Det finns många olika faktorer som kan påverka hur ett kaffe smakar. Bland annat vilket ursprung kaffet har, om kaffet är en blandning av olika kaffesorter eller om du tillsätter något i kaffet så som mjölk eller socker. Men en sak som är särskilt viktig och direkt avgörande för hur kaffet smakar, är rostningen av kaffet.
Hemligheten bakom att rosta kaffe
Kaffebönor så som vi är vana att se dem är gyllenbruna och doftar himmelskt. Men har du tänkt på hur kaffet ser ut i sin renaste form? Innan kaffebönorna får sin fina färg så är de gröna och kallas för råkaffe. Råkaffe kommer från kaffebäret och den färdiga produkten som vi maler ner, är i själva verket kaffebärets frö. Om vi skulle bibehålla kaffebönorna i sin rena, gröna form så hade kaffet varken smakat eller doftat alls likadant som den kaffearom vi är vana vid. Därför måste vi rosta kaffe för att bönorna ska frigöra och utveckla sin doft och arom, som i sin tur resulterar i det smakfulla kaffet, som vi älskar!
Så rostar du ditt eget kaffe hemma – steg för steg
Att rosta kaffe hemma är en konst som tar tid att lära sig, men det är en process som är mödan värd. Här är en steg för steg guide hur du rostar kaffe hemma i din egen ugn.
Steg 1 – Förvärm ugnen
Börja med att förvärma din ugn till den temperatur som passar den rostningsgrad du vill ha. Använd gärna varmluftsinställningen om du har möjlighet.
Steg 2 – Måtta rätt mängd råkaffe
Ta fram en vanlig ugnsplåt och sprid ut ett tunt lager med råkaffe, cirka 250 gram är en lagom mängd. Det är viktigt att inte ta en allt för stor mängd, då alla bönor ska rymmas på plåten utan att ligga på varandra. När kaffebönorna värms så sväller de också upp, så se till att de inte ligger alltför nära varandra.
Steg 3 – Sätt plåten i mitten av ugnen
När ugnen är tillräckligt varm så kan du sätta in plåten i mitten av ugnen. Starta din timer. En rostning tar cirka 10-15 minuter.
Steg 4 – Håll koll på dina kaffebönor hela tiden
Under de första 4-5 minuterna så händer inte så mycket med bönorna, mer än att vätskan börjar tränga ut och färgen går sakta från en grönaktig färg till en mer gul. Det är viktigt att ha uppsikt över kaffebönorna – så, undvik att lämna köket.
Steg 5 – Rör om kaffebönorna då och då
Om du är orolig för att rostningen ska bli ojämn, så kan du då och då röra om eller skaka ugnsplåten. Men! Tänk på att inte lämna ugnsluckan öppen för länge, för att undvika att förlora onödig ugnsvärme.
Steg 6 – Lyssna efter när bönorna “poppar”
Efter cirka 6-9 minuter så kommer bönorna att spricka, vilket kallas “crack”. När de spricker så ger bönorna ifrån sig ett poppande ljud. Om kaffebönorna spricker mer än två gånger blir kaffet mer mörkrostat. För att få ett ljust- till mellanrostat kaffe så bör du sluta rosta kaffet innan du hör det poppande ljudet för andra gången (second crack). Det brukar ske efter cirka 12 – 15 minuter. Tiden för när kaffet poppar första, respektive andra gången är även beroende på hur din ugnsvärme är inställd.
Steg 7 – Ta ut kaffebönorna från ugnen
När det gått cirka 10-15 minuter och du är nöjd med färgen på kaffebönorna, då är det dags att ta ut dom från ugnen. Häll dom på en kall bricka eller ett annat svalt underlag för att snabbt kyla ner bönorna. Ju längre de ligger på den varma plåten, desto mer rostade blir de.
Steg 8 – Låt kaffebönorna vara framme i 12 timmar
Låt de nyrostade bönorna ligga framme i ca 12 timmar innan du lägger dem i en lufttät behållare, helst i glas eller rostfritt stål. Förvara på en sval och mörk plats. Ju mer noggrann du är med förvaringen av dina kaffebönor, desto bättre bevarar du dess smak och arom på samma gång som du förlänger dess hållbarhet.
Njut av stans godaste kaffe - på jobbet
Vi fixar allt från hantverksrostat specialkaffe från lokala rosteriet till lyxigt te. Självklart med 100% certifierade kaffebönor och smakgaranti!
Olika rostningsgrader för kaffe
Innan kaffet hamnar i din kopp, pågår ett långt förarbete där kaffe rostas till önskad rostningsgrad. Rostningsgraden gör skillnad i både utseendet av bönan, men också i smaken av det färdiga kaffet.
Ljusrostat kaffe
Ljusrostat kaffe rostas i 180-205 °C tills dess att de fått en lätt brunaktig ton. Ljusrostat kaffe har en mer frisk smak och upplevs både mjukare och mildare smaken i jämförelse med mellan- och mörkrostat kaffe. Dessutom smakar ljusrost ofta mer sött och fruktigt. Till skillnad från mellan- och mörkrostat så har ljusrostat kaffe kvar flest aromer från den ursprungliga kaffebönan. Av just den anledningen rostas ofta specialkaffe mer ljust än mörkt. Dock kan ljusrostat kaffe sakna en del fyllighet och upplevas tunnare, på grund av den ljusare rostningen.
Visste du att? Ljusrostat kaffe innehåller mer koffein än mörkrostat kaffe. På grund av den låga rostningsgraden bibehåller kaffebönan fler aromer, men också mer koffein än bönor som rostas längre och vid högre temperatur.
Ljusrostat kaffe passar särskilt bra till:
Mellanrostat kaffe
Mellanrostat kaffe är, inte helt förvånande, det mest sålda kaffet i Sverige. Kaffet rostas vid ca 210-220°C och är känt för sin mjuka, lena och lite nötiga smak. Likt ljusrostat kaffe har även mellanrost också en ganska fruktig och blommig smak, men mindre syrlighet i smaken än ljusrost. Till skillnad från ljusrostens ganska höga koffeinhalt så har mellanrostat kaffe en något mindre koffeinhalt.
Mellanrostat kaffe passar särskilt bra till:
- Gräddiga bakelser, till exempel semlor
- Småkakor med nötter eller mandlar
- Bröd
Mörkrostat kaffe
Sist, men inte svagast, är mörkrostat kaffe. Mörkrostat kaffe rostas längst och vid högst temperatur av alla rostningsgrader. Rostningsgraden ligger normalt på 220-240°C, vilket bidrar till att den syrliga smaken som återfinns hos till exempel ljusrost inte finns i mörkrostade kaffebönor. Mörkrostade kaffebönor har en mörkbrun färg och smaken är desto kraftigare, starkare och lite mer bitter. Likt mellanrost har även mörkrost en medium koffeinhalt.
Mörkrostat kaffe passar särskilt bra till:
- Choklad
- Kladdkaka
- Iskaffe
Erbjud kvalitetskaffe på jobbet!
Gott kaffe ska inte bara finnas hemma i ens egna kök eller på favoritcaféet. Riktigt gott kaffe tycker vi ska vara en självklarhet vart du än är! På Convini erbjuder vi lösningar för riktigt gott kaffe på jobbet och vi samarbetar med marknadens bästa tillverkare av kaffe- och espressomaskiner, för att kunna erbjuda dig och dina anställda kvalitetskaffe. Vi sköter allt från installation till service och påfyllning så att ni kan fokusera på att njuta av ett riktigt gott kaffe tillsammans!