Hur gör man kokkaffe?

En av de mest klassiska bryggmetoderna är kokkaffe. En typ av kaffe vi i Sverige drack mycket av innan den elektriska kaffebryggaren gjorde sin entré på marknaden. Och visst kan man uppskatta att koka kaffe på gammalt hederligt vis, lite då och då. Vill du testa göra ditt eget kokkaffe? Här delar vi recept och tips på hur du lyckas!

Kokkaffe – vad är det?

Kokkaffe är kaffe som bryggs genom att låta kaffet sjuda på spisen eller över den öppna elden. Förr var kokkaffe det vanligaste sättet att göra kaffe på i Sverige. Tills kaffebryggaren kom på 60-talet och förändrade vårt sätt att se på bryggning.

Jämfört med bryggkaffe så är kokkaffe mer grovmalet. Detta för att sumpen enklare ska lägga sig i botten och för att vattnet ska kunna ta upp så mycket smak som möjligt av det malda kaffet. Skulle du till exempel använda vanligt bryggkaffe som är mer finmalet så är det risk för att du även får kaffesumpen på köpet.

Njut av stans godaste kaffe - på jobbet

Vi fixar allt från hantverksrostat specialkaffe från lokala rosteriet till lyxigt te. Självklart med 100% hållbara kaffebönor och smakgaranti!

Hur ska kokkaffe doseras?

Beroende på hur starkt kaffe du vill ha så behöver du såklart justera måtten. Följande tabell ger dig en bra utgångspunkt.

Personer Vatten Kaffemått
1 person 1,5 dl 1 kaffemått (ca 10 g)
2 personer 3 dl 2 kaffemått (ca 20 g)
4 personer 6 dl 4 kaffemått (ca 40 g)
6 personer 10 dl 6 kaffemått (ca 60 g)
8 personer 12 dl 8 kaffemått (ca 80 g)

Så gör du kokkaffe – hemma eller utomhus!

Att koka kaffe är väldigt enkelt! Dessutom kräver det inte någon speciell utrustning. Du klarar dig fint med en vanlig kastrull eller kaffekanna och en vanlig köksspis eller varför inte en öppen eld ute i naturen.

Ingredienser

  • Vatten från kranen eller friskt källvatten från bäcken.
  • Färdigmalet kokkaffe (grovmalet) eller hela kaffebönor.

Kokkaffe steg för steg

Steg 1:
Om du har hela kaffebönor, börja med att mala dem grovt.

Steg 2:
Dosera det grovmalda kaffet och häll i kastrullen eller kaffekannan.

Tips! Att börja med kaffet gör att det blandas lättare med vattnet sen och du undviker klumpar.

Steg 3:
Måtta upp kallt vatten från kranen eller friskt källvatten från bäcken i naturen. Häll i kastrullen/kannan med kaffet.

Steg 4:
Ställ kastrullen/kannan över den öppna elden eller spisplattan i köket.

Kaffet ska precis börja bubbla i kanterna och kräma sig. När det händer lyfter du bort kastrullen/kannan från värmen. Optimal temperatur på vattnet ligger runt 94-98 °C, det vill säga precis under kokpunkten som är vid 100 °C.

Även om det heter “kok”-kaffe så ska inte vattnet koka utan bara sjuda. Kokkaffe kokar väldigt lätt över så det gäller att hålla koll! Dessutom kan det lätt smaka beskt och bittert om du låter kaffet koka upp.

Steg 5:
Rör om så att det malda kaffet och vattnet extraherar mer smak. Låt det sedan stå ca 7 minuter tills kaffesumpen sjunkit till botten. När väntan är över är kaffet redo att drickas!

Är kaffesumpen i kokkaffe inte riktigt din kopp te? Läs då vårt blogginlägg om bryggmetoden AeroPress! Fungerar precis lika bra att göra hemma som ute i naturen. Dessutom stannar sumpen utanför kaffekoppen!

Får det lov att vara ett godare kaffe på jobbet?

Vi på Convini älskar kaffe och våra baristor hjälper dagligen arbetsplatser att njuta av kaffe i världsklass. Vi erbjuder helhetslösningar för kaffe med moderna kaffemaskiner, ett brett sortiment av kaffe och snabb service. Intresserad av att uppdatera ert kaffe på jobbet? Kolla in vårt kaffeerbjudande!

Nyfiken på vad våra kunder tycker om våra kaffelösningar? Läs våra kundcase!

Författare:

Mer läsning

Så gör du pumpkin spice latte hemma

Chai latte – Vårt recept på det kryddiga teet

Så väljer du det bästa kaffefiltret

JURA espressomaskin till företag