Arabica kaffe – vad är det?

Om du har läst innehållsförteckningen på kaffepaketet någon gång har du säkert sett att det står att kaffet är gjort av arabicabönor. Men har du någon gång funderat på vad arabicabönor egentligen är för något? Här reder vi ut vad som kännetecknar Arabica kaffe och vad det finns för skillnader mellan Arabica och Robusta.

Vad är Arabica kaffebönor?

Arabica eller coffea arabica är den äldsta och den mest betydelsefulla och mest populära bland de kommersiella kaffesorterna. Arabica härstammar från Etiopien men odlas idag på flera ställen på jordklotet, främst i Brasilien och Colombia men Arabica odlas även i länder i Centralamerika, Östafrika och Indonesien.

Arabica är en tropisk höglandsväxt som växer ungefär 50 cm per år. Den ger skörd först fyra till fem år efter plantering, så kaffeodling är något som kräver både tålamod och noggrannhet. Kaffe som växer högre upp än 1000 meter över havet anses vara av högre kvalitet då kaffe på hög höjd mognar långsammare.

I Convinis kaffesortiment hittar du schysst och hållbart kaffe på arabicabönor från varumärken som t. ex. Arvid Nordquist och det lokala rosteriet Kersh kafferosteri. Upptäck vårt utbud och njut av det populära Arabicakaffet på jobbet!

Arabica vs Robusta

Nästan 100% av allt kaffe som dricks i världen är gjort på antingen Arabica eller Robusta. Men vad är det egentligen för skillnad på de två kaffesorterna?

Koffeinhalten

Den största skillnaden mellan Arabica och Robusta är koffeinhalten. Det är koffeinet som ger kaffet sitt något bittra smak, och eftersom Arabica innehåller ungefär hälften så mycket koffein som Robusta så har det även en mildare och lenare smak.

Smaken

Eftersom Arabica har en mildare och lite snällare smak än Robusta innehåller i princip allt bryggkaffe 100% arabicabönor. I espressokaffe brukar man blanda Arabica och Robusta för att få en intensivare och fylligare smak. Arabicakaffe står för drygt 70% av den globala kaffeproduktionen. Anledningen till att Arabica utgör en så stor andel är att det har en smak som tilltalar de allra flesta.

Priset

Arabica är svårare att odla än Robusta och ger mindre skörd. Tillsammans med smakkvalitén och efterfrågan gör detta att Arabica kaffet är dyrare än Robusta.

Drick Arabica på jobbet

För oss på Convini är kaffets kvalitet av högsta vikt och i vårt kaffesortiment har vi ett brett utbud av certifierat och hållbart kaffe. Ta hjälp av våra certifierade baristor på Convini för att få en skräddarsydd lösning för kaffe på jobbet som matchar era önskemål och preferenser.

Kontakta oss så hjälper vi er till ett riktigt gott kaffe på jobbet!

Läs gärna mer om vad våra kunder tycker om vårt kaffe!

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag