Kaffepaus på jobbet – vad gäller?

Kaffepausen – denna gyllene stund när kaffet gör sitt jobb och arbetsdagen får en nystart. Det är inte helt ovanligt att man på arbetsplatsen tar kaffepaus tillsammans på samma tid varje dag.

Men visste du att det finns både rättigheter och flera fördelar när det kommer till kaffepaus på jobbet? Läs vidare för att få veta vad lagen säger och varför kaffepausen är så mycket mer än bara en kopp kaffe.  

Har jag rätt till kaffepaus?

I Arbetstidslagen som reglerar raster och pauser står det att arbetsgivaren ska ordna arbetet så att det finns utrymme för paus, men inte hur många eller hur långa de bör vara. Du har alltså rätt att ta en kaffepaus eller två när det finns utrymme i ditt arbete. 

Skillnaden på paus och rast

Rast och paus kan tyckas vara synonymer till varandra, men rent juridiskt är det skillnad. I Arbetstidslagen som reglerar raster och pauser framgår det att en rast innebär ett avbrott i arbetet och räknas inte som arbetstid; du har rätt att göra vad du vill och kan lämna arbetsplatsen till exempel för att äta lunch. 

En paus däremot är kortare, räknas in i arbetstiden och innebär att du är kvar på arbetsplatsen. 

Fördelar med att ta kaffepaus på jobbet

Tillhör du en av de som dricker kaffe samtidigt som du jobbar, så kanske du bör tänka om. Det finns nämligen flera goda anledningar till att ta kaffepaus ett par gånger om dagen:

  • Minskar stress – Om du släpper fokuset på arbetet en stund får hjärnan en chans att koppla av och din stressnivå går ner. 
  • Ökat fokus – När du tar en kaffepaus skiftar du fokus en stund och rör dessutom på kroppen vilket kan ge dig lite ny energi som gör att du jobbar bättre. 
  • Socialt umgänge – Passa på att ta kaffepaus tillsammans med kollegor och prata om annat än jobb en stund. Det höjer gemenskapen och stärker teamet vilket i sin tur kan höja produktiviteten. 

Vill du ha fler tips på pausaktiviteter? Läs vårt inlägg om pausgympa på jobbet

Ta kaffepaus med Convini

Vi på Convini ser till att det alltid finns nybryggt kaffe till kaffepauserna. Upptäck våra helhetslösningar för kaffe på jobbet – våra experter hjälper till att skapa en lösning som passar er. Komplettera med en Convinibutik på arbetsplatsen så kan ni också få något nyttigt och gott att äta på kaffepausen. 

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

Så gör du en cortado kaffe

Så gör du en klassisk caffé latte

JURA espressomaskin till företag