Må bra varje dag – så gör du!

Att hitta ett universalrecept för välmående är antagligen nästintill omöjligt. Vi människor är trots allt individer med olika behov och förutsättningar. Men det finns vissa nycklar som kan vara avgörande för att känna välbefinnande. Alltifrån ett socialt liv till en god kosthållning och en aktiv tillvaro med träning. Vi har samlat några faktorer som kan få dig att finna ditt optimala må bra-tillstånd.

Umgås

Vi människor är ofta i stort behov av socialt samspel. Ensamhet sägs vara en av vår tids största folksjukdomar. Att känna att vi får stimulans med hjälp av mellanmänskliga relationer kan minska en potentiell inneboende stress. Varför inte passa på att kombinera att hänga med en kollega eller vän över en lunch? Eller ta en uppfriskande promenad till eller från jobbet ihop med en familjemedlem eller arbetskamrat?

Prioritera mat

Hur många gånger har vi inte bortprioriterat en lunch i lugn och ro för att istället ta en snabblunch vid datorn? När du råkar ha det extra körigt på jobbet kan det vara extra värdefullt att tjäna in några minuter på att slippa gå och handla lunch eller äta ute på restaurang.

Läs mer om hur enkelt och smidigt det är att skaffa en Convinibutik till kontoret!

Träna

Att röra på sig gör gott för både kropp och sinne. Mängder av lyckohormoner utsöndras i kroppen när vi motionerar. Kändis-PT:n Mikael Hollsten menar att regelbunden träning gör att vi kan stå emot virus och sjukdomar som är vanliga såhär års: ” Det som många inte vet är att träning också förstärker ditt immunsystem och boostar produktionen av vita blodkroppar vars uppgift just är att bekämpa infektioner och virus.”

Känner du att tiden är knapp och du inte hinner med? Då kan det passa bra att kombinera jobb med motion i form av att ha ett promenadmöte.

Mer om hur det fungerar med promenadmöten kan du läsa här!

Vila

Sömn och återhämtning är helande och gör underverk för oss. Just återhämtning under vaken tid är viktigt att fokusera på, menar forskaren och arbetshälsoexperten Helena Jahncke: ”Vissa miljöer är särskilt främjande för återhämtning och ställer inga krav på att vi måste vara koncentrerade på något, och då kan processerna i hjärnan vila. Det är också svaret på varför många av oss kanske upplever att en promenad i vissa naturmiljöer är energigivande.”

Fem tips för att återhämta dig!

Stressa mindre

Till viss del har stress en positiv inverkan på oss. Det är framförallt när stressen sker under en begränsad tid och utsträckning. När stress däremot övergår till något långvarigt kan den påverka vår förmåga att sova, motionera och att socialisera. Det är då inte helt ovanligt att vi drabbas av psykisk ohälsa i någon form. Så, hur kan vi då göra för att undvika hamna i en ond spiral av negativ stress?

I det här blogginlägget får du konkreta tips om hur du och dina medarbetare kan jobba för att minska stress på arbetsplatsen.

Tänk helhet

Kroppen är komplex och vi behöver en tillräcklig portion av alla ovanstående delar. Att slarva med sömn och återhämtning påverkar direkt hur vi reagerar på träning och vice versa. När vi äter bra mat borgar det för att vi får goda resultat när vi tränar. Och god mat blir såklart ännu godare om vi får äta den i sällskap av andra.

Dietisten Christina Karlsson rekommenderar att vi äter tillräckligt mycket och varierat. Hon rekommenderar även att äta mycket frukt, bär och grönsaker för att få i oss de vitaminer och antioxidanter vi behöver. “Även fiberrika produkter gör gott för magen” menar Christina.

Mer om hur vi ska tänka för att boosta immunsystemet kan du läsa här.

***

Vill du läsa mer om hur du skapar en välmående arbetsplats? I vår guide ”Så blir din paus energigivande” kan du få ännu fler praktiska tips och övningar som gör att du får en energiboost i kropp och själ. Ladda ner guiden gratis här!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag