Vad kan vara mer läskande en varm sommardag än en iskall kaffedrink? Här bjuder vår Master Barista Matte Carlson Wahlberg på recept på en Cold Brew Tonic som görs på kallbryggt kaffe.
Har du framförhållning kan du göra ditt eget kallbryggda kaffe. Annars går det precis lika bra att använda färdigt, kallbryggt kaffe på flaska, t ex från Kersh Kafferosteri.
Men vad är egentligen kallbryggt kaffe? Är det samma sak som iskaffe, dvs kaffe som kyls ner med isbitar? Nej, kallbryggt kaffe bryggs med kallt vatten istället för varmt vatten. Det innebär att kaffet och vattnet behöver vara tillsammans under en längre tid, 15-20 timmar, till skillnad från en vanlig bryggning med varmt vatten som tar 4-6 minuter. Så vad är vitsen att vänta hela 15-20 timmar? Jo kallbryggt kaffe blir oftast mycket mjukare i smaken och har knappt någon bitterhet. Perfekt för en svalkande tonic-drink!
COLD BREW TONIC
Du behöver:
15 cl kallbryggt kaffe, finns att köpa färdigt på flaska, t ex Cold Brew Coffee från Kersh
15 cl Premium Tonic Water
6 isbitar
En kvist färsk rosmarin eller 2 frysta björnbär
Gör så här:
1. Lägg ett glas i frysen ca 15 min så att det blir frostigt.
2. Fyll glaset med rikligt med isbitar.
3. Häll i det kallbryggda kaffet.
4. Fyll sedan upp med Premium Tonic Water.
5. Garnera gärna med en kvist färsk rosmarin eller ett par frysta björnbär.
6. Servera och njut!
Så här gör du eget kallbryggt kaffe
1. Mal ca 70gram kaffebönor grovt, gärna mellanrostat eller ljusrostat specialkaffe.
2. Häll i kaffet i en presskanna och fyll på med 1 liter kallt vatten.
3. Rör om och förslut med plast och en gummisnodd.
4. Låt kannan stå i kylskåp i 15-20 timmar.
5. Ta ut kannan ur kylen, ta bort plasten, sätt filtret till presskannan på plats och pressa ner kaffet i botten.
6. Filtrera sedan det kallbryggda kaffet genom ett kaffefilter eller tygfilter ner i en fin kanna.