Ta hand om kroppen med pausgympa på jobbet

Jobbar du på kontor? Då sitter du troligen ner större delen av arbetsdagen. Om du dessutom åker bil eller kommunalt till jobbet får din kropp inte mycket rörelse på en dag. Timmar av stillasittande blir snabbt många och det är viktigt för kroppen att få röra på sig varje dag.

Lösningen? Pausgympa!

Så påverkas kroppen av stillasittande jobb

När man sitter stilla mycket utsätter man kroppen för flera risker, bland annat:

Sämre hälsa – Forskning visar att den som sitter still en hel arbetsdag lider ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes typ 2.

Ryggbesvär – Stillasittande ökar risken att drabbas av smärta i ryggen och nacken. När man sitter still vid sitt skrivbord en hel dag blir musklerna stela, dessutom är det lätt att man sjunker ihop i kroppen och får ont av den dåliga sittställningen.

Dåligt fokus – Även hjärnan påverkas av stillasittande. Fysisk aktivitet är bra för koncentration, minne och humör, men när vi sitter still får vi inte den effekten på hjärnan och vi arbetar helt enkelt lite sämre.

Fördelar med pausgympa

Nu när du vet vilka risker kroppen utsätts för vid stillasittande är det kanske inte så svårt att lista ut vilka fördelar det för med sig att ta pausgympa då och då under arbetsdagen. När du rör dig ökar blodcirkulationen till musklerna och hjärnan – ditt välbefinnande ökar och du får ny energi samt bättre fokus på dina arbetsuppgifter. Inte dumt!

Fem tips på pausövningar

Här följer fem tips på pausgympa som enkelt kan utföras vid ditt skrivbord. Hur smidigt är inte det?

1. Axelrullningar

Övning: Placera fingrarna på respektive axel och rita cirklar med armbågarna i luften. Byt håll efter några varv.

Effekt: Den här övningen sätter igång cirkulationen både axelpartiet och nacken.

2. Framåtfällningar

Övning: Sitt på stolen med rak rygg. Knäpp händerna bakom ryggen och fäll överkroppen framåt samtidigt som du sträcker armarna uppåt. Stanna i nedfällt läge i tre andetag.

Effekt: Öppnar upp och släpper på spänningar i bröstet.

3. Sitta på huk

Övning: Sitt på huk och sträva efter att ha hälarna i golvet om du kan.

Effekt: Sträcker ut ryggen och ger rörlighet i höfter, knän och fotleder.

4. Bakåtböjning

Övning: Stå upp och ta tag i den ena handen med den andra. Sträck ut armarna rakt fram och böj dig bakåt.

Effekt: Mjukgörande för ryggraden som gärna böjs lite framåt när man sitter och jobbar.

5. Tåhävningar

Övning: Stå upp och jobba upp och ner på tårna. Upprepa cirka 20 gånger.

Effekt: Ökar cirkulationen och stärker vaderna.

Bonustips

Om du upplever att kroppen känns stel trots regelbunden pausgympa kan du prova att lägga till några stretchövningar i din rutin.

Tidsbrist?

Finns det dagar på inte pausgympa hinns med? Bara genom att ställa sig upp från stolen en stund eller sträcka lite på armar och nacke medan du väntar på att kaffet ska bli klart, sätter igång kroppen lite i alla fall. Något är alltid bättre än inget!

Skapa en rutin för pausgympa

Innan rutinerna är på plats så kan pausgympa vara lätt att glömma bort. Men som tur är så finns det flera knep för att bli påmind och komma igång med rutinen. Till exempel:

  • Sätt en återkommande påminnelse på mobilen.
  • Lägg in en återkommande händelse i kalendern.
  • Använd ett program till din dator som påminner dig och ger dig pausövningar.

Gör pausgympa tillsammans

Öka motivationen genom att göra pausgympa tillsammans med kollegor så blir det både lättare att komma ihåg och en kul gemensam aktivitet. Eller varför inte ta det ett steg längre och göra det till en liten tävling? Gör det enkelt och roligt genom att delta i Convini Challenge – en kul utmaning där ni i lag samlar poäng genom olika typer av fysisk aktivitet.

Öka välmåendet på jobbet med Convini

Det är inte bara pausgympa som får oss att må bra på jobbet. Med Convinis lösningar kan ni unna er en kopp kaffe och mellanmål från Convinibutiken tillsammans efter pausgympan. Vi erbjuder alltid snabb och personlig service och skräddarsyr våra lösningar efter era behov och önskemål.

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag