Trotsa stillasittandet – 8 tips som alla kan göra

När vi har mycket på jobbet och i privatlivet är det ofta träningen som prioriteras bort. Men glöm inte bort att det faktiskt finns en rad smarta övningar som kan ge oss rörelse och styrka under våra arbetsdagar. Här har vi samlat 8 tips som är värda att testa.

1. Utfallssteg på väg till kaffemaskinen

Varför inte utnyttja den lilla promenaden bort till kaffemaskinen till att göra ett gäng effektiva utfallssteg. Är du en dedikerad kaffedrickare blir det många utfallssteg per dag. Heja, heja!

2. Våga vägra hissen

En klassiker men nog så effektiv. Ha som regel att alltid ta trapporna, oavsett om du ska till och från jobbet, ut på lunch, eller bara när du rör mellan våningsplan och möten. För extra effekt ta två trappsteg i taget.

Ladda ner vår guide “Så blir din paus energigivande” gratis!

3. Träna magen vid datorn

Perfekt övning att göra när du sitter och jobbar. Låt magmusklerna jobba genom att lyfta dina fötter några centimeter från golvet. Håll i 10 sekunder och upprepa 5 gånger.

4. Utnyttja kontorsstolen 

Den här övningen är skön för axlarna. Du drar helt enkelt din kontorsstol fram och tillbaka mot skrivbordet. Här krävs det att du har en stol på hjul och ett jämnt underlag vid din plats. Tänk på att böja armbågarna parallellt med bröstkorgen och sätt fötterna på stolens nederdel. Repetera flera gånger.

5. Byt ställning

Så länge du har ett höj- och sänkbart skrivbord finns det inga ursäkter att inte variera din arbetsställning under dagen. Sätt upp egna rutiner och håll disciplinen. Du kan till exempel bestämma dig för att alltid stå de första timmarna på dagen och likaså några timmar efter lunch. Allt handlar i grund och botten om att bryta en vana.

6. Träna balans och ben

I den här övningen tränar du både dina benmuskler och stärker din balans. Varje gång du reser dig från stolen ska du här försöka göra det på ett ben och sedan balansera i 10 sekunder innan du går vidare. Övningen går också lika bra att göra innan du ska sätta dig ner. Balansera först på ett ben och håll 10 sekunder innan du sakta sätter dig ner. Glöm inte att variera och träna både vänster och höger ben. 

7. Inför gående eller stående möten 

Ett möte behöver inte alltid hållas sittandes i ett konferensrum. Våga förändra er möteskultur och lägg till både stående och gående möten som alternativ beroende på vad mötet ska handla om. Forskning visar till exempel att ett promenadmöte ute i friska luften passar utmärkt om ni ska brainstorma eller komma på nya idéer

8. Peppa varandra

Oavsett vilka övningar du väljer att göra är det alltid roligare att göra dem tillsammans med kollegor. Tar ni utfallsstegsracet bort till kaffemaskinen kommer ni dessutom att få er ett gott skratt på köpet och kanske få med er ännu fler på tåget. Om ni är flera är det också större chans att ni faktiskt bryter invanda mönster och inspirerar varandra.

***

Vill du få ännu fler tips på hur du kan skapa en välmående arbetsplats? I vår guide har vi samlat en rad värdefulla tips på hur du och dina kollegor kan få in de viktiga pauserna under era arbetsdagar. Ladda ner guiden här – helt gratis.

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag