Så gör du en klassisk caffé latte

Tillhör du de som gärna njuter av en riktigt krämig och god caffè latte när du går på café? Du är inte ensam! Faktum är att caffè latte är en av de mest populära kaffedryckerna i världen. I Sverige ökade lattedrickandet när Svensk Mjölk (mejeriföretagarnas intresseorganisation) drog igång en PR-kampanj i början av 2000-talet för att få oss att dricka mer mjölk. The rest is history som man säger.

Café i all ära men visst vore det härligt att kunna göra en riktigt god caffè latte hemma i köket också? Här visar vi dig hur du går till väga.

Recept på caffé latte

⏱️ Tid: 5 minuter
☕ Vad du behöver (1 kopp)

  • 1 dl espresso, Mokakaffe eller extra starkt bryggkaffe
  • 2 dl mjölk (går även att byta ut mot valfri växtbaserad mjölk)
  • Kanel eller kakao för garnering (helt valfritt)

Steg 1 – Gör en espresso

Börja med att tillreda kaffet till latten. Om du har en espressomaskin så gör du en espresso. Det går också bra att använda bryggkaffe, eller om du har en mokabryggare hemma, det viktiga är att kaffet är lite starkare än vanligt.

Steg 2 – Värm och skumma mjölken

Värm mjölken i en kastrull på medelhög värme. Den ska inte koka, endast värmas upp. Vispa mjölken medan den värms upp för att få till ett bra skum. Om du har en mjölkskummare eller liten batteridriven liten visp så skummar du mjölken enligt instruktionerna för just din skummare.

Steg 3 – Häll upp kaffet i ett mellanstort glas

Häll upp kaffet i ett glas. Tillsätt valfri syrup i kaffet om du vill ha din latte lite sötare, t. ex. en vaniljlatte. Rör runt tills det har löst upp sig.

Steg 4 – Häll mjölken över kaffet och garnera

Häll den varma skummade mjölken över kaffe. Om du vill garnera latten strör du lite kanel eller kakao över skumkronan. Nu är caffè latten färdig att avnjutas!

Vill du att din caffè latte ska se lika proffsig ut som på café? Följ stegen i guide Latte art för nybörjare.

Drick gott kaffe på jobbet

Gott kaffe på jobbet kan liva upp vilken arbetsdag som helst! Med en kaffemaskin från Convini kan både medarbetare och besökare njuta av gott kaffe av alla de slag. Vi erbjuder lösningar för företag i alla storlekar och skräddarsyr efter era önskemål och behov.

Författare:

Mer läsning

Så gör du en cortado kaffe

Hur mycket är ett kaffemått? Så doserar du kaffet rätt!

Vid vilken temperatur är kaffet som bäst?

JURA espressomaskin till företag