Cappuccino – så gör du den perfekta koppen

Cappuccino, den himmelska kombinationen av espresso, ångad mjölk med sammetslent mjölkskum. Kanske en av de mest älskade och populäraste kaffesorterna sedan årtionden tillbaka. Men hur gör du en perfekt cappuccino? Och vad är egentligen skillnaden mellan en cappuccino och en macchiato? Det reder vi ut här nedan!

Så gör du en cappuccino

⏱️ Tid: ca 8 min
☕ Vad du behöver:

  • 1 enkel espresso ( 3-4cl)
  • 1,5 dl mjölk (gärna med 3% fetthalt)

Steg 1 – Förbered kaffet

Börja med att förbereda huvudingrediensen – 1 enkel espresso. Har du ingen espressomaskin går det bra med 4cl starkt kaffe bryggt i en mokabryggare. Häll kaffet i kaffekoppen.

Steg 2 – Värm mjölken

Värm mjölken i en mjölkskummare, en kastrull under omrörning eller med hjälp av ångan från en espressomaskin. Du ska värma mjölken tills cirka 65 grader. Här är det viktigt att du får till både ångad mjölk och ett lent mjölkskum. För att lyckas med den kan du vispa upp den varma mjölken tills hälften av mjölken är skummad. Skummar du med ett ångrör från en espressomaskin är det viktigt att låta luft komma ner i mjölken när du ångar mjölken.

Steg 3 – Blanda mjölken med kaffet

Häll den varma mjölken i kaffet och se till att det blir en skumkrona av mjölkskum som är minst 1cm tjock.

Steg 4 – Toppa med krydda

Detta steg är helt valfritt och lite tabu bland professionella baristor. Men om du vill krydda till din cappuccino så kan du tillsätta lite kakao eller kanel på toppen av den skummade mjölken. Om inte för smakens skull så för att dekorera.

Iscappuccino – den svalkande tvillingdrycken

Under de varma sommarmånaderna är det inte alltid lika lockande att dricka en varm cappuccino. Men trots det brukar värmen sällan förhindra kaffesuget. Så för att stilla begäret kan du istället omvandla din cappuccino till en kyld cappuccino (Cappuccino Freddo på italienska). Du behåller samma goda smak, men gör den svalkande istället.

Så gör du en iscappuccino:

  1. Häll ner nybryggd espresso i ca 200 ml kall mjölk och ställ in i kylen 5-10 minuter.
  2. Skumma sedan en till lika stor mängd kall mjölk med hjälp av en handvisp eller skaka om mjölken i en förslutningsbar burk i ca 30 sekunder.
  3. Tillsätt is i ett glas och häll därefter ner den kalla kaffeblandningen i glaset och avsluta med att toppa med den skummade mjölken.

Tips! Tillsätt en god karamell- eller vaniljsirap i kaffeblandningen eller toppa mjölkskummet med kanel eller kakao för extra smak!

Skillnaden mellan en cappuccino och en macchiato

På papper kan det verka som att det inte är en så jättestor skillnad mellan en cappuccino och en macchiato. Båda dryckerna består av en kombination av espresso och varm mjölk. Men den huvudsakliga skillnaden är att en cappuccino består av en tredjedel espresso, en tredjedel ångad mjölk och en tredjedel mjölkskum. Medan en macchiato enbart innehåller espresso och en liten mängd mjölkskum. Vill du lära dig om fler kaffesorter? Läs vår guide om olika kaffesorter.

Imponera med riktigt gott kaffe!

På Convini är kaffe vår passion. Vi tycker att kaffe ska vara precis lika gott, oavsett om du dricker det hemma, på arbetsplatsen eller på ditt favoritcafé. Vill du erbjuda kollegorna, styrelserummet eller kunder riktigt gott kaffe? Upptäck då Convinis helhetslösningar för kaffe på jobbet samt våra moderna kaffemaskiner i världsklass.

Författare:

Mer läsning

Så gör du en cortado kaffe

Så gör du en klassisk caffé latte

Hur mycket är ett kaffemått? Så doserar du kaffet rätt!