Så gör du en utsökt Macchiato

Macchiato, den mest missförstådda och feluttalade av av alla kaffedrycker. Kaffedrycken har länge varit det ultimata alternativet av kaffe att avnjuta senare under dagen då den ger dig en lagom koffeinkick som man allt som ofta behöver en eftermiddag. Vill du veta hur du gör en smarrig Macchiato? Här är svaret!

Vad är en Macchiato?

Caffé Macchiato som drycken ibland också kallas, är en kaffedryck som ursprungligen kommer från kaffelandet Italien. Namnet betyder “fläckad” på Italienska och drycken döptes till just det eftersom den lilla mängden mjölk som ska tillsättas har som funktion att “fläcka” espresson.

Vad är skillnaden mellan Caffé Macchiato och Latte Macchiato?

Har du funderat över vad skillnaden är mellan de båda välkända kaffedryckerna? Då är du inte ensam. Skillnaden är att en Caffé Macchiato består av ¾ espresso och ¼ skummad mjölk medan en Latte Macchiato består ¼ espresso och ¾ skummad mjölk. Latte Macchiato är likt Caffé Latte en mildare kaffedryck som ofta blir inkörsporten till att börja dricka kaffe.

Recept på Macchiato – steg för steg

Här är din steg för steg guide:

⏱️ Tid: ca 3 min
☕ Vad du behöver:

  • 1 enkel espresso eller dubbel espresso
  • En skvätt varmskummad mjölk

Steg 1 – brygg 1 dubbel espresso

Brygg en dubbel espresso om du har en espressomaskin, annars går det även att brygga upp kaffe i en mokabrygare och dosera ca: 6cl kaffe.

Steg 2 – ånga/skumma mjölken

Värm en liten skvätt mjölk till cirka 65 grader. Vispa mjölken tills det bildas lite skum. Har du espressomaskin med ångrör kan du skumma din mjölk med maskinen.

Steg 3 – tillsätt mjölken i din espresso

Slutligen häller du försiktigt en liten skvätt skummad mjölk på toppen av din espresso. Drick och njut!

Gör din Caffé Macchiato till en Latte Macchiato

Om du istället vill ha en mildare version av kaffedrycken så kan du bara värma upp och skumma en större mängd mjölk och minska ner mängden espresso till hälften. Häll sedan espresson i det varma mjölkskummet.

Vill du också dricka en Macchiato på jobbet?

Bjud dina kollegor eller kunder på en Macchiato på jobbet. Den lyxiga kaffedrycken förtjänar att drickas även under arbetstid. Convinis välutrustade kaffemaskiner fungerar som er egen barista med kaffealternativ som Cappucino, Americano, vanligt bryggkaffe och mycket mer! Låt våra kaffeexperter hjälpa er att hitta rätt kaffemaskin till just er arbetsplats. Hos oss får du dessutom smakgaranti, marknadens bästa kaffemaskiner och inte minst både snabb och trevlig service!

Intresserad av att höra vad våra kunder tycker om oss? Kolla in våra kundcase!

Författare:

Mer läsning

Så gör du en cortado kaffe

Så gör du en klassisk caffé latte

Hur mycket är ett kaffemått? Så doserar du kaffet rätt!

JURA espressomaskin till företag