Skumma mjölk – så får du till det perfekta fluffet

Perfekt skummad mjölk är receptet bakom en fulländad cappuccino. Med små medel kan du omvandla din vanliga kaffe hemma till en lyxkaffe, eller tillreda den perfekta cappuccinon med fluffigt skummad mjölk som imponerar på vilken finsmakare som helst. Vill du lära dig mer? Här är din guide på hur du skummar mjölk!

Vilken mjölk ska man använda för att göra skummad mjölk?

Olika typer av mjölk skummar på olika sätt. Beroende på vilken sort du väljer så kommer både smak och konsistens att variera. Om du vill vara säker på att du får till din mjölk sådär krämig och god så finns det särskilt framtagna mjölksorter som du kan välja. Till exempel speciellt framtagen baristamjölk som innehåller mer protein än vanlig mjölk. Om du föredrar vanlig mellanmjölk så funkar det alldeles utmärkt också men godast blir det med standardmjölk eftersom den lite högre fetthalten lyfter fram smaken i kaffet. 

Växtbaserad mjölk i kaffet

Det har blivit allt vanligare att välja växtbaserade alternativ, särskilt i kaffedrycker som cappuccino och latte. Fördelen med att välja en växtbaserad mjölk är att de i regel har lite mer sötma i smaken jämfört med vanlig mjölk. Dessutom har även många tillverkare av växtbaserad mjölk också tagit fram speciella barista-versioner av sin veganska mjölk så att mjölken varken skär sig eller klumpar sig utan ger ett krämigt och perfekt skum. Läs mer om vilka växtbaserade mjölksorter som passar kaffe!

angror-skumma-mjolk

Så skummar du mjölk – steg för steg

Så skummar du mjölk i en espressomaskin med ångrör:

Steg 1. Använd färsk och kylskåpskall mjölk

Mjölken ska gärna vara färsk och kylskåpskall innan du börjar skumma den.

Steg 2. Måtta upp rätt mängd mjölk

Om du skummar med hjälp av en espressomaskin så är det viktigt att du tänker på mängden mjölk som du häller i. Dels att mjölken får plats när den börjar skumma och “svälla” men också så att ångröret på maskinen får plats ordentligt i kannan.

Steg 3. Placera ångröret rätt

Se till att du placerar ångröret rätt i kannan. Ett bra riktmärke brukar vara att placera ångröret någonstans mellan mitten och ytterkanten av kannan. Bäst blir det om du stoppar ner ångröret ca 2cm under ytan innan du börjar ånga mjölken.

Steg 4. Ånga mjölken

Sätt ångpipen strax under ytan och sätt på ångan. Första steget är sedan att se till att mjölken roterar i kannan (att det blir som en virvel) för en jämn uppvärming. Steg 2 är sedan att se till att det kommer ner luft i mjölken, det gör du med att ligga strax under ytan med pipen på ångröret. Du vet att det kommer ner luft i mjölken när du hör ett svagt fräsande ljud. Tillsätt sedan luft i mjölken 2/3 av den totala skummningstiden för att avsluta med att låta pipen på ångröret vara längre ner i mjölken för att bara värma den, fräsljudet försvinner då. Värm mjölken till ca 60-65 grader. Kom ihåg att stänga av ångan innan du tar bort kannan.

Tänk på!

Värm inte mjölken till mer än 65 grader för att inte riskera att bränna den. Mjölken ska inte börja koka. Använd gärna en termometer första gångerna för att försäkra dig om hur varm mjölken är. Ett bra riktmärke är att om du inte kan hålla i kannan är mjölken för varm. 

Steg 5. Slå bort eventuella bubblor

När din mjölk är färdig brukar små bubblor samlas på ytan. Ta bort dem genom att försiktigt slå botten av mjölkkannan mot bänken några gånger tills dess bubblorna lagt sig.

_48O8924

Skumma mjölken för hand

Om du inte har en kaffemaskin med ångrör hemma så går det även att skumma mjölk för hand med en vanlig visp eller mjölkskummare. Följ stegen nedan för att skumma mjölk till kaffet med en visp!

Steg 1 – Värm mjölken

Antingen i en kastrull eller i mikrovågsugnen. Värm mjölken till ca 60 °C. Håll koll så att den inte börjar koka eller bränner fast. 

Steg 2 – Häll mjölken i en hög mugg

Häll den varma mjölken i en tillräckligt hög mugg eller i ett stort glas. Tänk på att mjölkens volym ökar när du skummar den.

Steg 3 – För ner vispen i mjölken

Vispa i cirkelrörelser först nära botten i cirka 15-20 sekunder eller tills den börjar tjockna. Då höjer du vispen så att den befinner sig precis under skummet på toppen och håller den där i några sekunder. Om du använder en elektrisk handvisp måste du stänga av den innan du tar upp vispen ur mjölken.

Tips!

Du ser att mjölken är färdigskummad när den har ökat i sin volym. 

Convini vet hur man skummar mjölk!

Gott kaffe piggar upp både medarbetare och kunder. Gör dagarna ännu lite härligare med gott kaffe med färsk skummad mjölk från Convinis kaffemaskiner. Vi erbjuder ett brett utbud av kaffedrycker som gör turen till kaffemaskinen lite roligare. Låt våra baristor på Convini hjälpa er att ta fram en skräddarsydd lösning för kaffe på jobbet utefter era önskemål!

Nyfiken på vad våra kunder tycker om våra kaffelösningar? Läs våra kundcase!

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag