Ristretto – vad är det för kaffedryck?

De flesta caféer erbjuder idag många fler sorters kaffe än förr. Är man inte en riktig kaffenörd så kanske man inte alltid har koll på skillnaden mellan alla sorter. I vår kaffeskola om olika kaffesorter går vi igenom några av de vanligaste kaffesorterna och nämner då en liten, stark och smakrik kaffedryck som kallas Ristretto. I den här artikeln går vi in lite djupare på vad en Ristretto är och vad som skiljer den från en espresso.

Vad är ristretto?

Ristretto är en liten och stark italiensk kaffe som tillreds med en espressomaskin. Ristretto betyder begränsad eller förminskad på Italienska och kommer från sättet man brygger kaffet på. Man kan säga att det är en mer koncentrerad espresso.

Så här gör du en ristretto

För att göra en ristretto utgår du från en espresso men du brygger den kortare tid och därmed med mindre vatten. Till en Ristretto använder man ca 8-10 gram kaffe, vilket ger ca 20 ml kaffe. Om man maler kaffet själv ska man mala det väldigt finmalet och bryggtiden ska vara ca 20 sekunder.

  • Mängd: 8-10 gram kaffe och 20 ml vatten
  • Bryggtid: 20 sekunder
  • Intensitet: ☕☕☕☕☕

Ristretto vs espresso – vad är skillnaden?

På många sätt liknar Ristretto en traditionell espresso med den stora skillnaden att man brygger dem med olika mängd vatten eftersom man oftast avbryter bryggningen aningens tidigare och får då två olika smakupplevelser.

Bryggtiden

Ristretto baseras på samma recept som en vanlig espresso men man avbryter bryggprocessen efter ca 20 sekunder, medan en espresso bryggs i 25-30 sekunder.

Smaken

Genom att avbryta bryggningen och låta en mindre mängd vatten rinna genom kaffet, extraheras smakerna under kortare period. Detta gör att de sötare smakerna extraheras först medan de lite mer bittra smakerna inte hinner extraheras. Ristretto är därför mer intensiv och sötare i smaken än vad en espresso är.

Tips! För att än tydligare förstå skillnaden mellan dessa två kaffesorter kan man göra en egen lite kaffeprovning och provsmaka båda vid samma tillfälle. Klura till det lite extra genom att göra ett blindtest! Kan ni avgöra vilken som är vilken?

Njut av olika sorters kaffe på kontoret!

Med en kaffemaskin från Convini kan du erbjuda dina medarbetare och kunder flera olika kaffesorter till kaffepausen. Vi erbjuder en stor variation av moderna kaffemaskiner till arbetsplatser och hjälper er att hitta den bästa lösningen för just ert kontor. Alltid med smakgaranti och snabb service!

Kontakta oss så hjälper vi er till en kaffeupplevelse på jobbet utöver det vanliga!

Läs även vad våra kunder tycker om vårt kaffe!

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag