Fem tips för en effektiv arbetsdag

Effektiva arbetsdagar står nog högt upp på önskelistan för många av oss. Men det är inte alltid så lätt i en tid då vi ständigt blir avbrutna av ljud, teknik eller kollegor. I det här blogginlägget har vi därför samlat fem tips på hur du kan effektivisera dina arbetsdagar. 

Kollegor som behöver hjälp, ständiga ljud på kontoret och teknik som hela tiden pockar på uppmärksamhet. Och förstås, stressiga dagar med arbetsuppgifter som hopar sig på skrivbordet, samtidigt som många drar i en. Ibland är det svårt att veta i vilken ände vi ska börja i, vilket ofta gör att dagarna känns röriga och inte så effektiva. 

Ladda ner vår guide – Så blir din paus energigivande! 

Men det finns flera tips och trix att ta till för en mer effektiv arbetsdag, i det här blogginlägget tar vi upp fem av dem: 

1. Gör en sak i taget 

Multitasking kan kännas som en väldigt bra idé när vi har mycket att göra, men faktum är att det är bevisat att våra hjärnor inte klarar av att göra flera saker samtidigt. Inget av det vi försöker göra simultant kommer få mer än 70 procents fokus, vilket är anledningen till att vi alltid bör göra en sak i taget. Välj därför en arbetsuppgift och lägg fullt fokus på den. Det är ett mer effektivt sätt att jobba på än att exempelvis prata i telefon och svara på mejl samtidigt. Dessutom, det kan vara väldigt skönt att löpande bocka av uppgifter när de är klara! 

2. Planera arbetsdagen

Gör en to-do-list, en digital, eller analog, beroende på vad du föredrar. Det ger en bra överblick över dagens uppgifter och gör det lättare att prioritera. Försök att dela upp större uppgifter i mindre delar, så att de inte känns övermäktiga. Många arbetsuppgifter sträcker sig över en längre tid, stolpa då upp de mindre delarna som ska bli klara under dagen. Tänk också på att din hjärna fungerar som allra bäst på morgonen, så skjut inte på uppgifter som behöver din fulla koncentration till eftermiddagen. 

3. Prioritera rätt 

Vi människor är generellt duktiga på att direkt hoppa på det som är mest bråttom. Men faktum är att det inte alltid är det som är viktigast. Ta en liten stund och fundera över arbetsuppgifterna innan du sätter tänderna i dem. Är det något som är både bråttom och viktigt? Gör det först! Om inte, fokusera på det som är viktigast. 

4. Undvik avbrott i den mån det går 

Varje gång vi blir avbrutna kan det ta upp till 20 minuter att återfå full koncentration. Om vi blir avbrutna flera gånger i timmen blir det svårt att jobba så effektivt som vi önskar eller behöver. Idag är det inte heller bara frågor från andra eller telefonsamtal som stör oss. Dagens teknik pockar ständigt på vår uppmärksamhet och flera gånger i timmen tittar vi på telefonen för att inte missa något. Men det finns säkerligen en hel del appar och notifikationer som du inte behöver i ditt dagliga arbete. Genom att stänga av dem eliminerar du onödiga störningar under arbetsdagen. 

5. Ta regelbundna pauser under dagen 

Vi har skrivit en hel del om hur viktigt det är med återhämtning, både för våra hjärnor och för att vi ska klara av en hög arbetsbelastning över tid. Genom att vara noga med våra pauser blir vi inte bara mer effektiva för att vi ger hjärnan ett break, det ger oss även tid att småprata med kollegor, vilket i sin tur både kan vara produktivt och inspirerande. 

Sammanfattning 

Vissa arbetsdagar känns röriga från början till slut. När det däremot pågår under en längre period kan det kännas ganska frustrerande. Men det finns flera tips och trix att tänka på för att göra dina arbetsdagar mer effektiva. Två exempel är att planera arbetsdagen och fokusera på en sak i taget. 

Vill du ha fler tips på hur du gör din paus energigivande? Ladda ner vår guide! 

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag