Så väljer du det bästa kaffefiltret

Det pratas mycket om kaffets smak, pris och miljöpåverkan och då handlar det oftast om själva kaffet i sig; odling, produktion, rostning och olika märkningar. Men har du tänkt på att även valet av kaffefilter påverkar din kopp kaffe? 

I det här inlägget tittar vi närmare på olika typer av kaffefilter och ger dig information som kan hjälpa dig att välja det kaffefilter som passar just dig och ditt kaffedrickande. 

Vilka olika sorters kaffefilter finns det?

De två stora grupperna av kaffefilter som finns är engångsfilter och återanvändningsbara kaffefilter (flergångsfilter). Men inom grupperna finns det flera olika varianter som skiljer sig i pris, material och utförande. 

Engångsfilter

Engångsfilter i papper är det vanligaste att använda vid kaffebryggning, framför allt hemma men även på arbetsplatser och caféer/restauranger. De säljs i alla mataffärer och är därmed lättillgängliga och kostar oftast inte så mycket. 

Är brunt eller vitt kaffefilter bäst?

Pappersfilter finns ju som bekant i både vit och brun färg, men vad är det egentligen för skillnad? Den enda skillnaden är egentligen blekningsprocessen. Vita kaffefilter genomgår en blekning med hjälp av syra. Förr användes klor i blekningen vilket var skadligt för miljön, och det sades därför att bruna filter var bättre för miljön än vita. Men nu när man använder syra är det ingen större skillnad i miljöpåverkan längre. Båda sorterna tillverkas ofta med miljövänliga material och är vanligtvis miljömärkta båda två. 

Däremot kan de olika filterna ha olika påverkan på kaffets smak. Tester har indikerat att bruna filter kan avge bismaker som blekta filter har sköljt bort. Dock betonas att andra faktorer spelar större roll för kaffets smak än filtrets färg. Men lite mer om smak kan du läsa längre ner!

Vad betyder beteckningen 1×2, 1×4 och 1×6?

Pappersfilter finns också i olika storlekar. De som har beteckningen 1×2, 1×4 och 1×6 har samma lutning i sin trattform men skiljer sig åt i höjd. Filter med beteckningen 101 och 102 har en något mindre lutning och även de är olika höga. För att få så bra kaffe som möjligt är det viktigt att du kollar vilken storlek på kaffefilter som är bäst för just din kaffebryggare. 

Återanvändbara kaffefilter

Återanvändningsbara kaffefilter finns i en rad olika varianter. Den vanligaste är ett filter av rostfritt stål med en stomme i plast, men det finns även filter i hampa, linne och bomull. Livslängden för ett återanvändningsbart kaffefilter är ungefär 250-350 kaffebryggningar. 

Påverkan på smak

Engångsfilter och återanvändningsbara kaffefilter har olika egenskaper som påverkar smaken på kaffet. Engångsfilter är tillverkade i papper som gärna drar åt sig och filtrerar bort oljor och smakpartiklar från kaffet vilket kan resultera i en renare och snällare smak. I ett flergångsfilter kommer kaffets naturliga oljor och smaker istället att passera igenom vilket kan ge kaffet en fylligare och mer aromatisk smak. 

Glöm dock inte bort att det är flera andra faktorer som också påverkar smaken på kaffet, såsom bryggmetod, bönor, rostning samt rengöring av din kaffebryggare..  

Påverkan på miljön

Kaffefilter har som så mycket annat en påverkan på miljön och det finns vissa skillnader mellan engångsfilter och återanvändningsbara kaffefilter. 

Engångsfilter är biologiskt nedbrytbara och kan slängas tillsammans med matavfallet vilket ju förstås är en fördel, men antalet använda kaffefilter på ett år skenar lätt iväg och det går åt stora mängder resurser till både tillverkningen och avfallshanteringen. 

Eftersom flergångsfilter används upprepade gånger minskar du avfallsmängden och sparar naturresurser, vilket minskar din miljöpåverkan på lång sikt. Men när det är dags att byta ut ditt flergångsfilter är det viktigt att du slänger det rätt. Dubbelkolla med tillverkarens anvisningar eller lokala riktlinjer för avfall för hur du ska slänga eller återvinna ditt flergångsfilter eftersom det kan variera. 

Skillnaden i pris

Engångsfilter kostar vanligtvis inte så mycket per filter men priset kan variera beroende på tillverkare och material. På kort sikt är engångsfilter det billigare alternativet.

Det återanvändningsbara filtret har en högre inköpskostnad men ju fler gånger du använder det desto billigare blir det ju per bryggning. Det är viktigt att tänka på att om du sköter och rengör ditt filter rätt så håller det längre, vilket förstås är bättre både för miljön och plånboken. 

Priset på kaffefilter – oavsett sort –  kan variera beroende på var du köper dem, vilken tillverkare det är samt vilken kvalitet filtret har, men enkelt sett kan kan säga att engångsfilter kostar cirka 0,10 – 0,50 kr per styck och flergångsfilter 50 – 400 kr. 

Kaffe av hög kvalitet med Convini

Med en kaffemaskin från Convini kan du och dina medarbetare njuta av gott och bra kaffe på jobbet varje dag – kaffets smak, kostnad och miljöpåverkan har vi redan tänkt på. Upptäck vårt breda sortiment av moderna kaffemaskiner och ta hjälp av våra experter för att hitta det som passar er arbetsplats bäst. Enkelt och bekvämt!

Författare:

Mer läsning

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

Så gör du en klassisk caffé latte

JURA espressomaskin till företag