Här kan medarbetarna pausa vid pusselbordet

LYCKADE HÄLSOSATSNINGAR PÅ FÖRETAG – DEL 3

I vår nya serie här på bloggen lyfter vi inspirerande satsningar som företag i vår omvärld genomfört för att få sina medarbetare att trivas och må bättre på jobbet.

I den tredje delen hälsar vi på hos vår kund, resebolaget TUI där medarbetarna på Stockholmskontoret sedan i höstas kan ta en paus från skrivbordet för att koppla av med ett pussel för en stund.

Idén till det populära pusselbordet kom från en anställd, som hade haft samma möjlighet på en tidigare arbetsplats. Det innovativa förslaget fick positivt gensvar, och sedan i oktober står ett bord utplacerat i anslutning till en naturlig passage där medarbetarna kan stanna till om andan faller på.

– Genom pusselbordet kan medarbetare få ett break från arbetet. Och det är kul, för vi märker att det blir olika konstellationer av kollegor som möts upp och pratar med varandra. Det är verkligen en bra grej för trivseln, konstaterar Mats Pahlberg, Acting Head of Workplace & Service på TUI. 

Att lägga pussel ses som en form av hjärnträning och som ett sätt för medarbetarna att koppla av och motverka stress.

– Många var till en början lite frågande, men när de sedan provat och stått där en stund, blev reaktionen ofta “att det här var ju både trevligt och kul”.

Sprider sig i hela Norden

Från start köptes ett 3000-bitars pussel in och därefter några fler varianter med 1000 bitar. 

– Nu tror jag att det är dags för mig att köpa ett nytt 3000-bitars, det märks att pusslen med flest bitar har fått flest att stå och klura tillsammans, berättar Mats Pahlberg.

Initiativet har fått så bra respons att fenomenet nu sprider sig till TUI:s övriga huvudkontor i Köpenhamn, Helsingfors och Oslo.

pusselbord-1

Främjar gärna träning 

Pusselbordet är en del i ett omfattande hälsofrämjande arbete som ständigt pågår inom TUI. Företaget har bland annat satsat på en så kallad “Well being-grupp” som samlar in bra idéer från personalen. Gruppen ansvarar för pusselbordet men även för den omfattande träningsverksamhet som pågår i huset. Varje vecka arrangeras flertalet pass där träningsaktiva medarbetare agera instruktörer. 

En annan satsning som gruppen står bakom är bokklubben, där medarbetare kan lämna lästa böcker och hämta nya i en speciell bokhörna på kontoret. Även detta ett initiativ som ett sätt för företaget att bidra till hjärngympa, avkoppling och antistressande aktiviteter. 

– På TUI vill vi främja träning och en hälsosam livsstil och vi försöker få folk att engagera sig genom att tillhandahålla möjligheter till exempelvis träningspass här i huset. Känslan ska vara att vi gör det här tillsammans, sammanfattar Mats Pahlberg.

***

Du har precis läst den tredje delen i vår nya hälsoserie om hur företag medvetet arbetar för att medarbetarna ska trivas och må bra på jobbet. 

Läs gärna våra tidigare artiklar: 
Del 1: Coops interna poängjakt gav 16 000 träningstillfällen.
Del 2: Här får personalen extra semester om de tränar.

Vill du få ännu fler tips på hur du kan skapa en välmående arbetsplats? I vår rapport “Den effektiva pausen” har vi samlat en rad spännande fakta kring hur vår hjärna fungerar och varför det är så viktigt att vi prioriterar paus och återhämtning under våra arbetsdagar. Ladda ner materialet gratis här!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag