Experten: Därför är träning viktigt för immunsystemet

Att träning, kost och återhämtning är viktigt för att motverka virus såhär i förkylningstider kommer väl knappast som någon överraskning. Convini har pratat med kändis-PT:n Mikael Hollsten, även känd som gladiatorn Prime och numera hälsocoach i teveprogrammet Biggest loser. Mikael vägleder oss i hur vi kan tänka om träning för att hålla oss friska!

Varför är det viktigt att träna för att förebygga virus och sjukdomar?

Träning är det ultimata sättet att stärka kroppen och förebygga vanliga skador och krämpor i vardagen. Det som många inte vet är att träning också förstärker ditt immunsystem och boostar produktionen av vita blodkroppar vars uppgift just är att bekämpa infektioner och virus. 

Hur svarar kroppen på pulshöjande aktivitet och motionsträning?

Tillräcklig träning varierar beroende på ditt utgångsläge. Går du ut för hårt och inte justerar kost och sömnbehov direkt så kan ditt immunsystem ta lite stryk direkt efter utförd träning. Det är därför ganska vanligt att otränade människor blir förkylda eller får feber efter en så kallad “nystart”. Värt att veta är att om du prioriterar kost och sömn vid en sådan här satsning klarar din kropp och ditt immunsystem av rejält mycket påfrestning.

Vad gör träningen för det fysiska och psykiska välmåendet?

Få blir förvånade om jag säger att man blir fysiskt starkare, uthålligare och smidigare om man tränar efter kost- och återhämtningsparametrarna. Men vad många inte riktigt är beredda på, är just hur stor den mentala förbättringen är. Träning är en jobbig och utmanande process. Träningen kräver att vi verkligen tar kontroll och biter ihop för att ta oss igenom ett riktigt kämpigt pass. Harmonin vi upplever efter ett hårt träningspass är till stor del för att vi känner att vi har kontroll över oss själva.

Hur kan vi tänka och göra för att få in träning i livspusslet?

Det är du som bestämmer – och du har precis utmanat dig själv till det yttersta! Det i sig ger en väldigt positiv känsla i form av stolthet och självförtroende. Det är också därför jag uppmuntrar alla att göra något som upplevs som lite jobbigt varje morgon. Till exempel tjugo armhävningar, tio burpees eller kliva in i duschen när den spolar iskallt vatten. Allt för att visa vem som bestämmer och inte låta tröttheten ta kommando på morgonen. 

Varför räcker det inte med att bara fokusera på ett av områdena (kost, träning och återhämtning)?

Att bli starkare, friskare och hälsosammare är ett recept som har sina tydliga ingredienser. Tar du bort en huvudingrediens kan du under inga omständigheter förvänta dig att få det resultat du vill.

Träningen ska alltid utmana och förbättra dig, vilket betyder att den kommer kräva mycket energi som ska förbrukas. Energin måste du äta rikligt av och det gynnar därför dig om energin kommer från bra, balanserad mat som ger musklerna den uppsättning protein, fett och kolhydrater de behöver för att återhämta och reparera sig för att sedan bli starkare och uthålligare.

När sker då reparationerna och uppgraderingarna? När du sover; sömnen är liksom pricken över i:et. Låt sömnen nollställa allting och ladda om kanonerna inför nästa dag, då du helt naturligt kliver in i nästa utmaning.

Det är helt okej att låta träningen vara en utmanande process – om det inte är kämpigt och jobbigt kommer du inte att vara stolt över att du lyckas. Och är du inte stolt över något kommer du inte värdera dina framsteg. En stor investering är värdefull och inget man kastar bort!

***

Vabruari är här och vi är många som bunkrar upp med diverse så kallade antiinflammatoriska dunderkurer. Det kroppen behöver för att hålla förkylningsvirus på avstånd är bland annat träning, återhämtning och bra kosthållning. På Convini erbjuder vi en rad fräscha och goda produkter som du med fördel kan konsumera vid träning och som boostar dig och ditt immunsystem!

Är du nyfiken på att veta mer om vår populära matlösning för arbetsplatser? Läs gärna mer via länken nedan.

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

Stort tack till er som tyckt till om Convini!

Convini fortsätter satsa på prisvärda jobbluncher

JURA espressomaskin till företag