Lär dig allt om pour over kaffe

Pour over kaffe är den nya eller kanske snarare nygamla bryggmetoden som är här för att stanna. Metoden har använts i över 100 år och har sedan dess varit en otroligt omtyckt bryggmetod. Blir du också nyfiken på att testa? Här är en steg för steg guide hur du brygger perfekt pour over kaffe.

Vad är pour over kaffe?

Pour over, eller drip coffee som det också kallas, sägs ha upptäckts i början av 1900-talet av Amalie Auguste Melitta Bentz. Hennes frustration över bismaken som blev av kaffet och mängden kaffesump som blev kvar i kaffepressen fick henne att istället testa pour over kaffe – och resten är historia.

Pour over innebär att du långsamt häller hett vatten över malet kaffe i ett pappersfilter, likt hur du gör Chemex kaffe. Metoden är unik i sitt slag då den ger dig full kontroll över bryggningen till skillnad från en elektrisk kaffebryggare. När det görs på rätt sätt kan du frigöra de allra bästa och smakfulla aromerna från kaffet för att skapa din perfekta kaffekopp.

Så gör du pour over kaffe – 4 steg

⏱️ Tid: ca 5 min
Vad du behöver:

  • Hett vatten
  • Nymalet kaffe
  • Ett kaffefilter
  • En pour over-bryggare

 

Steg 1 – Koka upp vatten

Börja med att koka upp rätt mängd vatten i rätt temperatur. Rätt temperatur är cirka 93-96 grader, det vill säga temperaturen när vattnet precis kokat upp och fått vila i 20 sekunder. Tänk på att cirka 2 dl utgör en kopp kaffe. När du kokat upp vattnet ska du börja med att placera kaffefiltret i filterhållaren.

Tips! Häll en liten mängd kokande vatten i det tomma filtret för att blötlägga det. När du blötlägger filtret så förvärmer du din bryggare samtidigt som du undviker att filtret ger av sig eventuell papperssmak. Glöm inte att hälla bort vattnet efter.

Steg 2 – Dosera kaffet

Nästa steg är att dosera rätt mängd av det malda kaffet. Här kan du räkna med 55-65 gram kaffe per liter vatten. Häll ner det malda kaffet i filtret.

Steg 3 – Blötlägg kaffet

När du placerat kaffet i filtret så är det dags att låta kaffet blomma, eller väta kaffet som det också heter. Det innebär att du ska hälla en del av det varma vattnet, cirka 10 %, över kaffet. Häll vattnet i en cirkulerande rörelse över kaffet tills dess att allt kaffe är täckt av vattnet. Därefter väntar du i cirka 30 sekunder och låter kaffet “blomma” upp. Medans du väntar kan du passa på att njuta av den otroliga doften.

Tänk på! Ju mer “nyrostat” kaffet är, desto längre tid behöver kaffet för att “blomma” ordentligt. Vet du med dig att kaffet nyligen har rostats så kan du förlänga tiden till cirka 1 minut.

Steg 4 – Brygg kaffet

När du låtit kaffet blomma under en tid så är det dags att hälla på resterande mängd vatten. Häll långsamt det heta vattnet över kaffet i en cirkulerande rörelse och låt därefter kaffefiltret och gravitationen göra resten av jobbet. Bryggtiden tills kaffet är klart bör vara mellan 4 – 6 minuter.

Sedan har du det, den perfekta koppen av nybryggt och handbryggt kaffe!

Får det lov att vara en god kopp kaffe på jobbet?

Riktigt gott kaffe är inget man unnar sig, det ska vara en självklarhet. Med Convinis världsledande kaffemaskiner för företag kan du njuta av förstklassigt kaffe varje dag på jobbet. Vi erbjuder skräddarsydda kaffelösningar där er arbetsplats får experthjälp av våra baristor. Börja njuta av ditt kaffe redan idag!

Läs mer om vad våra kunder tycker om vårt kaffe!

Författare:

Mer läsning

Så gör du en cortado kaffe

Så gör du en klassisk caffé latte

Hur mycket är ett kaffemått? Så doserar du kaffet rätt!

JURA espressomaskin till företag