Wow! Kika in på Sveriges snyggaste kontor

Med färg, form, design och ljussättning kan vi skapa inspirerande arbetsplatser som främjar kreativitet, gemenskap och trivsel på en arbetsplats. Kontoret agerar även ansiktet utåt gentemot kunder och kan ge en känsla av företagets värderingar.

Varje år lyfts de mest nytänkande, snygga och smarta kontoren fram i den prestigefyllda tävlingen “Sveriges snyggaste kontor”.

I det här blogginlägget kikar vi in hos fjolåret vinnare, fastighetsbolaget Atrium Fastigheter, och tredjepristagare – design- och konceptbyrån Ideas. Vi säger WOW! Vilken inspiration!

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg utsågs i höstas till vinnare av Sveriges snyggaste kontor för sitt nya huvudkontor i Stockholm.

– Vi är såklart är väldigt stolta och nöjda över priset! Vår målsättning är att ligga i framkant med vårt kontorserbjudande och därför är det extra roligt att vi uppmärksammas för vårt eget nya huvudkontor, säger HR-chef Helena Martini.

På det nya kontoret jobbar idag ett 80-tal personer enligt ett aktivitetsbaserat arbetssätt, vilket avseglar sig i både design och disposition.

– Här finns inga fasta arbetsplatser, istället är ytan uppdelad i olika miljöer, där medarbetarna kan välja plats utifrån behov och arbetsuppgift. Det finns allt från helt tysta zoner, telefon- och mötesrum till större gemensamma arbetsbord, co-workingytor och lounger. Eftersom det nya kontoret ligger i ett gammalt industriarv har vår ambition varit att behålla lokalens tidstypiska och industriella känsla, bland annat genom råa betonggolv, tak med synliga installationer och mellanväggar med industrikänsla. För att mjuka upp lokalen har vi använt växter, klädda möbler, mattor, textilier och trädetaljer, berättar Helena Martini.

Inspirationen har fastighetsbolaget till stor del hämtat från hotellbranschen, som ofta erbjuder välkomnande och rogivande miljöer med hög servicegrad.
– Ett annat ledord har varit att utveckla ett kontor som är långsiktigt och hållbart. Därför har det varit viktigt att välja material och möbler som rimmar med detta. Snickerier, textilier, möbler och arbetsverktyg är producerade lokalt eller av utvalda leverantörer som har en tydlig hållbarhetsprofil.

Hur viktig är kontorsmiljön för välmåendet på arbetsplatsen?
– Vi har skapat en modern arbetsplats som verkligen stimulerar samarbete, kreativitet och effektivitet, men som även erbjuder plats för fokus och återhämtning vilket är avgörande parametrar för välmåendet hos medarbetarna och för att ett företag ska lyckas, säger Helena Martini.

Smakprov från Atrium Ljungbergs kontor:

Atrium

Atrium2

Atrium3

Atrium4

Atrium5

Urbant och lekfullt hos Ideas

På tredjeplats i tävlingen hamnade design- och konceptbyrån Ideas i Malmö. Här arbetar ett 10-tal inredare, designers, kommunikatörer, 3D-grafiker och eventproducenter – även dom i en aktivitetsbaserad miljö.

– Vi har skapat en underbar, urban miljö där helheten binds samman av innovativa lösningar, den senaste tekniken och lekfulla detaljer. Arbetsytorna är designade efter ett aktivitetsbaserat arbetssätt och rymmer kreativa hörn, tysta zoner, lounge-ytor, ergonomiska arbetsstationer och projektrum. Här har vi som ett svar på framtidens arbetssätt både fasta och flexibla arbetsplatser, berättar Martin Linderoth, kommunikationsansvarig på Ideas.

Vilken känsla vill ni förmedla till kunder och medarbetare?

– Vi vill självklart visa produkterna och alla smarta lösningar vi dagligen arbetar med. Samtidigt ska vårt kontor och framförallt vårt showroom fungera som en kreativ mötesplats, en lokal i ständig förändring som kan användas till såväl arbete och workshops som fotograferingar och event.

Hur viktig är kontorsmiljön för välmåendet på arbetsplatsen?

– Otroligt viktig. Vi tillbringar mycket tid på kontoret och därför måste det vara en plats där vår medarbetare kan utvecklas och få utlopp för sin kreativitet. Samtidigt måste det finnas plats för vila och stillhet, exempelvis har vi tagit in naturen i kontoret då grönska har en harmonisk och lugnande effekt i denna pulserande och tempofylld miljö.

Smakprov från Ideas kontor:

Ideas1

Ideas2

Ideas3

Ideas4

Ideas5

***

Wow, vilken inspiration! Har du också ansvar för kontorsmiljön på din arbetsplats? I vår nya guide berättar personer med lång erfarenhet i rollen som kontorsansvarig om hur de löser sina största utmaningar på jobbet. 

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag