Växtbaserad mjölk i kaffet? Så här funkar det!

Allt fler svenskar väljer att dricka sitt kaffe med växtbaserade alternativ. Störst är trenden bland unga kvinnor där så mycket som varannan person väljer bort den traditionella mjölken.
Det visar ny statistik från Magrapporten® 2023 – Sveriges största undersökning kring maghälsa, som Valio står bakom.

Men vad finns det för växtbaserade alternativ som passar till kaffe och hur skiljer de sig åt? I detta blogginlägg reder vår egen Master Barista, Matte Carlson Wahlberg, ut begreppen.

Vilka växtbaserade alternativ till mjölk finns det?

Idag finns det flera växtbaserade alternativ att ha i kaffet. De vanligaste sorterna är:

Havremjölk

Havremjölk eller havredryck, som tillverkarna gärna kallar det, är mest populär i Sverige. Drycken är gjord på havre, rent vatten, rapsolja, lite salt och vitaminer.

Sojamjölk

Sojamjölken är det mjölkalternativ som har funnits längst i Sverige, men som de senaste åren har hamnat lite i skymundan av andra alternativ. Drycken är framställd av sojabönor genom blötläggning, malning och kokning.

Ärtmjölk

Ärtmjölk är en ny trendig dryck som är baserad på ärtprotein. Den är fri från laktos, gluten och soja och har både låg fetthalt och lågt sockerinnehåll. Smaken och konsistensen påminner om havredrycken.

Potatismjölk

Potatismjölken är den senast i raden av produkter som kommit ut på marknaden. Drycken är, som namnet antyder, baserad på potatis och fri från allergener som laktos, mjölk, soja, gluten och nötter. Den har en både krämig och välbalanserad smak.

Smaken är avgörande för kaffedrickaren

Smaken är faktiskt det främsta skälet till att många väljer ett växtbaserat alternativ till kaffet i dag. Ofta upplevs smaken lite sötare än vanlig mjölk. Trenden är växande även bland icke-vegetarianer och veganer.

Andra skäl att välja växtbaserat är förstås hållbarhetsaspekten eftersom framställningen är något mer klimatvänlig. En annan fördel är dess långa hållbarhet och att du inte behöver förvara den oöppnade förpackningen i kylen. 

Så funkar växtbaserade alternativ i kaffet

När du ska använda växtbaserade alternativ i kaffet är det viktigt att välja de drycker som är speciellt framtagna för att passa tillsammans med kaffe – annars finns risk att drycken skär sig tillsammans med kaffet. Titta efter ord som “barista” eller “kaffe” på förpackningarna så hittar du lättare rätt. Dryckerna är framtagna för att kunna värmas och skummas, så oavsett om du skummar din mjölk “barista style” eller i en helautomatisk espressomaskin så blir resultatet lika bra som med mjölk från våra kossor.

Convini älskar hållbara alternativ

Att framställa växtbaserade alternativ till mjölk, gjorda på till exempel havre eller ärtor, är än så länge mycket mer klimatvänligt och hållbart än den animaliska mjölken. På Convini har vi som mål att bli klimatpositiva redan 2025, så för oss är det viktigt med en hållbar utveckling och att vi kan erbjuda fler hållbara alternativ. I vårt sortiment hittar du därför självklart flera växtbaserade alternativ att välja emellan!

Läs gärna fler artiklar om hur vi jobbar hållbart i vår verksamhet!

Vill du läsa mer om våra populära kaffelösningar för företag? Klicka här!

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag