Stegtävling på jobbet engagerar kollegorna

Sträva mot en friskare arbetsplats och anordna en stegtävling på jobbet tillsammans med kollegorna. Mer rörelse i vardagen har många fördelar som att det exempelvis minskar risken för belastningsbesvär, ökar energin och dessutom sammanhållningen på kontoret. Så är du taggad på att dra igång en stegtävling? Vi delar fyra tips på hur du lyckas engagera kollegorna med en rolig hälsoutmaning!

Allt fler stillasittande på jobbet

Varför är det så viktigt för personalhälsan att röra på oss mer under vardagen? Att sitta stilla i arbetet och få för lite variation av arbetsställningar och rörelser kan leda till sjukdomar och belastningsbesvär. Belastningsbesvär är ett av de vanligaste arbetsrelaterade problemen i Sverige och Europa. Dessutom visar undersökningar att distansarbetet under pandemin gjort att allt fler anställda blivit mer stillasittande och mindre fysiskt aktiva.

Så varför inte dra igång en rolig hälsoutmaning på företaget för att både förbättra personalhälsan och samtidigt utmana dina kollegor?

Convini Challenge

Innan vi kommer in på våra fyra tips vill vi slå ett slag för höstens roligaste hälsoutmaning! Under perioden 3 oktober – 20 november år 2022, så utmanar vi det arbetande Sverige med – Convini Challenge! Det är en kul aktivitet för hela företaget där ni skrapar ihop poäng genom fysisk aktivitet i lag om 5-8 personer.

Vad behöver vi för att delta?

Det är enkelt. Det enda som behövs är att du:

  • Laddar ner vår tävlingsapp för att registrera din aktivitet 
  • Bilda lag om 5-8 peppade kollegor. Involvera gärna hela företaget – ju fler desto roligare!
  • En Convinibutik på jobbet för att ta del av goda belöningar och erbjudanden längs vägen.

Låter det som den perfekta hälsoaktiviteten för ert företag? Läs mer om hälsoutmaningen och hur ni anmäler er!

Appen-2

4 tips för att lyckas med stegtävling på jobbet

Planerar du och dina kollegor att dra igång en egen stegtävling på jobbet? Då finns det några framgångsfaktorer att tänka på! Här delar vi fyra tips på hur ni lyckas arrangera en bra stegtävling.

1. Peppa varandra

En viktig del i stegtävlingen för att hålla motivationen uppe är att se till att peppa varandra! Ett sätt kan vara att dela in alla anställda i små lag om 3-8 personer och att varje lag får bestämma ett eget peppigt lagnamn.

För att öka sammanhållningen kan ni även uppmuntra lagen att skapa egna chattgrupper där man kan dela bilder från helg- eller kvällspromenader. Ett enkelt sätt att öka motivationen!

Dela också förslag på hur laget kan jobba ihop stegen tillsammans. Kanske en gemensam promenad till eller från jobbet eller varför inte en lunchpromenad då man också får möjlighet att umgås med sina kollegor utan att prata jobb.

2. Fixa leaderboard

Håll igång spänningen i tävlingen och skapa en leaderboard där ni kan följa ställningen bland lagen och se vilka som ligger i topp. Det kan vara analogt på en whiteboard i personalrummet eller allra bäst en digital leaderboard i exempelvis ett delat Excel-dokument där man live kan följa ställningen och fylla i sina steg.

3. Inkludera deltävlingar

Ytterligare ett sätt att hålla motivationen igång är att även inkludera mindre deltävlingar i den större stegtävlingen så att ni kan utse fler vinnare.

Exempel på deltävlingar kan exempelvis vara:

  • Veckans vinnare (individ/lag) – om ni har en stegtävling som pågår under två eller fler veckor kan ni utse en vinnare varje vecka.
  • Tävlingens bästa lunchpromenixare – det lag som lyckats samla ihop flest lunchpromenader tillsammans.
  • Tävlingens “uppe med tuppen” – det lag som lyckats samla ihop flest morgonpromenader.

 

4. Använd ett interaktivt verktyg

Ett ännu roligare sätt att anordna stegtävling på jobbet är att använda ett interaktivt verktyg som en app just anpassat för arbetsplatsutmaningar. Det finns ett gäng alternativ att välja mellan som alla har olika funktioner och inriktningar. Antingen om det bara är en plattform för renodlad stegtävling eller om man även ska kunna registrera annan typ av träning som yoga-passet i vardagsrummet, padelmatchen på lunchen eller motionscykeln på gymmet. Ett exempel är Challengize-appen där du också kan följa utvecklingen för alla deltagare i realtid.

Convini för en hälsosammare arbetsplats

Convini hjälper er till en sinnesschysst arbetsdag fylld med energi. Oavsett om du vill ladda batterierna med energifyllt snacks, en god lunch från vår Convinibutik, ta en frukt- eller kaffepaus med kollegorna under eftermiddagen. Kort och gott erbjuder vi energi för hela arbetsdagen utifrån era önskemål.

Om du är nyfiken på vad andra tycker om våra lösningar kan du kolla in våra kundcase.

 

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag