arabica är känsligare och behöver växa på högre höjd och trivs med en lägre lufttemperatur och mindre regniga förhållanden än Robusta. Därav sker majoriteten av odlingen av Arabica i Brasilien, Centralamerika och Östafrika. Eftersom Robusta inte kräver lika specifika odlingskrav så kan egentligen Robusta odlas i fler länder, på fler ställen och i större skala än Arabica.

Robusta växer på lägre höjder. Till skillnad från Arabica så behöver inte Robusta växa på lika höga höjder. Det gör det möjligt att odla Robusta lite vart som helst, medan Arabica kräver högre höjder och bergiga områden.

Robusta växer snabbare och i större skala. Eftersom Robusta kaffe kan ta både högre temperaturer och mer nederbörd så kan de också växa sig dubbelt så höga som Arabica. En robustaväxt kan bli upp till 10 meter höga när de får växa fritt. Tack vare den höga koffeinhalten i Robustabönan så står de också emot parasiter och sjukdomar som annars kan ta död på plantan. Robustabönorna mognar också snabbare, vilket medför att man kan odla Robusta i större mängder och snabbare än Arabicabönor.

3. Koffeinhalten

Robusta kaffe innehåller betydligt mer koffein än Arabica. En Robustaböna innehåller cirka 3% koffein, vilket är dubbelt så mycket som Arabica. Anledningen till den stora skillnaden beror på att Robusta växer på en lägre höjd. Ju lägre ner ett kaffe växer, desto mer utsatt är kaffebönorna för djur och växtsjukdomar och koffeinet arbetar som ett skydd för bönorna.

4. Priset

Robusta innehåller inte lika många smakaromer som Arabica så har därför ett lägre pris. I jämförelse med Arabica så är Robusta nästan hälften så dyrt. Området som plantorna växer i påverkar också priset. Eftersom Robustabönor växer på lägre höjd och på plan mark så är det billigare att både skörda och transportera bönorna till skillnad från Arabica som växer på mer svåråtkomliga platser där det krävs mer logistik för att skörda och transportera.

Arabica och Robusta kan också blandas

Robusta kaffe dricks sällan i sin rena form eftersom smaken kan bli alldeles för stark och bitter. Därför blandar man i regel ut Robusta med Arabicaabönor för att skapa en enhetlig smak där Robustabönor tillför fyllighet, lite bitterhet och bra crema till den sötare och fina smaken från Arabica.

Tips till Espresso-fantasten: En blandning av Arabica och Robusta är bäst för Espresso. Om du brygger espresso hemma så kan det vara bra att veta att denna typ av kaffeblandning är perfekt för Espresso. Robusta tillför en riklig crema som man gärna vill ha i en espresso och ger även mer koffein till kaffet.

Servera kaffe som skapar minnen

Vi på Convini tycker att kaffe ska vara precis lika gott vart du än dricker det. Med en kaffelösning från Convini kan du bjuda på kaffe som får dina medarbetare att längta till nästa kopp kaffe. Upptäck Convinis helhetslösningar för kaffe på jobbet samt våra moderna kaffemaskiner i världsklass.

Nyfiken på vad våra kunder tycker om våra kaffelösningar? Läs våra kundcase!

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag