Vad är espresso – Convinis kaffeexpert lär dig allt

Följ med på historien bakom den välkända drycken och lär dig hur du gör en perfekt espresso. Här delar Convinis kaffeexpert med sig av intressant fakta om drycken och hur den skiljer sig från andra kaffesorter.

Vad är en espresso?

Espresso är en liten men kraftfull dryck som härstammar från kaffelandet Italien och dryckens historia går tillbaka så långt som till 1800-talet. Förr ansågs espresso vara det enda rätta sättet att dricka kaffe på, men synen har givetvis förändrats under de senaste decennierna. Namnet kommer från det italienska ordet “esprimere” och betyder “att uttrycka” eller “att trycka ut”, vilket är en direkt hänvisning till bryggprocessen eftersom en espresso bryggs på relativt kort tid och med ett högt tryck.

Vad innehåller en espresso?

En espresso är till synes den simplaste av simpla kaffedrycker. Likt en kopp svart bryggkaffe så är espresso också en blandning av enbart vatten och finmalet kaffe. I regel används oftast lite mer mörkrostade kaffebönor för att skapa den intensiva smaken, men det blir mer vanligt även med mer mellanrostat kaffe. Det viktiga i en espresso för den unika karaktären är inte själva rostningsgraden på bönorna, utan snarare bryggningsprocessen och vilken typ av kaffe espressoblandningen består av.

Så dricker du en espresso

I bryggningsprocessen av en espresso skapas en liten mängd kaffe, ungefär 3 cl koncentrerat kaffe inom 30 sekunder. En espresso kan avnjutas precis som den är, men även som bas i många välkända kaffedrycker som bland annat cappuccino, macchiato och caffè latte. Den intensiva kaffesmaken i kombination med en riklig mängd skummad och ångad mjölk är en perfekt mix för en välbalanserad kaffedryck.

Är det mer koffein i en espresso?

Espresso innehåller nästan tre gånger så mycket koffein per liter i jämförelse med en bryggkaffe. Skillnaden är däremot att en espressoshot är så liten att mängden koffein per shot inte blir mer än cirka 50 mg koffein – till skillnad från en kopp bryggkaffe som i genomsnitt innehåller 95 mg koffein. Så förutsatt att du inte dricker mer än två eller tre koppar espresso så kommer du inte upp i samma mängd koffein som i en kopp bryggkaffe.

Vad är skillnaden mellan bryggkaffe och espresso?

I teorin är innehållet i en vanlig bryggkaffe och en espresso relativt likt. De båda dryckerna innehåller enbart malet kaffe och vatten. Men det är en stor skillnad i både utförande och smak. Även recepten för de olika blandningarna brukar skilja sig då man ofta vill tona ner syrligheten i ett blandning för espresso. I ett espressokaffe kan du även blanda i den mer kraftfulla bönan Robusta vilket ger kaffet en fyllig och lite bitter smak.

Bryggkaffe

En vanlig kopp kaffe bryggs med betydligt mer vatten och har en längre bryggtid, ofta tar bryggningsprocessen flera minuter. Det är viktigt att vattnet rinner långsamt genom det malda kaffe för att aktivera alla smaker och aromer och sedan igenom filtret innan det slutligen hamnar i vår kaffekopp.

Espresso

En espresso har istället en betydligt snabbare och kraftfullare bryggningsprocess. Här är det framförallt viktigt att espressokaffet är mer finmalt än vad det är i en bryggkaffe för att kaffets smak ska hinna träda fram på den korta tiden som vattnet rinner igenom kaffet. Med hjälp av ett tryck på 9 bar från espressomaskinen pressas vattnet igenom kaffet på bara några sekunder och hela processen tar inte mer än 30 sekunder. Det höga trycket gör att man verkligen pressar ut alla smaker från det finmalda kaffet. Det unika med en espresso är även det skum som bildas av att den bryggs med högt tryck som kallas crema.

Tips! Läs vår guide om en annan liten stark kaffe – Ristretto!

Recept – så gör du en espresso

⏱️ Tid: 5 minuter
☕ Vad du behöver:

  • 8 g finmalet kaffe (enkel espresso)
  • 16 g finmalet kaffe (dubbel espresso)
  • Vatten

Få till en god espresso med perfekt crema hemma i ditt kök i fyra enkla steg.

Steg 1 – Förvärm maskinen

Börja med att förvärma din espressomaskin genom att bara starta den. Se till att handtaget också är på plats i maskinen.

Steg 2 – Måtta upp rätt mängd kaffe

Under tiden maskinen värms upp kan du måtta upp rätt mängd kaffebönor. Tänk på att cirka 8 gram malet espressokaffe krävs för att få ut 3 cl kaffe. Om du maler kaffet själv så bör du inte vänta mer än 1 minut från dess du maler kaffet och påbörjar bryggningen för bästa smak.

Steg 3 – Fyll portafiltret med kaffe

Fyll portafiltret i handtaget med det finmalda espressokaffet och pressa samman kaffet kompakt med hjälp av en tamper. Genom att trycka kaffet till en hård och jämn “puck” säkerställer du att vattnet fördelas och pressas igenom kaffet i en jämn ström.

Steg 4 – Brygg din espresso

Sätt fast handtaget med kaffet i espressomaskinen och ställ espressokoppen under utloppet. Se till att temperaturen är cirka 88-92 grader när du börjar brygga kaffet. Efter cirka 20-30 sekunder ska din espresso vara färdig och redo att drickas.

Det kan krävas att du behöver brygga några espresso för att hitta rätt malningsgrad för kaffet. Du vet att du har rätt malningsgrad när du efter 25 sekunder har bryggt en espresso som är ca 3-4cl (6cl för dubbel espresso). Kaffet ska rinna ur utloppet i en smal, jämn och fin stråle.

Tips! Håll gärna ditt porslin varmt innan du brygger kaffet. Det kan du t. ex. göra genom att värma koppen med hett vatten innan du brygger din kaffe. Glöm bara inte att hälla ut vattnet innan du häller i kaffet.

Voilá! Där har du din perfekta espresso färdig att förtäras som den är eller att blandas ut med skummad mjölk för att skapa en smarrig kaffedryck. Drick och njut!

Får vi fresta med gladare medarbetare?

Bjud kollegorna och dina anställda på en perfekt espresso varje dag. Eller varför inte en krämig cappuccino? Med en kaffemaskin från Convini kan du erbjuda kontoret högkvalitativt kaffe på nolltid. Låt våra baristor på Convini förse er med en skräddarsydd lösning för kaffe på jobbet som matchar era önskemål.

Författare:

Mer läsning

Så gör du en cortado kaffe

Så gör du en klassisk caffé latte

Hur mycket är ett kaffemått? Så doserar du kaffet rätt!

JURA espressomaskin till företag