Så brygger du kaffe med en Chemex

Designklassikern Chemex brygger otroligt gott kaffe – och med stil! Lika snygg som den är att servera kaffet i, lika gott blir kaffet varje gång. Nyfiken på att lära dig mer om Chemex kaffe? Här går vi igenom hur du steg för steg går tillväga.

Älskad för sin design och kaffe

Lika gott kaffe som den brygger, lika älskad är Chemex för sin design. Sedan den uppfanns på 40-talet med sin timglasform, handtag i trä och lädersnöre har den haft samma utseende och är i princip oförändrad. En design som stack ut i början har idag blivit en tidlös klassiker. I och med att du brygger direkt i själva tillbringaren så fungerar din Chemex även som en serveringskanna. En riktig stilikon att ställa på köksbordet vid fikat.

Hur fungerar en Chemex?

Chemex är en så kallad pour over bryggning, eller droppkaffe som vi kallar det på svenska. Det betyder att vattnet får droppa eller rinna igenom de malda kaffebönorna. Proceduren liknar vanligt bryggkaffe med skillnaden att Chemex kaffe är handbryggt, likt AeroPress.

Ytterligare en skillnad är att du använder speciella kaffefilter till din Chemex. Till skillnad från din vanliga kaffebryggares tunna kaffefilter är filtren för Chemex lite tjockare. Just för att vattnet inte ska rinna igenom allt för fort och för att få en jämnare extraktion och således mer ljuvlig smak. Dessutom förhindrar det att små partiklar från kaffet tar sig igenom. 

Så brygger du Chemex kaffe

⏱️ Tid: ca 5 min
☕ Vad du behöver:

  • Chemex tillbringare
  • Kaffekvarn 
  • Grovmalet kaffe
  • Hett vatten
  • Chemex kaffefilter

Steg 1

Börja med att mala dina kaffebönor något grövre än vanligt bryggkaffe. Använder du färdigmalet kan du med fördel välja liknande kaffe som du använder till pressokaffe eller kokkaffe.

Steg 2

Sätt ditt vikta Chemex kaffefilter i den konformade öppningen av bryggaren. Se till att sidan med tre lager på filtret ligger mot sidan där pipen på kannan är. 

Tips! Häll hett vatten över filtret och töm sedan ur vattnet ur kannan igen. På så sätt minskar det risken för att kaffet tar smak av pappret.

Steg 3

Dags att fylla filtret med det malda kaffet! För att få till bästa smak så är en bra kaffe och vatten ratio att utgå ifrån 1:15, dvs 1 del kaffe och 15 delar vatten. Det kan exempelvis motsvara 50 gram kaffe och 850 ml vatten beroende på hur mycket kaffe du vill brygga.

Steg 4

Koka upp vatten så att det uppnår ungefär 96 grader. Det är temperaturen på vattnet en kort stund efter att det börjat koka. Börja hälla i lite av det heta vattnet och blötlägg hela kaffebädden. Låt kaffet blomma, det vill säga dra åt sig av vattnet i ca: 30 sekunder, så att kaffet kan släppa koldioxid och nå sin fulla potential smakmässigt och det blir lättare att få en jämn extraktion under bryggningen.

Steg 5

Börja därefter hälla på resten av det heta vattnet i en spiralrörelse där du rör dig från ytterkant in mot mitten. När du når mitten av filtret med kaffe fortsätter du att hälla på samma ställe. Fyll bara på med vatten till hälften av filtret och låt det sjunka undan innan du fyller på med mer. Låt allt vatten droppa igenom filtret och kaffet är sen redo för servering! Bryggningen ska ta ungefär 4-6 minuter för bästa smak. 

Njut av gott kaffe på jobbet

Riktigt gott kaffe kan du inte bara få på ditt favoritcafé eller hemma. Du kan även få en välsmakande kaffeupplevelse på ditt arbete. Convini erbjuder lösningar för kaffe på jobbet och vi samarbetar med marknadens bästa tillverkare av kaffe- och espressomaskiner. Tillsammans med dina kollegor kan du njuta av riktigt gott jobbkaffe. Vi sköter allt från installation till service och påfyllning!

Nyfiken på vad andra tycker om oss? Kolla in våra kundcase!

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag