Så gör du riktigt gott presskaffe

Undrar du hur man brygger en perfekt kanna presskaffe? Vi delar två framgångsfaktorer som hjälper dig brygga riktigt gott kaffe och även hur du går tillväga steg för steg!

Konsten att brygga det perfekta presskaffet

Presskaffe är riktigt enkelt att göra själv. Vill du lära dig brygga det perfekta presskaffet så är det främst två faktorer som är viktiga för framgång – malningsgrad och hur länge du låter kaffet dra.

Vilket kaffe passar presskaffe bäst?

För presskaffe kan du använda kaffe med olika karaktär, beroende på vad du gillar. Däremot är det viktigt att du väljer rätt malningsgrad. För presskaffe är grovmalet kaffe det rätta valet. Det ska vara grövre än för bryggkaffe men finare är för kokkaffe. Köper du färdigmalet kaffe finns oftast specifik pressokaffe i din butik som har rätt malningsgrad.

Har du hela kaffebönor som du maler själv hemma så maler du dem grövre än vanligt bryggkaffe. Om din kvarn har en skala på 1-10 kan du för presskaffe välja ungefär 8-9 på skalan. Vanligt bryggkaffe har normalt malningsgraden 4-5. Ett ögonmått du kan använda dig av är att det malda kaffet ska ha ungefär samma grovlek som råsocker.

Hur länge ska presskaffe stå och dra?

Nyckeln är att låta kaffet dra i 4-5 minuter för att det ska få optimal smak. Alla har vi olika smakpreferenser så föredrar du ett mildare kaffe kan det stå och dra i ungefär 4 minuter. Föredrar du fylligare kaffe kan kaffet dra i 5 minuter, men undvik att låta det stå längre än så. Annars kan kaffet få en besk smak.

Så gör du presskaffe – steg för steg

⏱️ Tid: ca 5 min
☕ Vad du behöver:

  • Presskanna
  • Grovmalet presskaffe
  • Hett vatten

Steg 1

Har du hela kaffebönor, börja med att mala kaffet grovt. Köper du färdigmalet kaffe så finns det en specifikt sort för pressokaffe. Dosera det grovmalda kaffet i kannan. En riktlinje är ca 60 gram kaffe för 1 liter vatten.

Steg 2

Koka upp kallt vatten till ungefär 93-96 grader. Antingen i en vattenkokare eller i en kastrull. Kokar du vattnet i en kastrull lyfter du bort kastrullen från plattan precis innan det börjar koka.

Steg 3

Häll i hälften av det varma vattnet i kannan med kaffet. Rör om så att vattnet och kaffet blandas. Häll därefter i resten av det heta vattnet.

Steg 4

Nu är det dags att låta kaffet stå och dra! Ca 4-5 minuter är lagom för att kaffet ska få perfekt smak. Gillar du fylligare kaffe låter du det dra i 5 min och ca 4 minuter om du vill ha ett något mildare kaffe.

Steg 5

Sätt på locket med filtret och pressa långsamt ner filtret genom kannan tills kaffesumpen är i botten och det färdiga kaffet är ovanför filtret. Nu är presskaffet redo att serveras!

Sinnesschysst kaffe på jobbet från Convini

Vår filosofi är att kaffe på jobbet ska vara gott och enkelt! Vi erbjuder fikalösningar för företag där kaffet smakar lika gott som på ditt favoritcafé. Dessutom erbjuder vi snabb och smidig service där vi sköter allt från installation och underhåll till påfyllning av kaffe.

Nyfiken på vad andra tycker om oss? Kolla in våra kundcase!

Författare:

Mer läsning

Så gör du en cortado kaffe

Så gör du en klassisk caffé latte

Hur mycket är ett kaffemått? Så doserar du kaffet rätt!