Roliga utmaningar på jobbet

8 roliga utmaningar på jobbet

Många studier visar att när vi trivs och har roligt på jobbet så förbättras både närvaro, produktivitet, kreativitet och samarbeten. Även fast vi vill tro vi kan hålla 100% fokus hela dagarna så kan vi inte det. Därför kan det vara en bra idé att bryta av då och då med aktiviteter eller utmaningar under arbetsdagen.

Här är våra 8 bästa tips på roliga utmaningar på jobbet som kommer förhöja stämningen och aktiviteten på din arbetsplats.  

1. Tävling i hållbarhet

Hållbarhetsfrågor är aktuella för alla typer av verksamheter. Så hur kan man som företag göra hållbarhetsinsatser till något roligare? Vårt tips är att göra det till en tävling som t.ex. Vem gör mest för klimatet på jobbet? Att skapa tävlingar är ett utmärkt sätt att skapa engagemang inom olika områden som annars inte väcker så mycket intresse.

Aktivitet: Följ upp vem/vilka som gör flest gynnsamma saker för miljön på en månad. Det kan vara att lämna bilen hemma, ta cykeln istället för buss eller källsortera på kontoret. Dela upp kontoret i olika team som kan utmana varandra och sätta poäng på vad varje insats är värd innan ni drar igång.

2. Årsrelaterade aktiviteter

Ta tillfället i akt vid varje årstid att göra något extra för alla anställda. Vare sig det är jul, påsk eller midsommar så finns det roliga aktiviteter att hitta på.

Påsk: Tävling i att leta påskägg! Sprid ut små påskägg på kontoret/i lokalen och se vem som kan hitta flest påskägg på angiven tid.

Jul: Julklappsleken är en klassiker kring juletider. Alla får en budget på cirka 100 kronor att köpa en julklapp som ska vara med i julklappsleken. Allt ni behöver (förutom julklapparna) är en tärning – enkelt, uppskattat och fartfyllt!

Midsommar: Vad sägs om en gemensam midsommarlunch innan alla går på semester? Inte på midsommar då, men innan alla springer iväg på semester så kan det vara en rolig idé att samla alla för en trevlig lunch tillsammans. Gemensamma luncher kan man ju inte få för mycket av! 

3. Stegtävlingar

En rolig utmaning på jobbet som ofta uppskattas mer än vad man kan tro är stegtävlingar. Att promenera är kanske inte allas favorit aktivitet i vardagen, men vem gillar inte en tävling med kollegorna? Plötsligt stiger motivationen att promenera med raketfart!

Gör så här: Kör tävlingen individuellt eller i små team. Kom överens om hur många steg varje person eller grupp ska komma upp i per dag, vecka eller månad för att få ett visst antal poäng – eller att flest steg vinner! Håll räkningen i ett gemensamt dokument så att alla dagligen kan se hur alla ligger till i tävlingen. Välj de regler som motiverar er mest!

4. Convini Challenge

Varför stanna vid steg? Delta i Convini Challenge – en kul hälsoutmaning där ni i lag om 5-8 personer tillsammans samlar poäng genom all möjlig fysisk aktivitet. Allt registreras i en kul och enkel app och all form av aktivitet räknas – lunchpromenaden med kollegan och golfrundan med vännerna, men även styrkepasset på gymmet eller yogan framför TVn. En riktig boost för hälsan och sammanhållningen! Ni tävlar mot varandra och andra företag med väldigt trevliga priser i potten. 

5. Skapa en aktivitetsgrupp på jobbet

Skapa ett litet team på jobbet som ansvarar för att engagera sociala aktiviteter. För att så många som möjligt ska vara involverade så kan ni rotera personerna som är med i teamet varje kvartal. Aktivitetsgruppen får en bestämd budget att förhålla sig till och kan därefter låta kreativiteten flöda.

Tips på aktiviteter:

  • Musikquiz
  • Frågesport
  • Gemensamma after works
  • Gemensamma frukostar

6. Hitta gemensamma mål

Ökad sammanhållning och förbättrad gruppdynamik – hur skapar man egentligen det? En rolig utmaning på jobbet som vi rekommenderar och som för medarbetare närmare varandra är att komma på och jobba mot gemensamma mål. Samla hela gruppen och diskutera tillsammans fram de mål som ni tycker passar er verksamhet som alla kan och vill engagera sig i. Tänk på att målen inte alltid behöver vara nyckeltal eller direkt relaterade till verksamheten, utan det kan också vara en hjärtefråga som driver och engagerar alla medarbetare oavsett roll på företaget.
Tänk på! Det är viktigt att fira varje milstolpe. Allt som går att fira är värt att fira om du frågar oss.

7. Träna tillsammans på lunchen

Att träna tillsammans på jobbet har många fördelar. Dels ökar det teamkänslan men det bidrar också till piggare anställda. Dessutom slipper du träna efter jobbet, som många vanligtvis gör, när du egentligen bara vill hem. Ett träningspass behöver inte innebära ett besök till gymmet, utan kan också vara en gemensam långpromenad efter lunchen. Eller varför inte ta ett internt möte i samband med en promenad?

8. Delta i ett lopp utanför jobbet

Ställ upp med ett företagslag i ett motionslopp. Det kan vara allt från lilla Vasaloppet till en stafett. Att tillsammans delta i sportaktiviteter utanför jobbet kommer både öka gemenskapen på jobbet men också uppmana till mer rörelse i vardagen.

Tips! Anmäl ett eller flera lag från jobbet till Convinistafetten. Sedan år 2022 är vi titelsponsor för den uppskattade företagsstafetten. När ni sprungit klart kan ni tillsammans avsluta kvällen med en gemensam picknick och fira att ni tog er dit. Håll utkik efter evenemanget, vi lovar att ni inte vill missa det!

Från arbetsplats till uppiggarplats!

Gemensamma aktiviteter behöver inte alltid vara så krångliga. Convinis lösningar för mat, frukt, kaffe och vatten på jobbet hjälper er att styra upp både kaffestunder, gemensamma luncher och snacks-pauser från Convinibutiken. Utöver våra smarta lösningar på jobbet så erbjuder alltid snabb och personlig service så att ni kan lägga allt fokus på att skapa er drömarbetsplats!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag