Hjärnan är fantastisk på många sätt, men enformig på andra. Den klarar inte av fokusera på en och samma sak för länge och är därför i stort behov av regelbunden återhämtning. Korta pauser, bra sömn och rörelse behövs för att låta knoppen ladda om batterierna.
En hjärna som aldrig får vila kommer snabbt bli mindre produktiv än en som får regelbunden återhämtning. Den är dessutom väldigt sårbar mot stress och reagerar direkt både fysiskt och psykiskt, vilket gör att återhämtningen är extra välbehövlig under hektiska perioder. Om du känner dig stressad under en lång tid och sällan stannar upp kommer hjärnan fortsätta skicka ut stresshormoner som adrenalin och kortisol, även när du vill koppla av och varva ner.
Genom att skapa en bra balans mellan aktivitet och återhämtning kommer du att bli bättre rustad för att klara av ett högt tempo under en längre period utan att ta skada av det.
4 tips för att ge hjärnan återhämtning:
1. Ta fler korta pauser och längre raster
Ta en kort paus när du känner att du börjar bli trött och tappar fokus. Det kan räcka med att titta ut genom fönstret, småprata med en kollega eller gå en sväng på kontoret. Det gör att ditt huvud får koppla av och hinner återhämta sig en stund innan det är dags för arbete igen. Utnyttja lunchrasten. Genom att lämna arbetsplatsen en stund får du fokusera på något annat. På så vis ger pausen dig energi och du kommer kunna tänka mer klart när du kommer tillbaks.
2. Fokusera på en sak i taget
Forskare har kommit fram till att man inte kan ”multitaska”. Även om det i praktiken fungerar att göra flera saker samtidigt så kommer du inte klara av att fokusera riktigt bra på någon av dem. Genom att istället fokusera på en sak i taget slipper du ställa om mellan olika informationssystem, och uppgiften som du väljer att koncentrera dig på kommer bli bättre gjord när den får fullt fokus.
3. Se till att sova ordentligt
När du sover sker fysiologiska och biologiska förändringar som ger både kroppen och hjärnan den återhämtning som behövs för att enklare kunna klara av dagens utmaningar. Det finns även forskning som visar att för lite sömn ökar risken för fetma, Alzheimers sjukdom, cancer, diabetes och psykiska problem. Så – försök att lägga dig i tid för att ge hjärnan ett break.
4. Var aktiv
Våra hjärnor är det organ som påverkas mest av fysisk aktivitet och fullkomligt älskar när vi rör på oss. På så vis är en aktiv paus ett utmärkt sätt för hjärnan att få koppla bort jobbet en stund för att hämta ny energi. Rörelsen skickar ut “må bra-signaler” till kroppen, som lugnande oxytocin, serotonin och det humörhöjande hormonet dopamin. Ett träningspass eller en promenad på lunchen gör alltså att du kommer tillbaka till jobbet piggare och gladare, i både kropp och knopp!
***
En anledning till att både kortare pauser och längre raster under arbetsdagen är så viktiga är för att våra hjärnor har ett stort behov av återhämtning. Under en stressig period är det extra viktigt att låta hjärnan vila, eftersom att den är sårbar mot stress.
Vill du läsa mer om hur din paus kan bli energigivande? Ladda ner vår guide!