Koffeinfritt kaffe – vad är det egentligen?

För många kaffedrickare är koffeinet det viktigaste, medan det för andra är viktigt att bara kunna njuta av den goda smaken och samtidigt kunna undvika koffeinets effekter.

Koffein finns naturligt i kaffebönan. Att kaffet är koffeinfritt innebär alltså att kaffebönan har genomgått en process där koffeinet sakta men säkert har extraherats bort.

Hur görs koffeinfritt kaffe?

För att göra ett kaffe koffeinfritt extraherar man koffeinet från bönan medan den fortfarande är grön. Därefter genomgår bönorna liknande processer som vanligt kaffe. Det finns flera olika sätt att extrahera koffeinet ur kaffebönan:

  • The Swiss water decaf process – den vanligaste processen för att producera koffeinfritt kaffe, helt fri från kemikalier. Koffein är vattenlösligt och genom att låta vatten cirkulera runt kaffebönorna extraheras koffeinet. När vattnet leds bort filtreras det och smakämnena fastnar i ett filter. Processen upprepas tills nästintill allt koffein är borta. Till sist dränks bönorna i vätskan med smakämnen och aromer för att få tillbaka bönans goda kaffesmak.
  • Superkritiskt koldioxid – med det här tillvägagångssättet förvandlas koldioxid från gas till en superkritisk vätska med hjälp av tryck. Superkritisk innebär ett slags mellanting mellan gas och vätska. Kaffebönorna sköljs i vätskan och koffeinet dras ur. Den här metoden bevarar smaken bäst.
  • Organiska lösningsmedel – bönorna sköljs i lösningsmedel som drar ur koffeinet. Detta sätt var vanligare förr och används sällan idag.

Tips! Läs även vår artikel om hur mycket koffein det är i kaffe.

Är koffeinfritt kaffe = 100% koffeinfritt?

Det korta och enkla svaret är: nej. När man extraherar koffeinet ur kaffebönorna är det alltid en liten del av koffeinet som stannar kvar, så kaffet blir inte helt koffeinfritt. Men mängden koffein är cirka 0,1 % vilket är helt enligt riktlinjerna för vad som får kallas koffeinfritt.

Smakar koffeinfritt kaffe annorlunda?

Huruvida koffeinfritt kaffe smakar annorlunda eller ej är en fråga utan något entydigt svar. Vissa tycker att smaken är annorlunda, medan andra inte märker någon skillnad. Förr var det skillnad i smak beroende på vilken extraheringsmetod som användes, men alla de metoder som används idag är bra på att behålla kaffets karaktäristiska smak. Så i det stora hela kan man säga att koffeinfritt kaffe smakar i princip som vilket kaffe som helst, men alla har vi olika känsliga smaklökar.

När bör man dricka koffeinfritt kaffe?

Koffein har många goda effekter på kroppen, till exempel innehåller det antioxidanter och sägs även ha en positiv påverkan på korttidsminnet. Men det kan finnas fler anledningar till att välja koffeinfritt kaffe:

  • Graviditet
  • Hjärtproblem
  • Sömnproblem
  • Koffeinberoende

Förutom de medicinska anledningarna finns det ju även de som gillar smaken av kaffe men som av någon anledning inte tycker om effekten av koffeinet och därför hellre väljer koffeinfritt.

Schysst kaffe på jobbet från Convini

Oavsett om du och dina kollegor föredrar att dricka kaffe med eller utan koffein så kan vi självklart hjälpa er! Vi har en uppsjö av olika kaffebönor i vårt sortiment och kan erbjuda er marknadens vassaste kaffemaskiner.

Låt oss ta fram en skräddarsydd helhetslösning för kaffe på jobbet åt er, med hjälp av våra baristor som hjälper er att välja rätt lösning utifrån just era önskemål och behov! 

 

Läs om vad våra kunder tycker om våra kaffelösningar!

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag