Här väljer medarbetarna sin egen chef

LYCKADE HÄLSOSATSNINGAR PÅ FÖRETAG – DEL 5. När IT-konsultbolaget Cygni startades 2006 var målet tydligt – Cygni skulle bli den bästa arbetsgivaren för konsulter.

Med facit i hand kan de nu konstatera att de lyckats! Från start har personalomsättningen nästintill varit obefintlig och bolaget har de senaste åren utsetts till den bästa arbetsplatsen både i Europa och Sverige. Företaget är dessutom ett av de snabbast växande i Sverige.

tommy-wassgren-porträtt

Vägarna till en välmående arbetsplats där medarbetare trivs och vill stanna är många och det finns många spännande företag som ligger i framkant. I den femte delen i vår serie om lyckade satsningar som företag gjort för att skapa välmående, tar vi en närmare titt på  IT-konsultbolaget Cygni. Ett växande företag med kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping, Luleå, Östersund och Amsterdam och som utsetts till Sveriges bästa arbetsplats sex (!) år i rad i kategorin “medelstora företag”. Cygni har dessutom lyckats kamma hem samma titel i den europeiska motsvarigheten de senaste tre åren.

Vilka är då framgångsnycklarna?

Som så många andra konsultbolag har Cygni en utmaning i att skapa och bibehålla den viktiga vi-känslan när de 150 medarbetarna ofta är utspridda på olika arbetsplatser. En annan utmaning för företaget är att locka till sig morgondagens stjärnor inom systemutveckling och tillgodose deras behov och krav. 

Företagets vice VD, Tommy Wassgren, talar om Cygni som en kulturstyrd arbetsplats. Kulturen är människorna och företaget styrs och utformas utifrån personalens önskemål.

– Vår grund bygger på att alla som var med och startade företaget och som därefter rekryterats har samma mindset kring hur man ska vara som konsult, hur man ska jobba med systemutveckling och hur vi vill driva bolaget. Vi pratar med personalen om ALLT.

Rent praktiskt sammankallas alla anställda till konsultmöten var tredje vecka där aktuella frågor diskuteras. I kombination med detta upplägg arrangeras två stora konferenser årligen där medarbetarna får vara med och bestämma vad nästa steg blir för företaget – allt från vilka kunder Cygni ska rikta in sig mot, till vilka teknikområden medarbetarna vill satsa på, till hur bolaget ska drivas framåt. Lägg därtill diverse frukostar, luncher, AWs och aktiviteter där fokus är att alla på företaget ska lära känna varandra.

Mindre personalgrupper 

Företaget har dessutom valt att satsa på mindre personalgrupper på omkring 10-15 personer. Detta för att respektive chef ska hinna att ha kontinuerlig kontakt med sina medarbetare och fånga upp tankar och eventuella problem. Chefen har en tydlig serviceroll och alla medarbetare har en personlig utvecklingsplan som de själva tagit fram.

– Konsulterna får även själv välja sin egen chef utifrån vem de anser att de passar bäst ihop med. Och man tillåts dessutom att byta personalgrupp och chef i de fall det önskas. Målet är att samtliga chefer ska lära känna alla konsulter, säger Tommy Wassgren. 

Bra villkor vid föräldraledighet, stora satsningar på kontinuerlig kompentensutveckling och stor påverkan att välja sina egna uppdrag är några andra konkreta saker i företagets koncept.

Att ta hand om och satsa på sina anställda tror Tommy Wassgren är en förutsättning för att nå framgång idag och en nyckel till att kunna locka rätt kompetens.

Vi bad Tommy att lista några av alla deras mest omtyckta interna satsningar och aktiviteter.

5 uppskattade Cygni-initiativ 

1. Barnpassning inför julen. Här hyrde företaget in barnpassning till kontoret så att föräldrarna kunde få chans att julshoppa i lugn och ro. Ett 20-tal barn deltog i aktiviteter som innefattade allt från clowner till tv-spel och pyssel.

2. ”Vi sponsrar allt som är bra”. Alla idéer på aktiviteter som kommer från medarbetare beaktas och är idén bra så sponsrar företaget en del eller hela arrangemanget – det kan vara allt från bergsklättring, till paddling, vinprovningar och tävlingslopp. 

3. Cygni-lunch. Vill två medarbetare lära känna varandra bättre, oberoende av på vilken avdelning de jobbar, så får medarbetarna ta en lunch tillsammans och Cygni står för notan.

4. Tvåårigt talangprogram. Alla som kommer direkt från en utbildning in på Cygni ingår per automatik i ett talangprogram som bland annat innefattar månadsträffar med andra talanger med allt från kompetensutveckling och kommunikation till tekniska bitar. Medarbetarna får även en individuell kompetensutvecklingsplan som de uppmanas att verkligen fokusera och lägga mycket tid på under sina två första år på företaget, självklart på arbetstid. 

5. Lördhaxgodis. Ett helgevent där de anställda får tid att koda på kontoret. Cygni bjuder på mat och dryck. Barnen får gärna följa med.

Du har precis läst den femte delen i vår serie här på bloggen om lyckade satsningar som företag gjort för att få sina medarbetare att må bättre, trivas och fungera bättre på jobbet.

Läs gärna våra tidigare artiklar: 
Del 1: Coops interna poängjakt gav 16 000 träningstillfällen.
Del 2: Här får personalen extra semester om de tränar.
Del 3: Här kan medarbetarna pausa vid pusselbordet.
Del 4: Här får medarbetarna tid till reflektion varje vecka.

***

Vill du få ännu fler tips på hur du kan skapa en välmående arbetsplats? I vår rapport “Den effektiva pausen” har vi samlat en rad spännande fakta kring hur vår hjärna fungerar och varför det är så viktigt att vi prioriterar paus och återhämtning under våra arbetsdagar. Ladda ner materialet gratis här!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag