Don Pedro – så fungerar vakuumbryggaren

Don Pedro är en klassisk bryggmetod från 1800-talet med två glaskannor som brygger riktigt gott kaffe. Har du testat Don Pedro kaffe eller är du bara nyfiken på att lära dig mer? Vi berättar mer om vakuumbryggaren och hur du steg för steg brygger kaffet.

Vad är en Don Pedro kaffebryggare?

Med sina två kannor i glas staplade på varandra bjuder Don Pedro på en show vid varje bryggning. För sin publik visar bryggaren hur vattnet färdas mellan kannorna i glas och hur kaffet bryggs med hjälp av övertryck och undertryck.

Don Pedro är en klassisk vakuumbryggare som skapades redan på 1830-talet. En period i historien då kaffet ökade i popularitet och många nyfikna testade sig fram med olika bryggmetoder. I Sverige lanserades den som “Nilsjohan Don Pedro” år 1959. Idag är det varumärket Bodum som fortsätter att tillverka vakuumbryggaren men där den nu istället går under namnet Pebo.

Vakuumbryggaren skiljer sig från andra bryggningsprocesser. Medan en Don Pedro jobbar med över- och undertryck så får kaffet i exempelvis en AeroPress eller en presskanna istället stå och dra innan det pressas. Den skiljer sig även mot en klassisk kaffebryggare eller en Chemex där vattnet får droppa igenom kaffet och filtret. Don Pedro erbjuder helt klart ett unikt sätt att brygga kaffe på! Har du testat?

vakuumbryggare-don-pedro
Hur fungerar en Don Pedro kaffebryggare?

Med hjälp av över- och undertryck kan vattnet färdas mellan de två glaskannorna och blanda sig med det malda kaffet. Vattnet hälls i den undre kannan och det malda kaffet placeras i den övre kannan. Mellan de två glaskannorna finns ett kaffefilter i metall.

Det enda som behövs för att sätta igång processen är sen bara värme. När den undre kannan med vattnet värms så tvingas vattnet upp till den övre kannan tack vare övertrycket.

Vilket typ av kaffe ska man använda?

När du gör kaffe i en don pedro kaffebryggare kan du välja samma malningsgrad på kaffet som för din vanliga kaffebryggare, det vill säga finmalet. Det förlänger extraktionstiden och vattnet hinner dra ur mer smak från det malda kaffet.

I övrigt gäller det att prova sig fram. Hur mycket vatten och kaffe som behövs för att brygga den perfekta koppen får du helt enkelt experimentera dig fram till. Vilket är charmen med en Don Pedro kaffebryggare!

Don Pedro kaffe steg för steg

Steg 1:
Häll ca 6 dl vatten i glaskannan med handtaget.

Steg 2:
Om du har hela kaffebönor, mal dem fint. Dosera det finmalda kaffet i den andra glaskannan och lägg på locket. För en hel kanna på 6 dl mäter du upp ca 40 g kaffe. Vilket motsvarar ca 6 matskedar.

Steg 3:
Placera det två glaskannorna ovanpå varandra, där den övre är kannan med kaffet och den undre med vattnet. Ett rör sitter fast i den övre kannan och leder ner till den undre kannan. I den övre kannan finns även kaffefilter.

Steg 4:
Nu när maskineriet är ihopmonterat och allt är doserat är det dags att börja brygga! Placera bryggaren på spisplattan, sätt på värme och låt vattnet värmas upp. När vattnet värms skapas ett övertryck och det kommer stiga upp till den övre kannan och blanda sig med kaffet.

Steg 5:
När allt vatten har samlats i den övre kannan flyttar du bryggaren från spisplattan till en sval yta. Ett undertryck uppstår och kaffet kommer då sakta åka ner igen till den undre kannan och sumpen stannar kvar i den övre. När allt kaffe runnit ner tar du bort den övre kannan med kaffesumpen. Nu är ditt Don Pedro kaffe redo att hällas upp i koppen och drickas!

Kaffe på jobbet för alla kaffeälskare

Är du en kaffeälskare precis som vi? Vi erbjuder skräddarsydda kaffelösningar med kaffemaskiner i världsklass för företag. För det är självklart att du ska kunna njuta av riktigt gott kaffe även på jobbet. Vi på Convini är proffs på kaffe och erbjuder snabb och smidig service!

Nyfiken på vad våra kunder tycker om våra kaffelösningar? Läs våra kundcase!

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag