Därför är en bra balans mellan jobb och privatliv så viktig

Att ha balans i livet är något som de flesta strävar efter och även tycker är viktigt. Men faktum är att många har svårt att hitta en bra balans mellan jobb och privatliv. Många av oss har svårt att säga nej när jobbet kräver mer än vad vi hinner med under vår normala arbetstid. Ofta flyter jobbet ihop med den vardagen, vilket kan bero på flera olika saker. I det här inlägget tittar vi närmare på vilka faktorer som gör att balansen blir allt viktigare och vad som kan ligga bakom den obalans som många upplever. Vi tittar även på hur det påverkar oss och våra kollegor både på jobbet och privat.

I dagens samhälle, när teknologin gör att vi enkelt kan jobba utanför ordinarie arbetstid och även välja var vi vill jobba på ett mer flexibelt sätt än tidigare suddas gränsen mellan jobb och privatliv alltmer ut. Det i sin tur gör att det blir ännu viktigare att hitta en bra balans mellan dessa två.

Att vi idag kan vara så flexibla i våra arbeten är ingenting negativt i sig, men det sätter större press på individer att själva sätta gränser för när jobbet slutar och fritiden tar vid. För många, speciellt i chefsroller, kan arbetsbelastningen vara hög tillsammans med ett stort ansvar. Dessa i kombination kan fungera väldigt bra för en del, men för vissa blir det väldigt svårt att hålla sig från att jobba “bara lite till”. Speciellt svårt är det för de som jobbar som tjänstemän, där det i princip alltid går att förbättra och jobba mer.

Teknologin i sig har även en viss påverkan, då internet har gjort det möjligt för oss att enkelt nå varandra över hela världen, dygnet runt. De flesta av oss har en dator eller mobil i närheten under dygnets alla vakna timmar, vilket gör att det konstant kan plinga till med jobbrelaterade frågor. Det gör det ännu viktigare att själv sätta gränser för när du ska både läsa och svara på mejl, slack-meddelanden eller ta emot och ringa telefonsamtal.

Konsekvenser av obalans

Att inte ha balans mellan jobb och privatliv har flera negativa effekter, inte bara för dig själv, men även för företaget du jobbar på. Det är en “lose-lose” situation som måste undvikas så gott det går för att alla ska må så bra som möjligt.

Medarbetare som saknar en bra balans mellan jobb och privatliv känner sig ofta mer stressade, både på och utanför jobbet. För vissa kan det till och med leda till fler konflikter i familjen eller bland vänner och kollegor. Obalansen kan även leda till psykiska och fysiska problem med hälsan. På jobbet kan produktivitet, engagemang och kreativiteten minska när gränsen mellan jobb och privatlivet allt mer suddas ut.

Enligt forskning, är det bevisat att personer som har flera roller i sitt liv mår bättre, är lyckligare och även presterar bättre. Med flera roller menas till exempel rollen som förälder eller HR-chef etc. Men för att dessa positiva effekter ska uppstå, krävs det att det finns en balans mellan rollerna, där lika mycket tid spenderas i båda världarna – det behövs alltså en tydlig gräns mellan jobb och fritid.  

***

Att en bra balans mellan jobb och privatliv är viktig är nog de flesta medvetna om. I takt med att moderna arbetsplatser i allt större utsträckning erbjuder mer flexibelt arbete blir det dessutom ännu viktigare. Medarbetare som har en obalans mellan jobb och fritid är ofta mer stressade, upplever mer konflikter i sina relationer och känner mindre engagemang på jobbet.  Vill du fördjupa dig om välmående hos medarbetare? Ladda ner vår rapport “Den effektiva pausen”

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag