Ät lunch tillsammans och öka gemenskapen!

Att äta tillsammans med kollegor är mer än en trevlig stund, det är också ett bra verktyg för att öka gemenskapen på arbetsplatsen. Men trösklarna för att äta tillsammans behöver vara låga så att det inte slutar med att varje person lunchar på egen hand framför datorn. Med en matlösning på jobbet kan alla medarbetare enkelt välja sina favoriter ur ett brett sortiment, oavsett om ni äter tillsammans på arbetet eller på en bänk i höstsolen.

De senaste åren har faktorerna som påverkar hur vi trivs på jobbet ändrat riktning. Tidigare stod hög lön och fina bonusar högt upp på listan, idag går trenden mot att vi tycker att en bra balans mellan jobb och fritid, möjlighet till personlig utveckling och gemenskap blir allt viktigare. I flera nya undersökningar svarar många till och med att det händer att de stannar kvar på sitt arbete på grund av kollegorna, trots att arbetsuppgifterna i sig inte längre är så tillfredsställande. Gemenskapen på arbetet har alltså stor betydelse och kan ha flera positiva effekter, bland annat i form av högre trivsel bland medarbetarna. En bra gemenskap ger bättre sammanhållning som i slutändan till och med kan spilla över på kunderna.

Måltider är mer än bränsle

Det finns mycket som en arbetsgivare kan göra för att öka gemenskapen på sin arbetsplats. Vissa aktiviteter är kanske lite mer krävande än andra, men ett enkelt och trevligt tips är att förespråka att medarbetare lunchar tillsammans. Det är alltför vanligt att vi idag tänker att vissa måltider bara är bränsle, något som gör att vi orkar med dagen. Det i kombination med stressiga dagar gör att det inte är ovanligt att vi slänger i oss lunchen i vår ensamhet framför datorn. Och visst, det går kanske bra vissa dagar men blir det en vana missar vi den viktiga chansen att möta och samtala med våra kollegor. Samtal, som ofta handlar om annat än arbete, är toppen för att öka gemenskapen, eftersom det gör att vi lär känna varandra på ett annat personligare plan.

Höstpicknick i solen

Ibland kan det också vara skönt med lite omväxling till matlådorna i lunchrummet, och vad passar då bättre än ta med lunchen ut i höstsolen? Med lite varmare kläder på sig funkar det fortfarande alldeles utmärkt. Planera tillsammans (på fikat kanske?) vilken dag som passar bäst och bestäm vem som ska ta med sig vad. Eller om ni vill vara väldigt spontana, köp lunch enkelt och bekvämt i matkylen på kontoret. Ett brett sortiment av produkter gör att alla kan välja vad de är sugna på för stunden. Ofta är det de spontana tillfällena som blir allra bäst! Det gör inte bara att ni får en gemensam lunch – en stund utomhus är även bra för effektiviteten och kreativiteten.

Alla måste äta, även om det ibland kan kännas mer som ett måste än ett tillfälle för en effektiv paus. Vi spenderar en stor del av vår vakna tid på arbetet, vilket gör att vårt välmående på jobbet påverkar oss mycket. Att ha en bra gemenskap på arbetet har blivit allt viktigare för hur vi trivs på jobbet så passa på att äta lunch tillsammans med dina kollegor.

Vi på Convini vill med vår mat- och kaffelösning vara med och bidra till en välmående arbetsplats. Läs gärna mer om hur våra kunder upplever oss i våra kundcase. 

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag