Allt om kaffebryggning – 6 olika bryggmetoder!

Vilken kaffebryggning föredrar du? Kaffe är lite som en räddare i nöden en trött måndagsmorgon, en kraftkälla under mörka tider och den perfekta orsaken att bjuda över någon. Är du möjligen en förespråkare av det klassiska bryggkaffet? Eller en person som älskar en espresso? Oavsett vad så kanske du hittar din nya favorit här bland de 6 olika bryggmetoderna vi delar med oss av!

1. Presskaffe

Franskpress, kaffepress, presskaffe eller pressobryggare. Den enkla och klassiska bryggmetoden har många namn. Presskaffe är en av de vanligaste bryggmetoderna i Sverige, mycket tack vare att den ger dig riktigt gott och smakrikt kaffe med relativt enkla medel.

Nybryggt presskaffe på nolltid

Till skillnad från många andra kaffebryggningstekniker så har denna bryggmetod bara 2 steg. Du blandar grovmalet kaffe med hett vatten och låter det dra i 4-6 minuter innan du pressar ner metallfiltret så att kaffesumpen hamnar i botten av kannan. Det färdiga kaffet hamnar ovanför filtret och är redo att drickas så fort du pressat klart.

Tänk på! Presskaffe fortsätter tillagas så länge det är i presskannan. Så om du vill undvika att kaffet står och drar sig för länge och riskerar att bli beskt så kan du hälla över det i en annan tillbringare eller i en termos.

Kan man använda bryggkaffe i sin presskaffe?

Det går bra att använda olika typer av kaffe när man kokar presskaffe. Men bra att tänka på är att filtret som används i en presskaffe inte är lika tätt förslutet som ett vanligt kaffefilter. Det innebär att fler kaffepartiklar kan komma igenom. Vanligt bryggkaffe är något mer finmalet så därför rekommenderar vi alltid att du använder grovmalet kaffe som är speciellt framtaget för pressokaffe för att få bäst smak.

Kan man brygga presskaffe i sin kaffebryggare?

Presskaffe är grövre än vanligt bryggkaffe eftersom det är anpassat för just en pressobryggare, men det går att använda även i en vanlig kaffebryggare om man vill det.

2. Kokkaffe

Kokkaffet, föregångaren till den kära kaffebryggaren som återfinns i nästan alla hem idag. Kokkaffe var länge en självklar metod i alla svenska hem och används också än idag. Bryggtekniken är unik i sitt slag då den antingen kokas direkt över öppen eld eller på en spisplatta.

Koka gott kaffe vart du än är

Fördelen med kokkaffe är att du kan tillaga det på långt många fler ställen än vad du kan med exempelvis en kaffebryggare. Du kokar först upp önskad mängd vatten och tillsätter därefter grovmalet kaffe. Sedan låter du bara kaffeblandningen sjuda under någon minut innan du tar bort kastrullen från värmen och låter det dra på sidan av i 3-4 minuter. Ganska enkelt va? Här kan du läsa en mer detaljerad guide som beskriver hur du tillagar smarrigt kokkaffe steg för steg.

Tips från kaffeexperten! Se till att skummet som bildas på ytan när du kokar kaffet lägger sig något och att det malda kaffet har landat på botten innan du börjar servera kaffet.

3. Pour over

Pour over, eller drip coffee som det ibland benämns, är en teknik som upptäcktes redan i början av 1900-talet men det var först under 1930-talet som bryggmetoden kom att bli densamma som vi använder idag. Till skillnad från andra bryggmetoder är Pour over den ultimata kaffebryggningen när du bara vill göra en enda kopp kaffe, men utan att tumma på kvaliteten.

Så gör du en perfekt kopp pour over coffee

Pour over har en bryggteknik som är väldigt unik och har länge varit en favorit hos finsmakare. Mycket tack vare den sofistikerade kaffebryggning som tar ut det allra bästa ur kaffet. Med hjälp av ett kaffefilter som placeras i filterhållaren häller du själv på det heta vattnet och låter det rinna igenom det finmalda kaffet. Tekniken kommer ge dig full kontroll över din bryggning och resultatet blir slående gott om allt går som det ska.

2 fördelar med pour over kaffe

  1. Du kan göra en kopp i taget. Till skillnad från många andra tekniker, där kaffet lätt kan bli smaklöst om du tillagar för få koppar kaffe, så är pour over en perfekt kaffebryggning om du enbart vill göra en kopp kaffe, se bara till att bryggtiden är 4-5 min. Detta kontrollerar du enklast med att hitta rätt malningsgrad på din kaffekvarn.
  2. Kaffesmaken blir fyllig och len. Tack vare de långsamma och cirkulära rörelserna som du ska använda när du häller vattnet över kaffet så tillåter det kaffet att bli sådär härligt smakrikt och lent i smaken som man önskar.

4. Chemex

Är du såld på pour over tekniken? Då kanske Chemex kaffe är något du vill prova. Chemex är också en typ av pour over där kaffet är handbryggt och där heta vattnet du häller passerar det malda kaffet på ett unikt sätt.

Brygg kaffe till hela familjen med stil

Förutom att Chemex bryggaren gör otroligt gott kaffe, så gör den även det med stil. Designen av bryggaren sticker ut med sin handgjorda timglasformade glasbehållare med handtag i trä. Man skulle kunna kalla den stilikonen av kaffebryggare. Kaffet brygger du relativt enkelt genom att hälla sjudande vatten ner på kaffet i filterhållaren som är placerad över glaskannan.

Bra att veta! Kaffefiltret i en chemex bryggare skiljer sig från vanliga pappersfilter för kaffebryggare. Chemexfilter är lite tjockare än vanligt kaffefilter för att förhindra att vattnet rinner igenom för fort och för att små partiklar inte ska tränga sig igenom.

5. Aeropress

AeroPress är till skillnad från de ovan nämnda bryggteknikerna en hyfsat ny bryggteknik. Så sent som 2004 uppfanns den teknik som av många finsmakare av kaffe anser är den bästa tekniken för att skapa smakrikt kaffe. Men vad är egentligen AeroPress kaffe? Det är kaffe som bryggs genom att du med handkraft pressar hett vatten genom malet kaffe i en cylinder och rakt ner i en kopp eller tillbringare. Snabbt och enkelt.

AeroPress är din portabla kaffebryggare

AeroPress är helt klart unik i mycket. Dels sticker tekniken ut tack vare sin snabba koktid. På bara 1 minut (exklusive koktiden av vattnet) har du din aromrika kopp kaffe som är redo att avnjutas. Malningsgraden på kaffet avgör bryggtiden. Ju finare malning på kaffet dessto kortare tid ska kaffet bryggas innan du pressar. Men förutom att det går snabbt att brygga så kan du faktiskt ta med din AeroPress vart du än går. Den lilla cylinderformade bryggaren i plast är smidig att ta med även när du är på språng, och kan användas direkt över din kopp.

Blir du nyfiken på hur du gör en kopp AeroPress-kaffe steg för steg? Läs vår utförliga men korta guide på hur du skapar utmärkt kaffe med AeroPress metoden!

6. Don Pedro

Don Pedro, eller vakuumbryggaren som den också kan kallas, är till skillnad från de ovan nämnda metoderna desto mer anonym. Eller kanske snarare mer unik än anonym med sin speciella bryggmetod. Tekniken har funnits sedan 1840-talet men blev inte introducerad på svenska marknaden förrän i slutet av 1950-talet. Sedan dess har tekniken varit både en unik men framförallt underhållande bryggningsmetod.

Kaffebryggning med hjälp av under- och övertryck

När vi säger att Don Pedro är egen i sin kaffebryggning så menar vi det. Kaffebryggaren sköter i stort sett sig själv med hjälp av det under- och övertryck som bildas i bryggaren.

Så fungerar Don Pedro

Vakuumbryggaren består av två glaskärl som är sammankopplade med ett rör innehållandes ett filter. Det nedre glaskärlet fyller du med vatten och de övre med kaffe. När vattnet värms upp skapas ett övertryck i den undre behållaren som gör att vattnet trycks upp i den övre behållaren och blandas med det malda kaffet. När du sedan tar bort bryggaren från värmen så skapas ett undertryck som gör att kaffet sugs tillbaka till det nedre glaskärlet igen.

Låter det komplicerat? Låt dig inte luras. Vi har skapat en enkel steg-för-steg guide hur du bemästrar vakuumbryggaren. Läs mer om Don Pedro!

Kaffelösningar i världsklass!

Vill du också kunna njuta av bra kaffe på jobbet? Våra kaffemaskiner erbjuder ett brett utbud av kaffesorter. Ja, nästan så brett att det blir svårt att hinna med alla olika sorter på en arbetsdag. För att du ska få ut maximalt av våra kaffemaskiner så hjälper Convinis kaffeexperter dig att hitta rätt.

Läs våra kundcase och se vad våra kunder tycker om våra kaffelösningar!

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag