Hur påverkar koffein kroppen?

Du har säkert diskuterat med kollegor och vänner om hur sent på dagen ni kan dricka kaffe utan att det påverkar hur snabbt ni somnar på kvällen, eller hur många koppar kaffe ni kan dricka på en dag. Troligen är ni sällan överens och det är helt i sin ordning. Det är helt enkelt så att koffeinet håller sig kvar olika länge. Häng med så förklarar vi vad det beror på.

Så påverkas du av koffein

Att man blir pigg av koffein är väl inte en nyhet för någon, men vet du varför man blir pigg? Koffein som finns i bland annat kaffe och te binder till receptorer i kroppen som påverkar molekylen adenosin. Det är adenosyn som ser till att vi blir trötta och somnar på kvällen. Adenosyn utsöndras under hela dagen och när vi dricker kaffe blockerar vi utsöndringen och vi känner oss piggare.

Tips! Läs Hur mycket koffein är det i kaffe?

Hur länge stannar koffein i kroppen?

Effekten av koffein avtar, men hur lång tid det tar är inte samma för alla. När man pratar om nedbrytning av ämnen i kroppen pratar man om halveringstid. Vilken halveringstid koffein har varierar från person till person och forskning visar att det är våra gener som påverkar.

Man brukar säga halveringstiden för koffein är 3-7 timmar, vilket innebär att efter 3-7 timmar har du hälften av koffeinet kvar i kroppen och efter 6-14 timmar är en fjärdedel fortfarande kvar.

Den här variationen i halveringstid är det som gör att vissa kan dricka kaffe senare på dagen än andra. Hur lång just din halveringstid är är alltså svårt att säga, men om du har svårt att sova på kvällen kan det kanske vara en god idé att skippa en kopp kaffe på eftermiddagen. Man får helt enkelt prova sig fram.

Nybryggt kaffe hela dagen

Se till att medarbetare och kunder kan dricka sitt kaffe när det passar dem genom att erbjuda förstklassigt kaffe från Convini. Med skräddarsydda helhetslösningar för kaffe på jobbet kan vi hjälpa er att välja rätt kaffemaskin utifrån era behov. Kombinera med god och hälsosam mat och mellanmål för att hålla humöret uppe hela dagen!

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag