Latte Art för nybörjare

Har du kommit på dig själv att förundras över hur baristor kan få till det fina lövet eller ett hjärta på toppen av ditt kaffe? Kaffekonst, eller latte art som det ofta benämns, är hemligheten bakom de häftiga motiven på kaffet. Här är en nybörjarguide för dig som vill komma igång och lyckas med din latte art.

Latte Art – trenden som tog kaffe till nya nivåer

Själva fenomenet latte art har funnits länge i Italien men trenden slog igenom i USA under 80- och 90-talet. Sedan dess har kaffekonsten växt sig stark och mönsterna har blivit allt mer komplexa med tiden. Idag är vi alla vana att bli serverade caffé latte, cappuccinos och matcha lattes med fina mönster på, en liten detalj som gör kaffet ännu trevligare att dricka.

Så lyckas du med Latte Art – 4 komponenter

1. Mjölken  

Mjölken är en av dina absolut viktigaste komponenter. Likt färg när du ska måla så är mjölken i latte art din färg. Därför är det av yttersta vikt att du väljer rätt sorts mjölk och att du skummar mjölken rätt. Så här skummar du mjölken för bästa resultat:

Använd kylskåpskall mjölk

Se till att mjölken är kylskåpskall innan du börjar skumma den. Om du börjar skumma mjölk som är ljummen så uppstår mer bubblor. Använd gärna helmjölk eller en växtbaserad mjölk som är särskilt framtagen för att skummas för bästa resultat.

Skumma mjölken rätt

Börja med att lufta mjölken genom att placera ångpipen strax under ytan av mjölken i några sekunder. När du gör det så får du också ett krämigare slutresultat. Förflytta sedan pipen längre ner i mjölken och värm mjölken till cirka 65 grader. Låt inte värmen stiga över 70 grader, då kan mjölken få en lite märklig smak.

Ta bort överflödiga bubblor

När du skummar mjölk så uppstår luftbubblor. Dessa vill du ta bort för att göra det enklare för dig att få till ett fint resultat med din latte art. Du tar bort bubblorna genom att försiktigt slå botten av kannan mot bänkytan tills du ser att bubblorna har lagt sig.

2. Kannan

Vilken kanna du använder för att skumma mjölken i har direkt betydelse för hur bra din kaffekonst kommer att bli. Här vill du använda en kanna som är bredare i botten och är enkel att hälla ifrån så att du får till ditt önskade mönster. Om du vill kan du även använda två olika kannor, en för att ånga mjölken i och en annan när du ska hälla över mjölken.

Så väljer du rätt kanna:
  • Se till att kannan inte är allt för stor och framförallt lätt så att du kan röra handen och kontrollera din teknik när du häller upp.
  • Välj en kanna med en smalare “pip” så att du dels inte häller på mjölken för snabbt och dels lättare kan styra mönstret när du häller från kannan.

3. Upphällningen – fyra enkla steg

För att få till ett fint hjärta, blomma eller vad du än önskar för mönster, så krävs det att du häller upp den skummade mjölken på ett speciellt sätt. Hälltekniken har nämligen en större betydelse än du kan tro. Det är också viktigt att blanda runt mjölken i kannan precis innan du påbörjar din upphällning. 

Tänk på hur du håller koppen

Du måste se till att du har kontroll över hur du håller i din kopp. Tänk på att lufta koppen innan du börjar hälla på den skummade mjölken så du att kan kontrollera flödet av mjölken bättre.

Häll försiktigt på mjölken  

När du har ett stadigt grepp om koppen så kan du försiktigt börja hälla i den skummade mjölken. Tänk på att hälla så nära ytan av kaffet som möjligt så mjölken glider igenom espressons yta. Detta är särskilt kritiskt när du ska börja forma din design. Om du håller kannan för högt upp så kommer mjölken sjunka ner och bara att hamna under kaffet och inget mönster kommer uppstå.

Skapa designen

Börja med att hälla mjölken långsamt så att du skapar en bra bas för din kaffekonst, häll sedan på snabbare när du börjar forma din design. Tänk på att det går väldigt snabbt, så börja inte forma din design för sent. När du närmar dig toppen och slutklämmen på designen så ställer du koppen i ett parallellt läge igen för att inte mjölken ska svämma över.

Häll mjölken på ett och samma ställe

Centrera vart du häller mjölken. Om du börjar hälla mjölken runtom i kaffet så blir det svårt att skapa ett motiv. Häll därför mjölken på ett centrerat ställe i koppen tills dess mjölken “fäster”. Då kan du börja med att forma ditt motiv. Du styr tjockleken på mjölken du häller genom att variera avståndet mellan pipen på kannan och koppen.  

4. Koppen

Hemligheten bakom bra latte art sitter även i vilken kaffekopp som du väljer att servera i. Ju större öppning som koppen har desto mer utrymme har du att utföra din kaffekonst på. Förutom att en större kopp är ett bättre alternativ så bör du i början också använda en kopp som har en rundad botten. Det kommer också göra det lättare för dig att lyckas.

Tips! För att avancera och bli ännu bättre på latte art kan du minska ner storleken på koppen med tiden för att utmana dig själv. Ju mindre kopp, desto svårare är det att rita på kaffet.

Servera högkvalitativt kaffe på jobbet!

Det ska smaka bra att jobba hos dig! Gott kaffe ska inte bara vara något man dricker på ett café. Se istället till att göra varje dag lite extra härlig med gott och lyxigt kaffe på jobbet. På Convini erbjuder vi kaffemaskiner i världsklass och snabb service så att du kan bjuda på högkvalitativt kaffe till både kunder och medarbetare. Låt någon av våra experter hjälpa dig att ta fram rätt kaffelösning för just er arbetsplats! 

Läs våra kundcase för att se vad våra kunder tycker om oss! 

Författare:

Mer läsning

Så väljer du det bästa kaffefiltret

Därför ska du frysa in överblivet kaffe

Så gör du en cortado kaffe

JURA espressomaskin till företag