Gör som Facebooks grundare – testa promenadmöten

En trend som fått stort genomslag de senaste åren är så kallade promenadmöten, där kollegor istället för att boka ett konferensrum tar en promenad ute i det fria. I det här blogginlägget tar vi en närmare titt på den nya möteskulturen som blivit allt vanligare på våra arbetsplatser.

Måndag morgon. Du tittar igenom veckans att göra-lista och som vanligt finns det en rad möten på agendan. På många arbetsplatser går så mycket som 30 procent av arbetstiden åt till möten. För chefer oftast ännu mer. En undersökning som Tidningen Chef står bakom visar att chefer kan lägga så mycket som 16 timmar på möten varje vecka.

Samtidigt är väl genomförda och effektiva möten med ett tydligt syfte en viktig beståndsdel för att föra ett företag framåt. Men det är långt ifrån verklighet på många företag. Ofta kan möten uppfattas som tidstjuvar som bidrar till onödig stress. Här kan promenadmöten göra skillnad.

Framstående företagsledare såsom Facebookgrundaren Mark Zuckerberg och Apples grundare Steve Jobs är bara några av förespråkarna. Promenadmötets positiva effekter får även stöd av forskningen, inte minst vad gäller hälsoaspekten att medarbetarnas datoranvändande bryts och att de får komma ut i friska luften och röra på sig en stund. Brittiska hälsomyndigheten har till och med gått så långt som att ordinera promenadmöten mot sjukdomar som kommer med dagens stillasittande livsstil.

Kreativiteten ökar

I en undersökning från Stanford University testades det hur deltagarnas kreativa förmåga förändrades under en promenad, jämfört med när de satt still framför datorn på kontoret. Resultatet var slående, 3 av 4 deltagare kom på fler idéer under promenaden och resultatet blev 60 procent bättre. Rapporten slog fast att när mötets syfte är att brainstorma och komma på nya idéer är mötespromenader definitivt ett bra redskap.

Promenera vid rätt tillfälle

Däremot visade samma undersökning att metoden inte är lika effektiv när mötets syfte är att komma fram till enighet och en lösning på ett problem. Då kan ett sittande möte fungera bättre. Så en bra tumregel är att använda promenadmötena vid rätt tillfälle.

Som alla andra mötesformer är en bra agenda en förutsättning för ett effektivt möte. Andra bra riktlinjer är att begränsa sig till mindre grupper om 2-3 personer, att ha en bestämd destination och längd på mötet och att hålla en lagom promenadtakt. Att ta med en kaffe i handen eller ett lättare snacks är inte heller fel och gör mötet mer avslappnat.

***

Att få till ett effektivt möte där alla är delaktiga, engagerade och kreativa är inte alltid lätt. Genom att ersätta det traditionella mötet med ett promenadmöte kan du bidra till ökad kreativitet bland medarbetarna och samtidigt främja hälsan på företaget. Vill du läsa mer om hur du kan skapa fler effektiva pauser på din arbetsplats. Ladda ner vår rapport ”Den effektiva pausen” nedan. 

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag