Om oss
Inspiration

Så gör du en cortado kaffe

Brukar du beställa cappuccino eller macchiato när du är på café? Låt oss då presentera dig för deras spanska vän Cortado. 

Cortado är kanske inte en av de vanligaste sorterna på kaffemenyerna i Sverige, men den börjar bli vanligare och uppskattas främst för sin lite mer framträdande kaffesmak och krämiga textur. Här kommer vi lära dig mer om vad cortado är och hur du gör en egen god kopp hemma.

Vad är en cortado kaffe?

Cortado är spanska och betyder skuren och är en kaffesort som består av hälften espresso, hälften ångad mjölk. Det är viktigt att mjölken inte är allt för skummad för att det ska vara en äkta cortado, men en försvenskad variant har oftast ett lagom krämigt skum på toppen. Främst dricks den här kaffesorten i Spanien, Portugal och Latinamerika, men den börjar få spridning även i andra länder också. För att få till en riktigt äkta känsla ska en cortado serveras i ett litet glas men det går också bra med en mindre kopp.

Vad är skillnaden på cortado, macchiato och cappuccino?

Något förenklat kan man säga att cortado är ett mellanting mellan de italienska och mer välkända kaffesorterna macchiato och cappuccino. Den stora skillnaden mellan dem är mängden mjölk och i vilken form mjölken är. En macchiato består av espresso med endast en skvätt ångad mjölk på toppen, medan en cappuccino består av lika delar espresso och ångad mjölk och mjölkskum. Cortadon med lika delar espresso och ångad mjölk hamnar då mitt emellan dessa två.

Tips! Läs mer om olika kaffesorter och lär dig skillnaden mellan dem.

Så gör du en god cortado kaffe

⏱️ Tid: 5 minuter
☕ Vad du behöver:

  • En enkel espresso (25 ml)
  • 25 ml valfri mjöl

Steg 1 – Brygg espresso

Brygg en enkel espresso och häll din i ett litet glas eller en espressokopp.

Steg 2 – Värm mjölken

Ånga mjölken eller värm den i kastrull tills den uppnår 65 grader.

Steg 3 – Häll mjölken över kaffet

Häll mjölken över din espresso så att kaffet och mjölken består av lika ledar; hälften espresso och hälften mjölk.

Njut av din cortado kaffe!

Bjud på gott kaffe på jobbet!

Med Convini kan du bjuda anställda och kunder på riktigt gott kaffe varje dag. Våra kaffemaskiner har flera sorters kaffe att välja mellan och bidrar till ökad trivsel på arbetsplatsen. Upptäck Convinis helhetslösningar för kaffe på jobbet samt våra moderna kaffemaskiner i världsklass.

Författare:

Mer läsning

Så gör du en klassisk caffé latte

Hur mycket är ett kaffemått? Så doserar du kaffet rätt!

Vid vilken temperatur är kaffet som bäst?