Här samlas hela företaget till fika och lunch varje dag

LYCKADE HÄLSOSATSNINGAR PÅ FÖRETAG – DEL 7. Trots att medarbetarna på kunskaps- och utbildningsföretaget Björn Lundén Information AB har flexibla arbetstider och arbetssätt så är gemensam fika och lunch självklara – och nästintill obligatoriska – inslag under arbetsdagen.

Från start har ledningen sett stora vinster i form av välmående, gemenskap och återhämtning bland sina medarbetare när hela företaget samlas flera gånger per dag.

Björn Lundén Information AB har sitt huvudkontor i natursköna Näsviken i Hälsingland. Här jobbar ett 80-tal personer med att hjälpa företag med olika lösningar som rör ekonomi- och skattefrågor. Några mil därifrån ligger systerkontoret i Ljusdal där ytterligare ett 20-tal personer arbetar och sedan har företaget även en mindre filial i Stockholm. 

I ett tidigare inlägg här på bloggen har vi lyft Unionens stora undersökning som visar att tjänstemän idag stressar så mycket att de ofta skippar lunchen på jobbet. Detta scenario ligger långt ifrån verkligheten på Björn Lundén Information AB. Här finns det istället en tydlig pauskultur där de gemensamma rasterna under arbetsdagen”sitter i väggarna” och inte får bortprioriteras. 

Ulf_Svensson

Allra högst värderad är morgonfikan som hålls klockan 9 varje dag, berättar företagets VD Ulf Bokelund Svensson.

– Vår morgonfika är hyperviktig och det är något vi pratar väldigt mycket om och som alla är väl medvetna om att vi värdesätter, säger han.

Under ungefär en halvtimme samlas då samtliga anställda i fikarummet där en rejäl morgonfika dukats upp.

Paus leder till bättre gemenskap

Ulf Bokelund Svensson ser fikarasterna som en chans för de anställda att komma ifrån datorn och jobbet en stund. Det är också ett sätt att skapa gemenskap, alla lär känna varandra på ett djupare plan när de ständigt får chans att ses. Detta medför att avståndet mellan avdelningarna blir mindre och att den generella kommunikationen över hela företaget blir bättre. 

– Det blir en väldigt trevlig stämning där alla pratar med alla. Det handlar om att ta hand om varandra i stunden. Det är små grejer som gör stor skillnad i det stora hela, och det här är heller ingen stor kostnad för arbetsgivaren, konstaterar han.

Telefonlinjen stängs under lunchen

Mellan kl 12-13 är det sedan  dags för lunch och även här är det uppstyrt med en cateringfirma som kommer och levererar mat som medarbetarna förbeställt.

Egna matlådor blir med detta upplägg sällsynta i lunchrummet.

– Vi har endast en mikro på 80 personer och vi vill heller inte skaffa fler. Vi vill att alla i möjligaste mån äter tillsammans och vi vill gärna ha gemensam hantering av lunchen, säger Ulf.

Under lunchtimmen stängs även telefonlinjen ner så att även medarbetarna på supporten kan delta. Efter maten tar många tillfället i akt att träna, promenera eller utföra privata ärenden. 

Dagens sista gemensamma paus hålls vid kl 15, men den är inte lika omfattande och inte lika “obligatorisk” som övriga – inte minst eftersom arbetsdagen för många börjar lida mot sitt slut. Kanske kommer man bara förbi en kortare stund och tar en frukt och småpratar lite.

Vinnande koncept för företaget 

Upplägget med gemensam fika och lunch har varit en viktig del av verksamheten ända sedan starten 1992 och även om konceptet utmanas när verksamheten växer och medarbetarna blir fler så är det inget som Ulf Bokelund Svensson vill ändra på.

– Det är ett vinnande koncept, konstaterar han.

Vinster med gemensamma pauser enligt Ulf Bokelund Svensson

– Bättre gemenskap mellan kollegor.

– Lättare att föra diskussioner eftersom alla pratar med alla hela tiden. Medarbetarna lär känna varandra, vilket gör att det går lättare att resonera kring olika frågor och fatta snabbare beslut inom organisationen. Det vinner företaget på.

– Alla får flera naturliga”hjärnpauser” varje dag vilket ökar effektiviteten. 

– Genom gemensamma pauser och lunch får alla medarbetare i sig tillräckligt med energi under dagen.

***

Du har precis läst den sjunde delen i vår serie där vi lyfter lyckade satsningar som företag gjort för att få sina medarbetare att må bättre, trivas och fungera bättre på jobbet.

Läs gärna våra tidigare artiklar: 
Del 1: Coops interna poängjakt gav 16 000 träningstillfällen 
Del 2: Här får personalen extra semester om de tränar
Del 3: Här kan medarbetarna pausa vid pusselbordet
Del 4: Här får medarbetarna tid till reflektion varje vecka
Del 5: Här väljer medarbetarna sin egen chef
Del 6: Här har personalen helt fria arbetstider

Vill du få ännu fler tips på hur du kan skapa en välmående arbetsplats? I vår rapport “Den effektiva pausen” har vi samlat en rad spännande fakta kring hur vår hjärna fungerar och varför det är så viktigt att vi prioriterar paus och återhämtning under våra arbetsdagar. Ladda ner materialet gratis här!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag