3 tips för en effektiv paus

Korta pauser under arbetsdagen bör prioriteras likt ett arbetsmoment och betraktas som en naturlig del av dagen. Pausen hjälper dig att skapa en bra balans mellan aktivitet och återhämtning, en balans som är en förutsättning för att klara av hög arbetsbelastning utan att riskera farlig stress.

Pausen gör att hjärnan får en chans att återhämta sig, något som är extra viktigt under stressiga perioder. Men pausen gör även att du får en stund till att reflektera över ditt arbete. Fundera på vad du har gjort den senaste halvtimmen eller timmen och ställ dig själv frågor som ”Kunde jag fokusera på uppgiften?” ”Gjorde jag på rätt sätt?”. Om det finns ett bättre, mer effektivt sätt, så kommer du troligtvis att kunna se det lite tydligare under din paus.

Huvudsaken med din paus är förstås att du släpper jobbet och fokuserar på något annat en stund. Men det finns faktorer som avgör hur energigivande din återhämtning blir.

3 tips för en effektiv paus

1. Ge hjärnan ett break från skärmen

Ibland behöver hjärnan en digital paus, från både dator och mobil. Att scrolla igenom sociala medier är förvisso ett avbrott från själva arbetsuppgiften, men det gör att hjärnan fortsätter ta in nya intryck. Koppla istället bort och koppla ner en stund, det kommer rensa hjärnan bättre och gör att du kan återgå till uppgiften med förnyade krafter.

2. Rör på dig under pausen

Idag är det vanligt med stillasittande arbeten. Men för mycket stillasittande gör dina muskler inaktiva och kan dessutom öka risken för vissa hjärt- och kärlsjukdomar. Pausen är ett utmärkt tillfälle för att få in lite mer rörelse under arbetsdagen. Res på dig, ta en runda på kontoret eller stretcha lite. Det krävs inget svettigt träningspass under pausen för att den ska ge effekt, även lite mindre rörelser ger positiva effekter i form av ökad blodcirkulation och mer syre till hjärnan. Något som gör att du känner dig piggare och får mer energi. 

3. Småprata med kollegor

Det finns flera undersökningar som visar att småprat mellan kollegor inte enbart ökar gemenskapen mellan de anställda, utan även ger bra med ny energi som räcker långt under dagen. Småpratet kan även göra dig mer kreativ eftersom många idéer ofta föds under de mer informella pratstunderna på kontoret. Så – ta några steg över till en kollega för att småprata lite då och då!  

***

Det finns avgörande faktorer för hur energigivande din återhämtning blir. Vill du få fler tips för den energigivande pausen och för hur den faktiskt ska bli av? Ladda ner vår guide!

Författare:

Mer läsning

Hälsosamma resultat av Convini Challenge!

5 tips för ökad arbetsglädje

Så främjar ni hälsa på arbetsplatsen

JURA espressomaskin till företag