3 smarta stretchövningar som du kan göra på jobbet

Vi sitter idag stilla mer än någonsin, på väg till jobbet, på jobbet, i soffan och så vidare. Svaga muskler, dålig hållning och dålig matsmältning är bara några negativa effekter av vår rådande livsstil. I det här blogginlägget ger vi dig tips på tre stretchövningar för stora delar av kroppen så att du får igång blodcirkulationen och blir piggare på jobbet.

Gör du dessa övningar regelbundet så minskar risken för smärta och sjukdomar som kan relateras till för mycket stillasittande. Dessutom kommer du att känna dig piggare. Övningarna kan du med gott samvete utöva under arbetstid och vid din kontorsplats utan att det blir för stora avbrott i arbetet.

Stretchövning för bröstmuskler

Det är viktigt att stretcha bröstmuskulaturen eftersom vi vanligtvis hamnar i en säckig ställning. Genom att stretcha bröstmusklerna får vi bättre hållning och undviker framåtroterande axlar.

Gör så här:

1. Om du har ett höj- och sänkbart bord så höjer du upp det i höjd med naveln ungefär. Annars kanske ni har ett ståbord någonstans på kontoret.

2. Lägg upp armarna på bordet och stoppa in huvudet under bordet.

3. Häng kvar i en minut i ett läge där du känner att du stretchar ut bröstet.

Stretchövning för höften

En vanlig anledning till höftbesvär beror på just stillasittande. När vi sitter på våra kontorsstolar i en statisk position så minskar rörligheten i höften och smärtan kommer krypandes förr eller senare. Vi kanske heller inte tänker på det eftersom smärtan ofta visar sig i benen eller ryggen. Den här är en klassisk gymnastikövning som kanske koms ihåg från skolan?

Gör så här:

1. Stå helt normalt, placera sedan ena foten bakom den andra så att du korsar benen.

2. Lägg tyngden på den bakre foten.

3. Placera ena handen på höften och den andra i luften.

4. Låt hela kroppen falla åt sidan så känner du stretchen i hela sidan – från höften upp till armen. Tar du höger fot bak så lyfter du höger arm och lutar dig åt vänster.

5. Gör samma sak åt andra hållet och försök att hålla positionen i 30-60 sekunder.

Stretchövning för nacken

Att känna sig stel i nacken under arbetsdagen är väldigt vanligt. Har du ont i nacken leder det ofta till spänningshuvudvärk, vilket i sin tur riskerar att påverka din arbetsdag negativt. Det finns en mängd övningar för att stretcha nacken, här går vi igenom en av dem.

Gör så här:

1. Stå upp med fötterna axelbrett isär.

2. Håll båda händerna bakom ryggen och ta tag i din högra handled med din vänstra hand.

3. Använd den vänstra handen för att försiktigt dra den högra armen nedåt.

4. Luta huvudet långsamt mot den vänstra axeln.

5. Håll kvar denna position i ungefär 15-30 sekunder innan du byter till den andra sidan.

Alla dessa stretchövningar är enkla och du kan göra dem vid ditt skrivbord. Det finns förstås även många andra övningar som kanske passar dig bättre, men försök att stretcha flera olika delar av kroppen. Det viktigaste är att du bryter stillasittandet. Gör du det här då och då så ökar blodcirkulationen, du kommer känna dig piggare och du minskar risken för vanliga besvär som ofta relateras till stillasittande yrken.

Sammanfattning

Det blir allt vanligare att vi människor har yrken där vi spenderar större delen av dagen sittande på en kontorsstol. Det finns dock en hel del risker med att sitta stilla för mycket och därför behöver vi kompensera med mer rörelse under dagarna. Genom några enkla stretchövningar minskar du risken för att drabbas av till exempel stel nacke och höft. Du får dessutom igång blodcirkulationen och känner dig piggare på jobbet. 

Vill du läsa med om du ditt företag kan bli bättre på pauser? Läs vår guide!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag