Cold Brew kaffe – recept på hur du gör kallbryggt kaffe

Älskar du också iskaffe? Då har du förmodligen inte missat kaffedrycken cold brew, den relativt nya trenden som tagit kaffevärlden med storm under de senaste åren. Det kallbryggda kaffet är den ultimata drycken en varm sommardag eller när du vill göra en god kaffedrink. Låt oss gå igenom vad cold brew är och hur du steg för steg tillreder kallbryggt kaffe hemma!

Vad är cold brew?

Cold brew är precis som det låter, ett kallbryggt kaffe. Till skillnad från vanligt bryggkaffe så blandar man inte alls in varmvatten alls i processen utan brygger kaffet enbart på kallt vatten.

Även om cold brew känns som en relativt ny trend så är det i själva verket en kaffedryck som existerat sedan århundraden tillbaka. Sedan 1600-talet har man i Japan bryggt kallt kaffe, men då kallades det för Kyoto kaffe. Hela idén då med kallt kaffe var att det skulle vara smidigare att transportera kaffet kallt och bara värma upp det när kaffesuget infann sig. Till skillnad från idag då vi gärna bibehåller kaffet kallt och gör olika kaffedrycker av det.

Hur lång tid tar det att göra cold brew?

Att göra kallbryggt kaffe kräver lite tålamod. Det tar normalt mellan 18-24 timmar att göra, beroende på hur länge du låter det stå och dra sig i kylen. Du kan snabba på processen genom att låta kaffet stå i rumstemperatur i 8-12 timmar. Har du däremot tid att göra det enligt regelboken så är den rekommenderade längden 18-24 timmar för att kaffet ska få en så god och rund smak som möjligt.

Vilket kaffe ska jag använda när jag gör cold brew?

När du gör kallbryggt kaffe är det bäst att använda grovmalet kaffe då grovmalet är lättare att filtrera bort. Vilken sort eller rostningsgrad på kaffet bestämmer du själv utifrån smak och tycke. Men ett tips från oss är att välja ett kaffe som är ljus- eller mellanrostat då mörkrost kan bli lite bitter i smaken. Använd gärna ett lite lyxigare specialkaffe med högre kvalitet för att bästa smak. Vill du utesluta koffein går det lika bra att göra kallbryggt kaffe med koffeinfritt kaffe.

Recept på cold brew kaffe – så gör du!

När det är varmt ute eller när du vill göra en kaffedrink så är det alltid härligt att ha en kanna cold brew i kylen som väntar. Så här tillreder du det hemma:

⏱️ Tid: 18-24 timmar
☕ Vad du behöver:

  • 100 g grovmalet kaffe
  • 1 liter vatten

Steg 1 – Måtta upp kaffet

Måtta upp 100 g (cirka 1 dl) grovmalet kaffe och häll det i en kanna med lock eller i en annan behållare som kan förslutas.

Steg 2 – Häll kallt vatten i kannan

Häll 1 liter färskt kallt vatten i kannan med kaffet och rör om så att kaffet och vattnet blandas ordentligt. Täck sedan för kannan.

Steg 3 – Ställ in i kylen och låt stå ett dygn

Ställ in kannan i kylen och låt kaffet stå där i 18-24 timmar. Du kan med fördel röra om i kaffet en eller två gånger under tiden. Om du vill snabba på processen kan du förvara kaffet i en förslutningsbar kanna i rumstemperatur i cirka 8-12 timmar.

Steg 4 – Sila bort kaffesumpen

När ditt kaffe har stått i kylen ett dygn kan du sila bort kaffesumpen. Det gör du genom att hälla kaffeblandningen genom antingen ett kaffefilter eller silduk. Sila kaffet 2-3 gånger eller tills dess att du inte längre ser någon kaffesump på botten av kannan.

Steg 5 – Njut av ditt kaffe!

Blanda ditt kallbryggda kaffe med mjölk och is för att skapa en smarrig iskaffe

eller bara drick det som det är.

Tips!

Om du vill ha lite mer sötma i ditt kaffe kan du tillsätta lite havremjölk eller varför inte havremjölk med vaniljsmak eller liknande!

kallbryggt-kaffe-mjolk

Hur länge kan jag förvara kallbryggt kaffe i kylen?

Om du försluter kaffet ordentligt med ett lock så kan du förvara det i kylen i upp till 1 vecka.

Vad är skillnaden på cold brew och iskaffe?

Många blandar ihop de två kaffedryckerna, vilket inte är så konstigt eftersom båda dryckerna innehåller kallt kaffe. Skillnaden är att iskaffe är gjort på varmbryggt kaffe eller espresso som sedan kylts ner. Medan cold brew kaffe bryggs kallt redan från början. Fördelen med att brygga kaffet kallt från början är att det framhäver kaffets söta aromer och ger en rundare smak. Varmt kaffe som kylts ner kan få en lite bittrare smak och behöver oftast sötas eller blandas med mjölk.

Gott kaffe – när jobbet smakar som bäst!

Låt Convini bjuda dig och dina anställda på gott kaffe varje dag! Vi erbjuder en helhetslösning för kaffe på jobbet där våra certifierade baristor hjälper er att välja rätt kaffemaskin utifrån era önskemål. På Convini samarbetar vi dessutom med marknadens bästa tillverkare av kaffe- och espressomaskiner så att du tillsammans med dina kollegor kan njuta av riktigt gott kaffe på jobbet.

Kolla in våra kundcase för att höra om vad vår kunder tycker om oss!

Författare:

Mer läsning

Så gör du en cortado kaffe

Så gör du en klassisk caffé latte

Hur mycket är ett kaffemått? Så doserar du kaffet rätt!