Faktorer som bidrar till en attraktiv arbetsplats

Ett attraktivt kontor som ger ett bra helhetsintryck är extremt viktigt. Det ger positiva signaler till besökare och får medarbetarna att trivas. Om du är den som ansvarar för kontoret på din arbetsplats kan det ibland vara svårt att göra de största förändringarna själv, såsom ny inredning och inköp av dyra möbler. Men det är inte enbart interiören som spelar roll när det handlar om att skapa en attraktiv arbetsplats. 

Här listar vi 3 konkreta faktorer som bidrar till en trivsam arbetsmiljö.

1. Härlig stämning

Som sagt, det första intrycket är alltid viktigt, så jobba därför alltid aktivt med att ge alla ett bra bemötande. Personer som anstränger sig för att skapa en härlig atmosfär där andra trivs uppskattas av alla. Lyxigt kaffe att bjuda på, en trevlig reception som känns inbjudande och ett leende, är en utmärkt start för att göra ett gott intryck. En trivsam arbetsmiljö är förstås inte heller bara viktigt för externa besökare, det är minst lika viktigt att dina medarbetare får vistas i en miljö som är inspirerande och får dem att må bra.

2. Arbetsmiljö

Ligger det på ditt bord att göra kontoret lite mer trivsamt? Eller till och med att vara behjälplig med att inreda kontoret? Med rätt färg, inredning, ljud och ljus går det att skapa fantastiska arbetsplatser. Det kan vi bland annat se i tävlingen “Årets snyggaste kontor” där kontor runt om i Sverige tävlar om det prestigefyllda titeln. Missa inte vårt tidigare inlägg där vi kikar in hos två av finalisterna i fjolårets upplaga  

Om du fått ett renoveringsuppdrag på kontoret så tänk på att använda färger som påverkar oss positivt. Varma färger stimulerar till exempel vår kreativitet medan de kalla färgerna skapar lugn.

Du kan även bidra med väldigt enkla medel till ökad trivsel på kontoret. Växter är inte bara estetiskt trevliga, de påverkar oss mer än vad vi tror. Att vistats i gröna miljöer har enligt forskning visat sig ha stor effekt på både vårt psykiska och fysiska välbefinnande. De ger bland annat högre luftfuktighet och boostar våra lungor. Så, snåla inte med växter, speciellt inte de gröna!

Ladda ner vår guide “Smidigare arbetsdagar med bättre flyt” här!

3. Modern teknik och flexibelt arbete

Digitaliseringen gör det möjligt för oss att jobba betydligt mer flexibelt än tidigare. Det blir även allt viktigare för oss att ha en bra balans mellan jobb och privatliv, vilket gör att vi i större utsträckning vill kunna påverka våra arbetstider själva. En attraktiv arbetsplats måste därför kunna erbjuda den moderna teknik som medarbetarna behöver och kunna skapa möjlighet till flexibelt arbete i den mån det går.

***

I grund och botten handlar tipsen här ovan om att ge dig som är kontorsansvarig på din arbetsplats de rätta verktygen för att få bättre flyt under dina arbetsdagar. I vår nya guide “Smidigare arbetsdagar med bättre flyt” har vi samlat fler tips kring vanliga utmaningar som du möter på jobbet. Materialet laddar du ner gratis här!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag