5 min läsning
Kaffeskola! Vad är vad på kaffemenyn?
Kaffe

Kaffeskola! Vad är vad på kaffemenyn?

Espresso, cappuccino, macchiato, latte, cortado... Din kaffemaskin har säkerligen en mängd olika varianter på menyn, men har du koll vad de olika benämningarna egentligen betyder? Här ger vi dig en snabbguide!

Espresso
Espresso är egentligen namnet på själva bryggmetoden men har med tiden blivit synonymt med italienarnas svar på en kopp kaffe, bryggd från en espressomaskin med 9 bars tryck, 8-10 gram kaffe och 3-4 cl vatten. På italienska kallas varianten rätt och slätt för caffè och serveras såklart i en liten espressokopp.

Lungo
En lungo är egentligen en ”lång” espresso och innehåller samma mängd kaffe men lite mer vatten, vilket ger en något mildare smak.

Americano
En americano är italienarnas svar på filterkaffe och skapas genom att tillsätta hett vatten till bryggd espresso. När amerikanska soldater befann sig i Italien under andra världskriget upplevde de att den italienska espresson var för stark, vilket gjorde att baristorna började spä ut espresson med hett vatten, voila!

Caffè Latte
En caffè latte ska bestå av 20 % kaffe och 80 % mjölk och till skillnad från cappuccino behöver inte mjölken skummas lika tjock. Caffè latte är en trend från USA och inte Italien som många kanske tror.

Cappuccino
Det klassiska receptet för cappuccino består av lika delar espresso, mjölkskum och varm mjölk. På senare tid har mjölken börjat skummas till ett så kallat mikroskum som är ett sammetslent skum utan bubblor. Förr i tiden skummades mjölken mer som ett form av badskum som växte upp ovanför kanten. Nu är det mer regel än undantag att göra vacker latte art när en baristan gör sin cappuccino. Vanligtvis används en enkel espresso i receptet om själva koppen är runt 20 cl, och ber du om en dubbel espresso kallas det helt enkelt för en dubbel cappuccino. 

Caffé macchiato 
Kallas vanligtvis för caffè macchiato eller espresso macchiato. Receptet består av en liten mängd skummad mjölk och till största del espresso. Macchiato på italienska betyder “fläckad” och espresson ser tämligen befläckad ut av den lilla andel mjölkskum som espresson toppas med. Serveras i en espressokopp eller ett litet glas.

Kaffe
En vanlig svart kopp bryggkaffe, kallas även filterkaffe eftersom den oftast bryggs med pappersfilter. Andra bryggmetoder är till exempel kokkaffe, pressokanna eller perkulator. Avnjuts med eller utan mjölk. En svensk klassiker. 

Latte macchiato 
Latte macchiato är ursprungligen en dryck som barnen serverades i Italien istället för varm choklad eller mjölk. Latte macchiato är motsatsen till en vanlig caffè macchiato eftersom den mest består av skummad mjölk och en enkel espresso. Latte macchiato är lite som inkörsporten till att börja dricka kaffe.

Cortado
Cortado har ingenting med Italien att göra även om den görs på espresso i grunden. Kaffevarianten är nämligen en spansk hybrid mellan caffè macchiato och cappuccino och består av hälften dubbel espresso och hälften skummad mjölk. I Frankrike kallas liknande dryck för noisette och i Italien för espressino.

Flat white
Flat white, som har sitt ursprung i Australien, har på senare år blivit en riktigt populär dryck på caféerna. En flat white är egentligen en blandning mellan caffè latte och cappuccino. Flat white serveras i en stor kopp, mjölken skummas lättare än en vanlig cappuccino och den består oftast av en dubbel espresso i grunden. Här är latte art ett måste.

Café au lait
Café au lait har sitt ursprung i Frankrike och består av lika delar bryggkaffe och varm mjölk. På vissa håll i Frankrike kan du även få en café au lait med espressobryggt kaffe eller med grädde istället för mjölk.

Caffè mocha
En caffè mocha innehåller oftast en dubbel espresso, varm choklad och skummad mjölk. En god blandning som fungerar extra bra på vintern och som ofta serveras med vispgrädde på toppen. Den är också perfekt att ha som bas i en kaffedrink.

***

Turen bort till kaffemaskinen resulterar inte bara att vi får en god kopp kaffe - den ger oss också ett naturligt avbrott under våra arbetsdagar och bidrar till att vi prioriterar att ta den viktiga pausen. Vi på Convini och Kaffeknappen erbjuder en stor variation kaffemaskiner till arbetsplatser. Här finns en lösning för alla typer av behov.

Läs gärna mer om hur våra kunder upplever vår mat- och kaffelösning i våra kundcase!

Läs våra kundcase

Författare: