Ny serie! Coops interna poängjakt gav 16 000 träningstillfällen!

NY SERIE! LYCKADE HÄLSOSATSNINGAR PÅ FÖRETAG – DEL 1

I vår nya artikelserie vill vi lyfta fram konkreta satsningar som olika företag gjort för att få sina medarbetare att trivas och må bättre på jobbet. Först ut är Coop som i höstas gjorde en stor satsning med fokus på arbetsglädje och medarbetarengagemang. Läs mer om initiativet som bland annat resulterade i hela 16 000 träningstillfällen..!

I höstas gick startskottet för en stor friskvårdssatsning på Coops huvudkontor i Solna. Bakom initiativet stod Nina Andersson, som i rollen som VD-assistent också har uppdraget att jobba med medarbetarengagemang och friskvård.

– Coops huvudkontor har inte gjort något liknande tidigare men ledningen var mycket positivt inställda och ville se vad vi kunde få ut av det, berättar Nina Andersson.

Syftet med satsningen”Startskottet” var tydligt – att stärka teamkänslan och att medarbetarna ska känna stolthet för varumärket och för företaget.

– Nyckelordet för hela satsningen har varit glädje – att vi ska ha kul tillsammans. Det har aldrig handlat om att vi vill påverka någons matvanor eller viktnedgång, poängterar Nina.

Så genomfördes satsningen

“Startskottet” inleddes med en friskvårdsvecka där medarbetarna fick chans att träffa representanter från olika gymkedjor och leverantörer av träningsprodukter. Det serverades även en annorlunda meny i personalmatsalen där två av fyra rätter var vegetariska eller veganska. Även utbudet av mellanmål och snacks breddades och vissa favoriter blev sedan kvar på menyn.

Varje dag under veckan fick medarbetare även chans att testa olika träningsformer, med allt från träning med Paolo Roberto till klättring.

paolorutschkanan-1

– Redan i planeringsstadiet väcktes också idén om en tävling och vi bestämde oss för att ha en poängjakt där medarbetare kunde samla poäng genom att röra på sig i minst 30 minuter per tillfälle, berättar Nina.

Teambuilding med poängjakt

En enkel digital portal sattes ihop till “Poängjakten” och alla avdelningar delades in i lag, som ett ytterligare steg till att stärka teamkänslan och nätverkandet mellan avdelningarna. Regeln var att varje medarbetare kunde plocka hem ett poäng per dag genom någon form av träning på egen hand eller tillsammans med kollegor. För att minska tröskeln till rörelse räknades både promenader och gympass, likväl som 30 minuters fotbollsspel med barnen på helgen eller promenad med hunden – som poänggrundande träning.

– Vi ville inte att det skulle bli någon hets, utan att det skulle vara enkelt att ta poäng, säger Nina.

Lekfulla aktiviteter som bonus

En viktig pusselbit för att hålla satsningen vid liv hela hösten har varit att kontinuerligt erbjuda olika typer av träningspass i anslutning till arbetsplatsen. Yoga, klättring, qi-gong och löppass är några exempel som funnits på schemat.

Varje lag kunde även samla ett bonuspoäng varje vecka genom en utvald aktivitet. Det kunde till exempel vara allt från att alla skulle ta trapporna en dag eller att åka ner i den rutschkana som leder ner till lunchrummet (!) till att sitta och balansera på en yogaboll eller hoppa hopprep tillsammans.

– Tanken var att att det skulle vara roligt hela vägen. Det är till exempel jättekul att sitta tillsammans och balansera på en yogaboll. Hela bonuspoängsdelen blev också ett sätt att få en naturlig paus under arbetsdagen, säger Nina.

Satsningen, som pågick mellan 17 september-2 december, fick stort genomslag.

– Hela huset var engagerat! Det gick så mycket bättre än vad jag vågat hoppats på. Också jättekul att hela koncernledningen var med och tränade, säger Nina.

Och resultatet?

  • Över 400 personer deltog i aktiviteterna under hösten.
  • 15 921 poäng samlades in under Poängjakten, vilket betyder nästan 16 000 träningstillfällen under hösten.
  • Fler började utnyttja friskvårdsbidraget.
  • Intresse för Coops IF, Coops Idrottsförening för anställda, ökade.
  • Ökad gemenskap mellan kollegor.
  • Ökat nätverkande mellan kollegor.
  • Positiv energi på hela kontoret.

Vad händer 2019?

– Alla som jobbar här ska känna stolthet över sin arbetsplats och mitt fokus är att göra något som håller över tid. Höstens satsning hade fokus på aktivering och rörelse och nu i vår kommer vi att fokusera mer på inspiration och att lära sig ta ansvar för balansen mellan jobb och fritid, avslutar Nina Andersson.

***

För att vi ska må bra och fungera bra på jobbet behöver vi naturliga pauser under våra arbetsdagar. I vår rapport “Den effektiva pausen” har vi samlat en rad spännande fakta kring hur vår hjärna fungerar och varför det är så viktigt att vi prioriterar paus och återhämtning. Ladda ner materialet gratis här!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag