Så gör du en Americano kaffe

Kaffe eller Caffé Americano känner du nog igen från menyerna på semestern utomlands. Vi svenskar är duktiga på att beställa just denna kaffedryck så fort vi är på resande fot då den påminner oss en aning om bryggkaffe. Men är kaffe americano samma sak som bryggkaffe, eller är det två helt olika drycker? Det reder vi ut här nedan!

Americano – den amerikanska espresson

Caffé Americano betyder amerikanskt kaffe på italienska, även om det i själva verket inte alls är amerikanskt. Drycken sägs ha kommit till under andra världskriget när amerikanska soldater befann sig i Italien men tyckte att det var för starkt att bara dricka en espresso. Då spädde de amerikanska soldaterna de istället ut espresso med varmvatten för att efterlikna kaffet de dricker hemma, och så var den kända Americanon ett faktum.

Så gör du en klassisk Americano kaffe – 2 enkla steg

⏱️ Tid: ca 2 min
☕ Vad du behöver:

  • 1 espresso
  • 100 ml vatten

Som du kanske redan förstått så är tillredningen av en Americano kaffe inte alltför avancerad. Men det finns några mått du kan försöka förhålla dig till för att inte göra din kaffe alltför mild i smaken.

Steg 1 – koka vatten

Koka upp önskad mängd vatten eller ta hett vatten från din espressomaskin och häll det i en kopp eller värmetåligt glas. Mängden vatten bör vara cirka 100 ml för varje espressoshot du gör. Så dubbla mängden vatten om du gör en dubbel espresso.

Steg 2 – häll ner espresson i vattnet

Sedan häller du din nybryggda espresso långsamt ner i det varma vattnet. Häll gärna långsamt ocm du vill förhindra att creman från espresson går sönder. Creman är det tunna skumlagret som ligger på toppen av din espresso och ger ditt kaffe ännu mer smak och arom.

Americano vs Lungo – är det samma sak?

Det är ganska vanligt att blanda ihop de två kaffesorterna Americano och Lungo. Men hur lika är de egentligen? En Lungo brukar beskrivas som en “lång espresso” på grund av sättet den tillreds på. Istället för att du tillsätter varmt vatten efter att du gjort din espresso så tillsätter man mer vatten direkt under tillredningen av en Lungo. Medan du i en Americano spär ut espresson i efterhand, vilket ger en betydligt mildare smak i jämförelse med en Lungo som har en något starkare smak.

Tips! Lär dig mer om olika kaffedrycker. I vår guide förklarar vi skillnaden mellan 13 olika kaffesorter!

Får vi fresta med gladare medarbetare?

Skäm bort dina anställda och kunder med riktigt gott kaffe på jobbet. Förutom en klassisk Americano kan du med vår Convini kaffemaskin även erbjuda andra kaffedrycker såsom cappuccino, latte eller varför inte en klassisk espresso? För att ni ska hitta den rätta kaffemaskinen för just er arbetsplats så hjälper våra kaffeexperter er. Hos oss får du dessutom smakgaranti och marknadens bästa kaffemaskiner.

Läs mer om vad våra kunder tycker om vårt kaffe!

Författare:

Mer läsning

Så gör du en cortado kaffe

Så gör du en klassisk caffé latte

Hur mycket är ett kaffemått? Så doserar du kaffet rätt!